Hava Durumu

Bursa'daki hangi fabrika bir hafta üretim yapmazsa Almanya'daki otomotiv sanayi durur?

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2018 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2018 08:12

Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin 3 Ekim 'Alman Birliği Günü'nün 28'inci yıl kutlamaları kapsamında gazeteciler için düzenlediği 'Açık Kapı Günü' programı dolayısıyla hem büyükelçiliği gezme hem de Türk-Alman ilişkilerinin son durumu ile ilgili bilgi alma fırsatı bulduk.
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler uzun bir tarihi geçmişe sahip. Son yıllarda siyasi alandaki ilişkiler inişli çıkışlı bir seyir izlerken, ekonomi alanındaki istikrarlı seyir her şeye rağmen artarak devam ediyor.
Yoğun program sırasında Büyükelçi Martin Erdmann'a ekonomik ilişkiler, Alman şirketlerinin doğrudan yatırımları ve Bursa'yı sorma fırsatı buldum.
Büyükelçi, bir yıl önce Bosch Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Steven Young'un daveti üzerine Bursa'yı ziyaret etmiş. Bosch'un Türkiye'nin 17 bin çalışanı ve 3,5 milyar Euro'luk cirosuyla devasa büyüklükte bir şirket olduğunu vurgulayan Erdmann, stratejik arayış içinde olan şirketin istediğini Türkiye ve Bursa'da bulduğunu söyledi.
Bosch'un üretimiyle Türk ekonomisine katkıda bulunduğu ve ihracatın yüzde bir buçuğunu gerçekleştirdiğini anlatan Büyükelçi, Bursa'daki fabrikanın önemini şu sözlerle anlattı:
'Bosch Türkiye, sadece bir haftalığına, diyelim ki bir deprem oldu bir felaket oldu. Faaliyetini bir hafta durdursa Almanya'daki bütün otomotiv sanayi tamamen durma noktasına gelir'
Erdmann, Türkiye'yi bir yatırım yeri olarak gören 7 bin 200 Alman şirketinin katma değer zincirine sadece Bosch'la değil, Siemens ve Mann, Mercedes ve Hugo Boss gibi firmalarla katkı sağladığını söyledi.
Peki, Türkiye bir yatırım yeri olarak neden bu kadar önemli?
Erdmann'a göre, bunun üç nedeni var. Birincisi Avrupa pazarına yakın coğrafi konumu. İkincisi, çok iyi eğitime sahip genç nüfus ve son olarak da başka ülkelerle kıyaslandığında daha düşük ücret. Büyükelçi burada parantez açmaya gerek duyarak, bunun dövizdeki yükselme öncesi de aynı durumda olduğuna işaret etti.

TÜRK VE ALMAN EKONOMİLERİ İÇ İÇE GEÇMİŞ

Erdmann, eğitim ve iş gücünün niteliği konusuna Alman firmalarının Türkiye'deki otobüs üretimini örnek verdi. Otomotiv üretiminde bantlar ve robotik sistemler kullanılırken, otobüs üretiminde bu yapılamıyor. El işçiliği ön planda. Man firması Esenboğa'da, Mercedes ise İstanbul'da yılda 5'er bin, Mercedes ayrıca Aksaray'daki fabrikasında bin otobüs üretiyor. Man ve Mercedes'in şu anda Almanya'da otobüs üretimi yok. Çünkü maliyeti çok yüksek. Bu sadece bir örnek. Dolayısıyla Türkiye bir yatırım yeri olarak Almanya'nın katma değer zincirinde vazgeçilmez bir konuma sahip.
Büyükelçi sanayi ve ticaret ilişkilerinde madalyonun diğer yüzü yani Almanya'daki Türk girişimcilerin gücünü de anlattı. Almanya'da 50 milyar lira sermayeye sahip 90 bin Türk şirketi var. Bunlar dönerci ve büfeden başlayıp olağanüstü teknolojilerin üretildiği tesislerden oluşan bir yelpaze.
Büyükelçiye göre, bu nesnel gerçeklerden dolayı Türkiye'nin başka ekonomik ortaklıklar araması gerçekçi değil.
Erdmann, Türkiye'nin beklediği doğrudan yatırım sorumuza ise Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in 25-26 Ekim'deki gezisiyle yanıt verdi. Altmaier ile Türkiye'ye gelecek 100 kişilik heyetteki 34 kişi Almanya'daki büyük 34 şirketin CEO'su. Erdmann, 'Siyasi anlamda çalkantılı ve uzlaşı sağlanamayan bir dönemden geçiliyor olsa dahi ekonomide iç içe geçmiş bir ilişki mevcut' sözleriyle yatırımların devam edeceği mesajını verdi.

SAZ ÇALAN, AŞIK VEYSEL VE NEŞET ERTAŞ HAYRANI BÜYÜKELÇİ

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşi Marion Erdmann ile sohbetimizde konu külterel ilişkilere de geldi. Sohbet sırasında Büyükelçi'nin saz çaldığını daha iyi Türkçe bilen eşi Marion Erdmann'ın da türkü söylediğini öğreniyoruz. İkisi de Aşık Veysel ve Neşet Ertaş hayranı. Türküler içinde de Mihriban'ın yeri başka.
Martin Erdmann, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya gezisine eşlik etmişti. Büyükelçi Erdoğan'ın kendisini Almanya'da 16 yıl başbakanlık yaparak bu konuda bir rekorun sahibi olan Helmut Kohl'a benzettiğini gülerek anlattı.
Büyükelçilik gezisinden bir gün sonra Alman Birliği Günü'nün 28'inci yıl kutlamalarına katıldık. 2 bin davetiye gönderilen geceye 4 bine yakın kişi katıldı. Büyükelçilik bahçesi son dönemde normalleşme yolundaki adımların etkisiyle iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalıktı.
Bavyera'dan 900 litre özel bira ve 180 kilogram peynir getirildiği gecede, koronun önce İstiklal Marşı ardından Alman Milli Marşı'nı okuması alkışlarla karşılandı. Büyükelçi Martin Erdmann konukları Türkçe selamlarken, eşi Marion Erdmann da "Yaşasın Türk-Alman dostluğu." ifadesini kullandı.
Hükümet adına geceye katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırarak devam ettirmek istediklerini belirterek, "Bu vesileyle daha çok Alman yatırımcıyı ülkemizde görmek istiyoruz." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.