Hava Durumu

Çavuşoğlu devreye girdi, Gemlik nefes aldı

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2018 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 08:27

Gemlik'in kurtuluşu olarak nitelendirilen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de yer alan 'İlçe sakinlerinin hâlihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle' ibaresi nedeniyle çok önemli bir adım ilçenin kâbus yaşamasına neden olmuştu.
Oysa Türkiye'de ilk kez deprem öncesi bir kent yıkılmadan önlem alınması için adımlar atılıyordu.
Üstelik bu ibare nedeniyle ilçenin boşaltılarak liman yapılacağı, rafineri kurulacağı söylentileri Gemliklilerde deprem korkusundan büyük endişe yaratmıştı.
Emlak fiyatları altüst olurken bankaların konut kredilerini durdurması üzerine tuz-biber ekti.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın ve Belediye Başkanı Refik Yılmaz, toplantılarda ve esnaf ziyaretlerinde nakil ve taşınma olmayacağını, asıl amacın dönüşüm olacağını anlatsa da ilçe halkı ikna edilememişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da Bursa gezilerinde taşınma, değil dönüşüm vurgusu yapsa da soru işaretleri bir türlü giderilemedi.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun girişimleri sonucu önce yeni konutlar için krediler açıldı, ikinci el için birkaç banka dışında çözüm sağlandı.
Sonunda, KHK'da nakil sözcüğünün bulunduğu cümlenin yasayla düzeltilmesi formülü ortaya çıktı. Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve AK Parti Milletvekili İsmail Aydın tarafından dillendirilen formül Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a iletildi. Olumlu yanıt alınınca da önceki gece TBMM'deki torba yasaya konuldu.
KHK'daki 'İlçe sakinlerinin hâlihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle' ibaresi, yeni torba yasayla maddeden çıkarıldı. Yerine, 'Gemlik ilçesinde deprem tehlikesi altında bulunan yapıların dönüştürülebilmesi ve yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi için...' ibaresi konuldu, Ek olarak da 'Bu madde kapsamında yapılacak iş ve işlemler Çevre ve Şehirlik Bakanlığı koordinasyonunda yürür' ibaresi ilave edildi.
Belediye Başkan Refik Yılmaz, Gemlik'te dönüşümün sağlanması amacıyla çıkarılan KHK, hem de nakil ibaresinin çıkarılması için Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun büyük çaba gösterdiğini belirterek, Çavuşoğlu'na teşekkür etti.
KHK ile belirlenen alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanlarının çalışmalarının tamamlandığını ve bu alanın önce hazineye ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devri konusunun Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ve bir aylık askı süresi bulunduğunu kaydeden Refik Yılmaz, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından yaz aylarında konut inşaatlarına başlanacağını ifade etti.

Başkan korkuluk hırsızlarını görüntüledi, önlem istedi

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Başkanı Abdullah Bayrak, son aylarda OSB'ler ve OSB'ler bünyesindeki SİAD'ların ortak hareket ederek güç birliği oluşturmaları projesi konusunda yoğun çaba harcıyor.
Sosyal medyayı etkin kullanan iş insanlarından biri olan Bayrak, dün Facebook hesabından Geçit Özdilek karşısındaki fıskiyenin demirlerini çalanların yer aldığı fotoğrafı paylaştı. Bayrak, at arabasına yüklenen korkulukların yer aldığı fotoğrafın altına da 'Özdilek önündeki fıskiye demirlerini sabahın erken saatinde çaldılar. Bunlara 'dur' diyen yok. Kadınlara yaptırıyorlar bu işi' yazdı.
Bayrak, paylaşımı sormak için telefon açtığımızda bir dokun bin ah işit misali anlattı. Olayın iki gün önce meydana geldiğini söyleyen Bayrak, 'Bu tür olaylar son günlerde artış gösterdi. Bu sabah da şirketimize ait fabrikanın korkulukları ve alanda bulunan hurdalar aynı yöntemle çalınmış. Konuya dikkat çekmek için bu paylaşımı yaptım' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.