Hava Durumu

Bariyerler kalkacak kararı talebi patlattı

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2018 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2018 08:25

Resmi adı Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu olan ancak taraftarların hâlâ 'Timsah Arena' olarak dillendirdiği stadın açılışının üzerinden neredeyse 3 yıl geçti.
Eksikliklerinin bir türlü tamamlanmaması nedeniyle sosyal medyada 'Bursalılar bitmeyen stat yapmışlar' sözleriyle zaman zaman alay konusu bile olan stadyumun ticari alanlarının kulübe gelir sağlamasının önündeki en büyük engel güvenlik amacıyla oluşturulan duvar ve bariyerlerdi.
Sorunun aşılması için vali ve emniyet müdürlüğünden yeşil ışık alan Bursaspor yönetimi de harekete geçerek geçen ay proje hazırlıklarına girişti. Bursaspor'un Mülk Değerlendirme ve Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin, projeyi hazırlayan Mimar Hasan Sözüneri'nden aldığı destekle çalışmayı tamamladı.
Projeyle bariyerler tıpkı Atatürk Stadyumu'nda olduğu gibi seyyar hale getirilecek ve bu sayede ticari alanların faaliyetleri de kolaylıkla yapılabilecek. Bursaspor Başkanı Ali Ay'ın Emniyet Müdürü Osman Ak'la görüşmesi sonucu bariyerlerin kaldırılacağının kamuoyuna duyurulması bile stadyumdaki 11 bin metrekarelik ticari alanlara olan talebi patlattı.
Bunun nedeni de stadyumun Bursa'nın en değerli yerlerinden birinde olmasından kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıl Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin de açılmasıyla bu bölgenin cazibesi katbekat artacak. Ömer Faruk Şahin, halen ekspertizler tarafından değer biçme ve kira oranlarının belirlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, 'Bariyerlerin kaldırılacağı haberi bile yetti. Şu anda kiraya bakmadan gelen oldukça yoğun talep var. Bir yıl sonra hastane açıldığında kimse yer bulamayacak. Stadyumun çevresi kafeteryalar, eczane ve medikal ürünlerin satış yeri olacak' dedi.
Bursaspor yönetimi proje hazırlarken stadyumun doğu tribünü girişi yani stadyuma bakan taraftaki alanı giysi ve aksesuarların satılacağı pazar haline getirmeyi de eklemişti. Her hafta salı günü açılacak pazar ile ilgili teklif geçtiğimiz gün Bursa Büyükşehir Meclisi'ne geldi. Muhalefetin karşı çıktığı teklif şimdilik komisyona havale edildi.
Ömer Faruk Şahin, pazar projesinin bölgeye canlılık getireceğini ifade ederek, 'Proje biraz aceleye geldi. Detaylandırıp önümüzdeki günlerde komisyona sunacağız. Bu pazara Bursa'daki odalara kayıtlı esnaf gelebilecek' diye konuştu.
Proje güzel gibi görünse de önümüzdeki günlerde bunun en büyük sakıncası zaten yoğun olan trafiği katbekat artıracak olması.
Bakalım meclis nasıl bir karar verecek?

Erken kalkan yol alır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Parti Meclisi'nde, partinin ilk belediye başkan adayları belirlendi. 105 adaydan 6'sı Bursa ilçelerinden.
Aslında CHP'nin Gemlik adayı Mehmet Uğur Sertaslan ve Gürsu adayı Funda Türkcoş Pekiner, geçen nisan ayında Ankara'da grup toplantısında belediye başkan adayları olarak tanıtılmış ve ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Yine de işin resmiyet kazanması için Parti Meclisi'nin kararı gerekiyordu.
Sertaslan, 'erken kalkan yol alır' misali bu süreyi iyi değerlendirdi. Nisan ayından beri Gemlik'le ilgili hem teknik hem de sosyal belediyecilik konusunda projeler hazırlayan Sertaslan, geçen eylül ayında da isim vermeden 'Gemlik'e uğurlu gelecek' afişleriyle propaganda çalışmalarına başlamıştı. Sertaslan önümüzdeki günlerde, ekiplerin aylardır üzerinde çalıştığı 30 yıllık Gemlik vizyonu projesiyle seçmenlerinin karşısına çıkacak.

AB ülkelerine neden süt ürünleri satamıyoruz?­­

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, aynı zamanda BTSO Dış Ticaret Konseyi Başkanı. Hazır gıda ve tarım ürünleri ihracatı konusunda uzman olan Bayizit, dün İstanbul'da yapılan 2'nci Uluslararası Süt ve Hayvancılık Endüstrisi Konferansı'na katılarak, görüşlerini aktardı.
Bayizit'e göre, 21 milyon tonun üzerinde çiğ süt üreten Türkiye, Avrupa'da dördüncü sırada yer almasına rağmen hayvan başına verimlilikte hâlâ çok gerilerde. Bu sektörde ülkemizden yılda 380 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, 80-90 milyon dolar ithalat gerçekleştiriliyor. Böylesine bir üretimde ihracat rakamları oldukça düşük. Bunun en büyük nedeni de mamul ürün çeşitliliği. Dünyada 3 bin çeşit peynir üretimi gerçekleş-tirilirken, Türkiye'de bu sayı henüz 192'de kalıyor.
AR- GE bu sektör için de büyük önem taşıyor. Türkiye ürün çeşitliliğini artırırsa ihracat katlanarak artar. Ancak diğer bir sorun da henüz AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı yapılamıyor. İşin ilginç yanı sorun üstyapıdaki makine parkı ya da fabrikaların hijyen konusu da değil. Tamamen çiğ sütün toplanma ve üretim noktalarına getirilirken kalitede yaşanan sıkıntılar.
İzmir, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale havzası süt üretiminin kalbinin attığı yerler. Bayizit'e göre, bu sorunlar aşılıp ürün çeşitliliği geliştirilirse, önümüzdeki yıllarda tıpkı tekstil veya otomotiv gibi ihracattan büyük gelir elde edilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.