Hava Durumu

Bursa'ya yeni logo

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2017 10:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2017 10:27

Marka olan şehirler logoları altında ismi olmadan tanınır. Birçok Avrupa kentlerini logolarından tanırız. Türkiye'de de tarihi bir yapı, coğrafi bir bölge veya bir obje o kentin neresi olduğu hakkında hemen fikir uyandırır.
Bursa, maalesef geçtiğimiz yıllarda logosunu belirlerken yaptığı yanlışlığın sonuçlarını yaşıyor.
Kusura bakmayın 'lale' figürünü görünce kimsenin aklına hemen Bursa gelmiyor. Geçmiş yıllarda bunu kullanan İstanbul, laleyi daha çok hak eden şehir.
Logo ile ilgili çalışmalar FETÖ'den tutuklu bulunan Vali Şahabettin Harput döneminde başlamış, halen Antalya'da görev yapan dönemin valisi Münir Karaloğlu tarafından son nokta konulmuş ve 10 Ekim 2014'te kamuoyuna açıklanmıştı. Toplantıya katılan yerel yöneticilerin içine sinmese de lale birdenbire Bursa'nın logosu olmuştu.


Vali Karaloğlu, logonun kullanılmasını zorunlu hale getirmiş, valilik genelgesi bile yayınlamıştı. Bursa, Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı döneminde kenti tanımladığı 'Ulu Şehir' kavramını sevmiş ancak laleye bir türlü ısınmamıştı. İtirazlar ve aylar süren tartışmalara Karaloğlu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın siyasete yerleştirdiği 'Alışırsınız' sözüyle yanıt vermişti.
Kentin Saltanat Kapı, Kent Meydanı, Orhangazi Parkı hatta Uludağ'a bile laleli logolar yerleştirildi. İnsanlar benimsemese de başka bir figür bulunmadığı için turistler önünde fotoğraf çekmeye devam ettiler.
Ancak, kullanılan açık alanda olması nedeniyle bunlar eskiyip boyaları dökülünce kaldırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olacağı ile ilgili paylaşımı yaparken, #baskanasoruyorum hackdeck'i ile paylaşımda bulunmuştum.
Başta trafik olmak üzere birçok konuda soru geldi. Bunlardan en ilginç olanı logoyla ilgiliydi. Bir turizmci, kaldırılan logo ve panoların yenilenmesi konusunu Başkan Altepe'ye sormamı istedi.
Başkan Altepe de laleden memnun değildi. Ona göre Bursa'nın logosunu başka yerlerde aramaya gerek yok. Büyükşehir'in logosu kılıç-kalkan ya da 2010 yılında Bursa'ya ait olduğu tescillenen Karagöz-Hacıvat figürleri yeter de artar bile. Bir kenarına kılıç-kalkan diğer kenarına Karagöz-Hacıvat konuldu mu yeter. Yanındaki bürokratlara hemen talimatını verdi. Onun gönlünde, okul yıllarında kendisinin de oynadığı kılıç-kalkan yatıyor ama Karagöz-Hacıvat'ı da önemsiyor. Önümüzdeki günlerde Bursa yazısıyla birlikte bu simgeleri görebiliriz.

Yeni tasarım için fırsat

Aslında konuyu kurumsal hale getirmekte de fayda var. Kentin resmi logosu için Başkan Altepe, bir kapı açtı. Önümüzde bir fırsat var.
Lale belirlenirken, böylesine önemli bir çalışmada ne reklamcılar ne tasarımcılara ne gazetecilere sorulmadığı gibi Bursalı firmalar da bir kalemde geçilerek, başka kentten firmaya tasarım hazırlatılmıştı.


Yapılacak olan Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil ışık yakan Başkan Altepe'nin önerilerini değerlendirip, yarışma gibi organizasyonlar veya danışma kurullarıyla yeni logonun tasarım haline dönüştürülmesi. Bu kent, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın belirlediği "Bursa büyürse Türkiye büyür" sloganını nasıl bulduysa tasarımcılarının becerisiyle yeni logosunu da bulacaktır.

Toplu ulaşım en iyi çözüm

Bir yandan Büyükşehir Belediyesi diğer yandan valilik, Bursa'nın en büyük sıkıntılarından biri olan trafik sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. Bu hızlı büyümeye ve araç sayısındaki artışa yetişmenin imkanı yok.
Altepe'nin verdiği bilgiye göre, Bursa'da kayıtlı araç sayısı 950 bine ulaşmış. Çevre illerden gelenler bu hesabın içinde yok. Çok değil 10 yıl önce ulaşıma açılan otobanın çevre yolu bölümünü her gün gidiş-geliş 100 bin araç kullanıyor. Eğer o yol olmasa ve o araçlar da Bursa'ya girseydi neler yaşayacaktık kim bilir?
O yüzden bu hızla büyüme devam ederse yeni alternatif yollar da bir çözüm olmayacak. Metropolde yaşamanın gereği toplu taşım araçlarını kullanmaktan geçiyor. Alternatif yollara ağırlık veren Altepe de bunu işaret ediyor.
Ancak pazartesi günü okullar açılacak ve trafik yükü neredeyse iki katına çıkacak. Herkes endişe ile bekliyor. Aynı gün Valilik'te ulaşımla ilgili Altepe'nin de katılacağı toplantı yapılacak. Vali İzzettin Küçük'ün Emniyet Müdürlüğü'ne hazırlattığı çalışma da bu toplantıda ele alınacak. Bu toplantının sonucu önemli bakalım hangi çözümler üretilecek?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.