Bursa'nın en önemli sorunu ulaşım.
Yapılan anketlerin sonucu ya da habercilerin mikrofon uzattığı vatandaş veya yerel kent yöneticileri hep aynı soruna işaret ediyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu hafta yapılan meclis toplantısında uzun süreden beri devam eden Ulaşım Ana Planı'nın ocak ayında yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Kısa, orta ve uzun vadede oluşturulan planın raylı sistemler bölümü onay için Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nde inceleniyor. Buradaki onay ve ardından gelecek karar doğrultusunda raylı sistemlerin planlaması yapılacak.
Bursa ulaşımının ana gövdesini Bursaray Hafif Raylı Sistemi oluşturuyor. Uludağ Üniversitesi'nden Kestel'e, Acemler'den de Emek'e uzanan hattın en önemli sorunlarından biri bölümler halinde yapıldığı için sinyalizasyon sisteminin sağlıklı çalışmaması. Özellikle Arabayatağı- Kestel hattı devreye girdikten sonra sistemin sıkıntıları yüzünden sefer araları uzadı, zaman zaman da meydana gelen arızalar yüzünden aksamalar yaşandı.
Bu sorunun çözümü için başlatılan çalışmalar nihayet sonuçlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Alman ve Çinli firmalardan fiyat teklifleri aldı. Yapılan inceleme sonucu sinyalizasyon işi en uygun proje teklifini yapan Alman BBR firmasına 9,5 milyon Euro bedelle verildi. Ayrıca 450 bin liralık yatırımla makas yenileme ihalesi de bu çalışmaya eklendi.
Yenilenecek sinyalizasyon sistemiyle üç buçuk dakika olan sefer aralığı ikiye inerken, 10 dakikada 3 vagonlu sefer sayısı da 10 dakikada 5 vagona çıkacak. Ayrıca, düzenleme sayesinde Emek hattına gidiş için Acemler'deki Bursaspor İstasyonu'ndaki bekleme süresi de kısalacak.
Sinyalizasyon projesinin birinci fazı 2020 eylülünde, ikinci fazı ise 2021 eylül ayında tamamlanmış olacak. İşin iki yıla yayılmasının nedeni ise çalışmaların seferlerin sona erdiği gece yarısından sonra yapılması...
Çiğköfte öğrencilerden tatlılar Başkan Aktaş'tan
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 15 ay önce göreve başladığında 'Bereket Sofrası' geleneğini başlattı. Her hafta bir mahalleyi ziyaret eden Aktaş, sabah namazından sonra vatandaşlarla birlikte kahvaltı yapıyor.
Aktaş, son aylarda bereket sofralarının yanı sıra taksi durakları, dernek ve öğrenci evleri ziyaretlerine de başladı. Geçtiğimiz akşam Görükle'de Adalet ve Medeniyet Derneği'nin daveti üzerine bir öğrenci evine konuk oldu. Çiğköfte yoğrulduğunu gören Aktaş, eldiven taktıktan sonra leğenin başına geçerek, tabaklara servis bölümünü üstlendi.
Ziyaretinde çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabından 'Ülkemizin farklı şehirlerinden Bursamıza okumaya gelen, Adalet ve Medeniyet Derneği vesilesiyle kardeşlik çatısı altında buluşmuş öğrencilerimize ülkemizin değişmeyen damak tadı çiğköfte yoğurarak ikram ettik, samimi sohbetleriyle hemhal olduk. Bahtları açık olsun inşallah' sözleriyle paylaşan Aktaş, çiğköftenin ardından kendisinin getirdiği tatlıyı öğrencilere ikram etti.
Depreme karşı uyardı, plan çağrısı yaptı
Bursa ve çevresinde meydana gelen sarsıntılar, deprem gerçeğini unutmamamız gerektiğini gösteriyor. Sarsıntılar sonrası konuşan deprem uzmanları bilinen gerçekleri tokat gibi bir kez daha yüzümüze vuruyor.
Sadece onlar değil, depremin değil, binaların öldürdüğüne dikkat çeken. akademik odaların temsilcileri de birbiri ardına açıklama yapıyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak da, uyarıların dikkate alınmasını isteyerek, yıllardır kentsel dönüşüm şart denilmesine rağmen istenilen sonucun alınamadığını söyledi.
Sosyal medya hesabından sitem dolu açıklama yapan Çolak, yetkililere seslenerek yerel yöneticilerin sarsıntılara kulak vermesini istedi. Çolak, 'Bir an önce Kentsel Dönüşüm Master Planı yapalım. Hiçbir belediye başkanı şahsın depreme engel olma şansı yok. Deprem kimin makamda olduğuna bakmaz. Tek şansımız tüm şehri kapsayacak anayasa gibi sağlam master planı' dedi.