Hava Durumu

Bursa için yetmez ama evet!

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2019 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2019 09:12

'Yetmez ama evet' deyimi Türk siyasi tarihine 2011 yılındaki Anayasa Referandumu ile girdi. Bu değişikliğin yeterli olmasa bile desteklenmesini isteyen aydınlar ve bazı sanatçıların yaklaşımı üzerine çıkmıştı. Şimdilerde bundan pişmanlık duyanlar olsa da birçok konuda sık sık kullanılan bir deyim.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa ile ilgili açıklamalarını okuyunca ilk yorumum; yetmez ama evet oldu. Çünkü bakanın yaptığı açıklamanın içeriği Bursa'nın yıllardan beri beklediği proje ve yatırımlardı.

Kurum, Bursa'ya hazırlıklı gelmiş olmasına rağmen 2 saati aşkın süreyle belediye başkanlarını tek tek dinledi. Ardından da açıklamalarını yaptı. Bu aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında Kızılcahamam kampında verdiği talimat ve Bursa milletvekilleri ile belediye başkanlarının geçen süre içinde futbol terimiyle ifade edersek 'tam saha pres' çalışmalarının sonucuydu.
Bunların içinde en dikkat çekeni UNESCO Ödüllü Hanlar Bölgesi çevresinin tarihi siluetini bozan yapıların kamulaştırma sürecinin başlayacak olması. Bu proje aslında, birinci döneminde Merinos AKKM'yi Bursa'ya kazandıran merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in ikinci dönemi için rüya projesiydi. Olmadı ve o yıllarda bizleri heyecanlandıran proje 10 yıl raflarda bekledi.

Bakan Kurum'un açıkladığı proje ile etaplar halinde 430 bin metrekarelik alan yenilenip tarihi binalar gün yüzüne çıkarken bir de 20 bin metrekarelik meydan oluşturacak. Adı da Çarşıbaşı Meydan Projesi olacak.
Doğanbey'de otopark, Beşyol Kavşağı'nda yer alan binaların kamulaştırılması için 250 rezerv konut, Gökdere'de 200 bin, Soğanlı'da 110 bin metrekarelik alanda millet bahçeleri, Soğanlı ve Mevlana'da 500'er rezerv konut ve Mollaarap'taki heyelanlı bölge için proje başlatılması Bursa için hayati derecede önem taşıyan şehircilik projeleri.
Gelelim neden yetmez dediğime...
Bakan Kurum'un verdiği yatırım sözleri Bursa ve ilçe belediyelerini önemli ölçüde rahatlatacak. Ancak, Bursa kamuoyunun merakla beklediği en önemli yatırımlar ulaşımla ilgili. Bunlardan birincisi hızlı tren, ikincisi kent içi ulaşımda yeni raylı sistem hatları. Onun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ı da bu iki yatırım konusunda söz vermek üzere Bursa'ya bekliyoruz.

'PARA VE PROJEYLE GELMESİNİ İSTEDİK'

Bakan Kurum'un verdiği müjdelerin ardından dün Bursa milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı, Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları bir araya gelerek, durum değerlendirmesi yaptı. Hem Kurum'un açıklamaları hem de değerlendirme toplantısını sorduğumuz TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti. Kurum'un açıkladığı yatırımların toplam tutarının bir milyar lirayı geçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, sadece büyük projeler değil tüm belediyelere hibe ve kaynak aktarımı sözü alındı. Örneğin İznik Gölü'nün temizlenmesinden İnegöl ve Kestel'de TOKİ inşaatlarına Mustafakemalpaşa'ya millet bahçesinden Orhaneli'de kentten köye dönüş projelerine bakanlık destek sağlayacak.
Geçtiğimiz günlerde Bursa'ya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'nun da önemli yatırımlar sözü verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu bakanlığın önümüzdeki günlerde Bursa için önemli bir projenin lansmanının Ankara'da düzenlenecek toplantıda açıklanacağını ifade etti. Çavuşoğlu'nun şu sözleri ise önümüzdeki günlerde bakan gezilerinin önemini artıracak:
'Bakan Kurum'dan Bursa'ya proje ve parayla gelmesini istedik. O da bürokratlarını toplayıp heybesi dolu geldi. Teşekkür ederiz. Bundan sonraki bakanlar da Bursa için heybesi dolu gelecek'

PİSTE ÇAĞIRDILAR GİTTİK

'Hodri meydan' demenin yerini son yılların moda deyimi 'sizi de piste bekliyoruz' aldı. Dün bir grup gazeteci arkadaşım ile birlikte de Yunuseli Havaalanı'nda piste çıkarak, yarışlar için özel olarak dizayn edilen Tofaş'ın ürettiği Fiat'ın Egea modeli aracını kullandık. Hem de ne araç 180 beygir gücünde motoru, içi güvenlik amacıyla çelik barlarla döşenmiş, bir asfalt canavarı.
Pist kısa ve slalom için kukalar yerleştirdiğinden dolayı fazla sürat yapmak mümkün değil ama motorun gücünü gaza dokunduğunuzda hissediyorsunuz. Kullandığım araçta hızdan ziyade kurallara uyarak pisti tamamlamayı başardım. Bu arada sanırım hata yapmadığım için ikinci de oldum.

Fiat Motor Sporları Takım Direktörü Koray Kafkas ile Tofaş Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Çolakoğlu'nun ev sahipliği yaptığı bu tür etkinlikler 3 yıldan beri sürdürüyormuş ve 27 ilde 4 binden fazla otomobil sevdalısı 'Egea seni piste çağırıyor' projesiyle motor sporlarıyla tanışmış.
Etkinlikte önemli bir uyarı Koray Kafkas'tan geldi: Motor sporları özel güvenlik önlemi alınmış yerlerde yapılır. Siz siz olun sakın trafikte bu hareketleri yapmayın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.