Hava Durumu

Bursa nasıl turizm merkezi olur?

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2018 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2018 08:21

Çok klasik tanımdır; bacasız sanayi turizm... Ekonomik açıdan zor günler geçiren Türkiye'de her şeye rağmen turizm rakamları yüz güldürmeye devam ediyor.
Peki, Bursa turizmden istediği payı alabiliyor mu?
Doğa, tarih ve kültür kenti olan Bursa için bu soruya verilecek yanıt; maalesef hayır... Pay almak bir yana geçmişteki günlerini arayacak hale geldi.
Son yıllarda Bursa'nın turizmde yeniden söz sahibi olması için başta yerel yönetimler olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve girişimciler dört bir koldan çalışmalar yapıyor. Yerel yönetimlerin kültürel mirasın ayağa kaldırılması için yaptıkları çalışmalar, tüm Türkiye'ye örnek olacak nitelikte.
Bu tespitim sadece AK Partili belediyeler için geçerli değil, son yıllarda CHP'li başkanlar tarafından yönetilen hem Nilüfer hem de Mudanya belediyelerinin de kültürel miras çalışmaları ödüller aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise kültürel mirasa yönelik çalışmalarını UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmekle taçlandırdı. Osmangazi Belediyesi'nin Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi turizm açısından çok önemli bir eser.
Son 10 yıldır birbirinden güzel turistik oteller de açıldı. Tüm bu gelişmeler turizmin altyapısını güçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalardı.
Şimdi sıra Bursa'ya nasıl turist getirileceği konusuna geldi. Kamu ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Bursa Turizm Platformu, hazırladığı raporu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a sundu. Ardından turistik tesislerin Bursa mönüsü oluşturması için çalıştay yaptı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi de bir yol haritası belirlemek amacıyla dün 32 yıllık turizmci ve yazar Saffet Emre Tonguç'u konuk ederek, deneyimlerini ve Bursa için önerilerini dinledi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, Bursa'yı dünyada hikayesi olan turizm kenti haline getirmek istediklerini vurgulayarak, Tonguç'tan ne yapılabileceğini sordu.
Tonguç, turizmciliğe rehberlikle başlamış ve ilk çalışma yeri de Bursa'ymış. 141 ülkeyi dolaşan Tonguç'un Bursa ile ilgili tespitleri oldukça çarpıcı.
Konuşmasına 'Yeşil Bursa beton Bursa'ya dönmüş' sözleriyle başlayan Tonguç, bir zamanlar Uludağ'ı kültürel mirası ve kaplıcalarıyla ünlü Bursa'nın artık kendisine de cazip gelmediğini söyledi.

İSTANBUL'UN ARKA BAHÇESİ OLMAK...

Bursa ile ilgili zaman zaman 'İstanbul'un arka bahçesi oldu' tespiti yapılır. Bir iş- adamının 'İstanbul'un arka bahçesi değil, bahçedeki kulübesi olsak yeter' değerlendirmesi bence turizm açısından çok önemli. Ulaşım imkanlarıyla Bursa-İstanbul arası artık bir saate indi. Dolayısıyla İstanbul'un turizm pastasından Bursa'nın yararlanması daha kolay olabilir. Bu konuda da özellikle turizm profesyonellerine büyük görev düşüyor.
Oldukça deneyimli olan Tonguç'a 'İstanbul'a gelen turistlerin Bursa'yı da ziyaretleri nasıl sağlanır' sorusunu yöneltiyoruz.
Tonguç'un verdiği yanıt biraz ümit kırıcı olsa da gerçekleri yansıtıyor. Tonguç, İstanbul'a gelen nitelikli turist sayısının oldukça azaldığını vurgulayarak, 'Her şey dahil' uygulamasının kaliteli daha doğrusu daha fazla para harcayan turist sayısını azalttığını söyledi. Tonguç'a göre, nitelikli turist sayısını artırmanın en önemli yolu ise ABD ve AB ile ilişkilerin geliştirilmesinden geçiyor.
'Peki, Bursa'nın turizm beklentisi ne olmalı?
Tonguç'a göre, her şeye rağmen Bursa hâlâ bir kültür kenti ve Uludağ da dört mevsim değerlendirilebilirse turizm umudu var.

KUVEYT'E TURİZM ÇIKARMASI

Turizmle başladık onunla devam edelim. Bursa, geçmişte Arap turistlerin en gözde kentlerinden biriydi. Azalan ilgi son yıllarda turizmcilerin büyük gayretleriyle yeniden canlanmaya başladı.
Bu ülkeyle turizmin artırılması için en çok çaba gösterenlerden biri de TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bursalı turizmci Hasan Erdem, yeni bir turizm atağı başlattı.
2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın Kuveyt'le ilgili herhangi bir fuar ve workshop'u olmadığını fark eden Erdem, konuyu TÜRSAB yönetim kuruluna taşıyarak, turizm acentası temsilcilerinden oluşan 35 kişilik heyetle Kuveyt'e adeta çıkarma yaptı.
Bursa'da 3 bin Kuveytli ailenin evi bulunduğunu ve Bursa'ya gelen Arap turistlerin yüzde 70'ini de yine Kuveytlilerin oluşturduğunu söyleyen Erdem, 'Kuveytliler Bursa ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yaz ve kış aylarının bir bölümünü Bursa'da geçirip, yıllık alışverişlerini de yine Bursa'dan yapıyorlar. Kuveytliler gelmeyince esnaf bize 'Neden gelmediler' diye soruyor' dedi.
Gezide, 120 turizm acentası yetkilileriyle görüşmeler yapıldığını ve workshop'un büyük ilgi gördüğünü anlatan Erdem, Evkaf Bakanı Abdel Al Falah'ın Türkiye'yi övücü konuşmasının da etkili olduğunu ifade etti.
Kuveyt televizyonunun canlı yayınında Bursa ve Türkiye'yi de anlattığını kaydeden Erdem, gezinin oldukça yararlı geçtiğini ve olumlu sonuçlarının 2019'da alınacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.