Hava Durumu

Bu hızla 500 milyar dolar hedefine 2040'ta ulaşılır

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2019 08:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 08:50

Her ayın ilk haftası ekonomik göstergeler açısından önem taşır. Hele bir de yılın ilk ayıysa geçmiş dönem değerlendirmeleri yapılır, yılbaşındaki hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı hesaplanır.
Geçtiğimiz hafta en çok konuşulan ve tartışılan konuların başında ihracat rakamları geldi. 170 milyar dolarlık hedefe ulaşılamadı ama 168,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru kırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Manisa'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada, 5 kat artışa dikkat çekerek, önümüzdeki yıl için 200 milyar dolarlık hedef koydu.
Buna bir de iktisatçı gözüyle bakmakta fayda var. Üstelik uzmanlık alanı da istatistik ise görüşleri daha değerli hale gelir.
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok, aynı zamanda Kalite Birliği Genel Başkanı. Hedefler ve gerçekleşen ihracat rakamlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Işığıçok bunu sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaştı.
Prof. Dr. Işığıçok, değerlendirmesine, 152 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz 2013 yılında 2023 yılındaki ihracat hedefiyle başladı. Virgülüne dahi dokunmadan Erkan Hoca'nın değerlendirmesi aynen şöyle:
' Aradan 5 yıl ve hedefe ulaşma süresinin yarısı geçti. 2018 yılı ihracatı 168 milyar dolar oldu. İhracatta 10 yılda 348 milyar dolarlık artış, 5 yılda 174 milyar dolar artış anlamına gelir.
5 yılda 16 milyar dolar artış göstererek, hedeflenen artışın yüzde 9,2 sini tutturmuşuz. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatına ulaştığımız da doğrudur, ancak matematik ve istatistiğe göre hedef tutturma konusunda pek iç açıcı bir durum yok gibi görünüyor.
2023 hedefimize ulaşmamız için önümüzdeki 5 yılda 332 milyar dolarlık yani yüzde 197,6'lık bir artış gösterirsek bu iş tamam. Bu da yıllık ihracat artış oranının yüzde 24,4 olması demektir. İhracat oranında yıllık ortalama yüzde 5 artış olursa 22,4 yıl sonra (2040 yılında) ve ihracat oranında yıllık ortalama yüzde 10 artış olursa 11,4 yıl sonra (2029 yılında) hedefimize ulaşacağız. Geçmiş yıllara ilişkin yıllık ortalama ihracat artışını da siz bulun, her şeyi benden beklemeyin'

THY ONAY VERDİ, AVRUPA'YA DİREKT KARGO UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Yenişehir Havalimanı'nın daha aktif kullanımı için girişimlerini sürdüren AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Anadolujet ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin ardından THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ile de görüştü.
AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık'ın da katıldığı görüşmede, Avrupa'ya direkt kargo uçuşları ile Gaziantep ve Adana başta olmak üzere Bursa'dan Anadolu'ya ek seferlerle ilgili talep ve beklentiler iletildi. Otomotiv, makine ve tekstil ürünleri ile yaş sebze ve meyve ihracatının artması, yeni pazarların açılması ve Bursa'nın dünyada markalaşması açısından önemli bir adım olan Avrupa'ya direkt kargo uçuşlarıyla ilgili müjdeli haber alındı. Dr. Esgin, ek seferlerle ilgili olarak da THY'nin konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü ve yakın bir zamanda ek seferlerle ilgili de müjde haber verileceğini açıkladı.

CHP YOL HARİTASINI BELİRLİYOR

Yerel seçim hazırlıkları tüm partilerde devam ediyor. AK Parti'nin ardından CHP de büyükşehir adayını belirleyince yarışın iki ana aktörü sahneye çıkmış oldu. Mustafa Bozbey'le eşzamanlı açıklanan Mudanya ve Nilüfer ilçe başkan adaylarıyla birlikte CHP'nin 11 ilçe adayları belirlendi. Geriye İYİ Parti ile ittifak görüşleri dolayısıyla bekletilen 6 ilçe kaldı.
CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, kalan ilçelerin hafta sonuna kadar açıklanmasını bekliyor. Ancak, CHP, bir haftalık süreyi belirlenen adaylarla strateji geliştirilmesi için kullanacak.
CHP İl örgütü, bu akşam yönetim kuruluyla yarın saat 16.00'da da ilçe başkanları ve belediye başkan adaylarıyla toplantı yapacak. Bu toplantılarda yol haritasının belirleneceğini söyleyen Hüseyin Akkuş, 'Daha önce yaptığımız çalışmalarda ilçelerin sorunlarını belirlemiştik. Şimdi adaylarla bunları tekrar masaya yatırıp, değerlendirerek ortak stratejiler oluşturacağız' dedi.
Bu arada, CHP Mudanya, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım'da meclis üyesi adaylarının belirlenmesi için 20 Ocak'ta önseçim yapacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.