Hava Durumu

Bursa, 9 bin kilometre uzaktaki kardeşlerini bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2019 09:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 09:27

Güney Kore, Türkiye'den çok uzaklarda dost ve kardeş bir ülke.
Kore'deki şehitlerimiz dolayısıyla da kan kardeşlerimiz. Aslında iki ulus arasındaki bağ milattan önceye kadar dayanıyor. Mançurya'da 100 yıl komşuluk yapmışsız. Korece de tıpkı Türkçe gibi Ural-Altay dil ailesinden...
9 bin kilometre uzaklıktaki bu dost ülkeyle ekonomi alanında Türkiye aleyhine 6 milyar dolarlık fark olsa da iyi ilişkilerimiz var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı ziyarette, yıllık 7 milyar dolarlık ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması için görüş birliğine varılmış. Türkiye'de faaliyet gösteren Güney Koreli 300 şirketin 3 milyar 300 milyon dolarlık yatırımı var.
Ancak, dostluk ve ticaretteki bu iyi ilişkiler maalesef turizme yansımamış durumda. 50 milyonluk Güney Kore'den yurtdışına yılda ortalama 23 milyon turist gidiyor. Türkiye'ye gelenlerin sayısı ise geçen yıl sadece ve sadece 160 binde kalmış. 2019'daki rakamlar ise biraz sevindirici. Bu yılın ilk beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayısı yüzde 40'tan fazla artmış.
Turizm alanındaki bu eksikliğin giderilmesi için geçtiğimiz günlerde 10'uncu yaşını kutlayan ve Genel Sekreter İsmail Gerim yönetiminde başarılı çalışmalara imza atan Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) düzenlediği etkinlikle Bursa'da Güney Kore rüzgarı esti.


Önce BEBKA heyeti Güney Kore'ye gitmiş, turizm acentalarıyla bir araya gelerek tanıtım faaliyetinde bulunmuştu. Bursa'daki etkinlik ise geçmişte benzeri görülmemiş bir organizasyon oldu. Güney Kore Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi ve Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Ersin Ecrin birlikte Bursa'ya geldi.
Resmi görüşmelerin yanı sıra Güney Kore'den gelen heyet, Bursa'nın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etti. Etkinliğin finali ise gala yemeğiyle oldu. Bursa'daki protokol, milletvekilleri ve turizmcilerin yanı sıra Güney Kore firmalarının temsilcilerinin katıldığı galada, Gazeteci Ahmet Emin Yılmaz moderatörlüğünde düzenlenen panele konuşmacı olarak iki büyükelçi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş katıldı. Panelde, Bursa'nın turizm potansiyeli, Güney Kore ve Bursa arasında turizm çerçevesinde yapılması planlanan stratejiler tartışıldı.
İşin özeti şu; Güney Kore, turizm açısından iyi bir potansiyel. Bursa da onların ilgisini çekecek özelliklere sahip. Yeterli tanıtım ve çaba gösterilirse Güney Koreli turist Bursa'ya gelir. Önümüzdeki aylarda Güney Kore'nin internet fenomenleri Bursa'ya gelecek. Ekim ayında Başkan Aktaş da Seul'e gidecek. 2020 yılı da bu ülkede Türkiye yılı olacak. Bu çabaların sonuçlarını önümüzdeki yıllarda göreceğimize inanıyorum.

OTOYOL AÇILIŞINDA BURSALILAR'LA BULUŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazar günü Bursa'ya yapacağı gezinin ayrıntıları belli oldu. Ziyaret, otoyol ve hastane açılışlarının yanı sıra Erdoğan'ın yerel seçimler dolayısıyla Bursalılar'a teşekkür amacı da taşıdığı için program buna göre yapıldı.


AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'ın verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı, saat 16.00'da otoyolun açılış töreninde Bursalılarla buluşacak. Tören yeri ise Bursa-İzmir yolunun otoyola bağlandığı noktada gerçekleşecek. Bu törenin ardından Erdoğan saat 18.00'de daha önce hasta kabulüne başlayan Şehir Hastanesi'nin açılışını yapacak.

KONUT FAİZİNİN DÜŞECEĞİNİ O MÜTEAHHİT BİLMİŞTİ

Bursa ve Mudanya'da konut yatırımları bulunan Lik Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt'la geçen ay sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları konuşmuştuk. O da İstanbul seçimleri öncesi İstanbul'da katıldığı bir toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüksek faizin yarattığı sıkıntıları ve çözüm önerilerini aktardığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Kurt'a; 'Ben zaten faize karşıyım. Faizleri indireceğim. Şu anda 3 devlet bankamız bu konuda ciddi biçimde çalışıyor. 3 banka indirince diğerlerini de onları takip edecek. Bu işi en kısa zamanda çözeceğiz' yanıtını vermişti.


Mehmet Kurt'un dedikleri dün Ziraat ve Vakıflar Bankası'nın konut faizini yüzde 0,99'a düşürmesiyle gerçekleşti.
Alınan faiz kararını değerlendiren Mehmet Kurt, faiz indiriminin sektör için önemli bir adım olduğunu belirterek, yeni beklentilerinin yarım kalan inşaatlar için bitirme kredisi olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.