Hava Durumu

Bursalı müteahhit Erdoğan'a ne anlattı?

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 08:05

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri inşaat. Geçtiğimiz yıllardaki hızlı büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün izleri görülür.
Sektör, tıpkı otomotiv gibi birçok alanı doğrudan ve dolaylı olarak etkilemesiyle de öne çıkıyor. İnşaat durduğu zaman doğrudan ve dolaylı olarak etkilediği 170 sektörde etkileniyor.
Son açıklanan konut satışları lokomotifin teklediğini gösteriyor. Ülke genelinde haziranda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 azalarak 61 bin 355 oldu.
Bursa'ya baktığımızda ise durum farklı değil. Ocak-Haziran 2018'de 25 bin 047 olan konut satışı, 2019'un aynı döneminde 19 bin 637'ye geriledi.
Çarpıcı rakamlar ise Mortgage olarak adlandırılan ipotekli konut satışlarında. Kredi faizlerinin doğrudan etkilediği bu bölümde, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 azaldı. Bursa'da ise 2018'in ilk 6 aylık döneminde 8 bin 319 olan ipotekli satış, 2019'un aynı döneminde 3bin 538'e geriledi.
Genel satış sayılarında düşme görülürken, döviz bazında fiyatların düşmesi yabancıların işine yaradı. Bursa'da 2018'in haziran ayında 117 olan yabancılara konut sayısı bu yıl 122'ye çıktı. 6 aylık dönemde ise toplam satış miktarı 812'den bine yükseldi.
Sektörün içinde bulunduğu sorunları aşabilmesi ekonominin de canlanmasını sağlayacak. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin düşürülmesi ısrarını sürdürerek, sektör temsilcilerine kulak veriyor.
23 Haziran'da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantısına katılan Bursalı müteahhit Mehmet Kurt, sıkıntılarını anlatarak çözüm bulunmasını istedi.
Mehmet Kurt, Bursa ve Mudanya'da konut yatırımları bulunan Lik Yapı'nın yönetim kurulu başkanı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'sorusu olan var mı' diye sorduğunda mikrofonu alıp, önce sıkıntıları sonra çözüm önerileri anlattı.

YÜKSEK FAİZ KONUT SATIŞINI ENGELLİYOR

Mehmet Kurt, söze Erdoğan'ın da hassas olduğunu bildiği yüksek faizle başlamış;
'Konut faizleri şu anda 1,70'lerde. Ayrıca mevduat faizleri de çok yüksek. 500 bin lirası olan bir kişi bankada pazarlık yaparak, aylık 8 bin lira faiz alıyor. Bu parayla alacağı dairede bin 500 liraya kirada otururken, artanı da kendisine kalıyor'
Cumhurbaşkanı anında yanıtlamış: Ben zaten faize karşıyım. Faizleri indireceğim. Şu anda 3 devlet bankamız bu konuda ciddi biçimde çalışıyor. 3 banka indirince diğerlerini de onları takip edecek. Bu işi en kısa zamanda çözeceğiz.
Kurt, faizin ardından yarım kalan projeler konusuna gelmiş. Sıkıntılar yüzünden projelerinin yarım kaldığını, bitmediği için de satış yapılamadığını anlatan Kurt, yarım kalan inşaatlar için bitirme ya da proje kredisi adı altında destek isteyince Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Doğru diyorsun' yanıtını vermiş.

YABANCILAR İSTEDİKLERİ FİYATA KONUT ALIYOR

Mehmet Kurt'a yabancılara konut satışındaki artışı da sorduk.
Sektördeki kriz nedeniyle yabancıla gelip istedikleri fiyata konut alıyor. Sektörün sıkıntıda olduğunu bildikleri için sıkı pazarlık yapıyorlar. En çok aracılar kazanıyor. Yabancıya satışta komisyon yüzde 10'a ulaşmış durumda. Yabancıların diğer bir özelliği ise bitmiş konutu talep etmeleri. Müteahhitlere finansman kolaylığı sağlayacak temelden girme gibi bir alışkanlıkları yok.
Bu noktada Mehmet Kurt bir uyarıda bulundu. Yeni konut inşaatı başlamıyor. Yabancılar da biteni aldığı için önümüzdeki yıl ihtiyacı olanlar konut bulamayacak hale gelecekler. Çünkü müteahhitler sattıkları konutların yerine yenisini yapamıyor. Maliyet artışı yüzde 60'a ulaştı.
O yüzden Kurt, bu dönemi konut almanın tam zamanı olarak değerlendiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.