Hava Durumu

Beton yerine çınar gölgesinde bir Bursa hayali

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2018 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2018 08:30

Son 40 yılda, yeşil Bursa'nın yerinde yeller eserken, maalesef beton bir kent kaldı elimizde.
' İstanbul ile İzmir arasında sanayi bacaları bulunan kirli bir şehir...' Bu tanım, Büyükşehir Belediyesi'nin gelecek kentin gelecek vizyonunu oluşturmak için görüştüğü Fransız bir şirketin uzmanlarının görüşü.
Kent isimleri denilince akla gelen sözler sorulunca bu yanıt alınmış. Gaziantep'te Zeugma, gastronomi kenti. İzmir sorulunca deniz, güneş, rahatlık, keyif.
Rotayı turizme çevirmek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni bir Bursa algısı oluşturmak için uzun süredir projeler üzerinde çalışıyor. Dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 10 bin 324 kişiyle gerçekleştirilen görüşmeler sonucu oluşturulan 'Bursa 2026 Şehir Tasavvuru'nu anlatmak için basının karşısına çıktı.
Aslında bu, Bursa'nın morfolojik incelemesinin yanı sıra önümüzdeki yıllardaki vizyonunu da oluşturacak bir manifesto. Aktaş, manifestoyu daha önce açıklayacaktı. Ancak, adaylık sürecinin netleşmesini bekledi. Haliç'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olduğunu açıklamasının ardından görevdeki 400'üncü gününe de denk gelecek şekilde kamuoyunun karşısına çıktı.
Toplantı Aktaş'ın Kasım 2017- Aralık 2018 arasındaki çalışmalarını anlattığı barkovizyonla başladı. 400 günlük dönemde ulaşımdan, çevreye, altyapıdan spor tesislerine, kültür-sanattan eğitime kadar yatırımların yanı sıra ulaşım ve su fiyatlarındaki indirim anlatıldı.
Bursa'nın fethinin 700'üncü yıldönümü baz alınarak 2026 vurgusuyla öne çıkan manifestodaki temel felsefe, 'Bursa'nın bir emanet' olduğu vurgusu.
Anlaşılan Bursalıların beklentileri kent yöneticilerini bu konsept değişikliğine götürmüş. Çok değil bundan 20-25 yıl önceki kent yöneticileri ve şehrin ileri gelenleri Aktaş'ın 'Kirlenmeyeceğiz, kirletmeyeceğiz ve kirletenlere izin vermeyeceğiz' cümlesini duysa koltuklarından irkilerek kalkarlardı.
Artık şehrin taleplerinin değiştiğine işaret eden Aktaş, bu tespitinin ardından finali, şu cümlelerle yaptı:
''Kontrolsüz büyüme, rant sevdası, moda akımların esiri olarak zihnimizi ve ilişkilerimizi kirletmeyeceğiz. Binaların göklerle ilişkimizi kesmesine izin vermeyeceğiz. Bina yapmak için değil, Bursa'yı mamur etmek için bir imar politikasını kesinlikle hakim kılacağız. Çocuklarımıza bina gölgesi yerine çınar gölgelerinde bir Bursa bırakmak zorundayız. Bursa'ya yakışan budur.'
Gerçekten de Bursa'ya yakışan bu olmalı.

'T2 hattı Eylül 2019'da tamamlanır'

Kent Meydanı ve Terminal arasındaki T2 tramvay hattı Bursa'nın çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri. Hattın yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Müteahhit firma, sadece birkaç üstgeçidin açılması için çalışma yapıyor.
Toplantıda Aktaş'a hattın durumu da soruldu. Müteahhide verilen süre Ocak 2019. Ancak bu tarihe yetiştirilmesi mümkün değil. Belediye kanuni sürenin dolmasını bekliyor. Zaten yüzde 80'i tamamlanan işlerde müteahhide bırakma hakkı da verilmiş. Aktaş'a göre, yeniden ihale süreci sonunda hat ancak Eylül 2019'da tamamlanır.
Ulaşım konusu açılınca Aktaş, iddialı bir öngörüde de bulundu. Bugüne kadar akıllı dokunuşlarla ulaşımda olumlu sonuçlar alındığına dikkat çeken Aktaş, 2020 yılında Bursa'da trafik sorununun konuşulmayacağını savundu. Ulaşımda çözümler oluşturmak için aralıksız çalışma yapıldığını vurgulayan Aktaş, projelerini ise ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması sonrasına bıraktı. İpucu da veren Aktaş, ulaşımla ilgili Bursa'nın görmediği orijinal projeleri olduğunu, bunu da seçim beyannamesinde açıklayacağını kaydetti.

'Bursa Nilüfer'den ibaret değil'

CHP, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i gösterirse Bursa'da çok renkli bir kampanya dönemi yaşanacak. Şimdiden Aktaş'a Bozbey'in eleştirileri ve açıklamalarıyla ilgili sorular yöneltilmeye başlandı bile. Toplantıda da Bozbey'in 'Bursa'dan insanlar Eskişehir'i görmeye gidiyorlar' açıklaması sorulan Aktaş, ' Mustafa Bozbey-in sözleri kendisini bağlar. Birkaç gün önce Eskişehir'deydim. Porsuk çayı etrafını diyorsa doğrudur. Kendisini Eskişehir'in kenar mahallelerini görmeye davet ediyorum. Birileri de akın akın Bursa'yı görmeye geliyor. Ben örnek verirken kendi şehrimden veririm' dedi.
Aktaş, anketle ilgili bir soruyu yanıtlarken de yine Nilüfer göndermesi yaptı. 'Hakiki anketin 31 Mart akşamı ortaya çıkacağını ifade eden Aktaş, Bursa'da 3 milyon insan yaşıyor. 2 milyon 100 bin kişi oy kullanıyor. Keles'teki Ayşe teyze, Yenişehir'deki Ahmet amca, Osmangazi ve Nilüfer'deki bir hemşerimizin de ayrı öngörü ve düşüncesi var. Bizim seçimle alakalı nokta kadar şüphemiz yok. Herkes çıkacak yaptıklarını ve yapacaklarını, Bursa'ya yaklaşımını anlatacak. Hemşerilerimiz de yaptıklarımızı göz önüne alarak tercihlerini kullanacak. Ben şu anda rakam ve oran vermek durumunda değilim. Bursa sadece Nilüfer'den ibaret değil. 17 tane ilçesi var. Karış karış geziyorum. Seçimde net şekilde ortaya çıkacaktır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.