Hava Durumu

Balkanlar ve Rumeli'ye 'Özen' köprüsü

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2019 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2019 07:32

Osmanlılar, Bursa'nın fethinin ardından yönünü Rumeli ve Balkanlar'a çevirdi. Daha İstanbul fethedilmeden önce bu coğrafyanın büyük bölümü Türklerin egemenliğine geçti.
Bugünkü Bulgaristan, Romanya, Kosova, Sırbistan, Makedonya'yı dolaştığınızda Osmanlı eserlerinin üzerindeki tarihleri görünce bu gerçeği çok daha iyi anlarsınız.
Balkan savaşı acısının ardından yaşanan büyük göçün Anadolu'daki adresi yine Bursa oldu. Yaklaşık 450- 500 yıl süren egemenlik, aradan 100 yıl geçse de Balkanlar ve Rumeli'ye bırakılan izleri silemedi.
Bu coğrafya ile ilişkilerin son 20 yılda dostluk ve işbirliği gelişmesinin öncülüğünü de yine Bursa yaptı. Özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Recep Altepe deyim yerindeyse tüm coğrafyayı karış karış gezerek, Bursa izleri taşıyan eserler bıraktı.
Makedonya Büyükelçiliği'ne de daha önce Bursa milletvekilliği yapan Tülin Erkal Kara'nın atanması, iki ülke ilişkilerini daha da yakınlaştırdı.


Ancak son yıllarda özellikle 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından belediyelerin yurtdışı gezilerindeki sınırlamalar nedeniyle ilişkiler eski yoğunluğunu kaybetti.
Bursa Milletvekili TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen'in kökleri de Kosova Prizren'e dayanıyor. İlişkilerin yeniden yoğunlaşmasını isteyen Özen, bir günlük de olsa Makedonya'nın başkenti Üsküp'ü ziyaret ederek, Büyükelçi Tülin Erkal Kara ve Makedonya hükümetinde görev alan Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Elvin Hasan'la görüştü.


Yunanistan ile isim konusundaki sorunun aşılmasının ardından hükümet binasının önüne NATO bayrağı çeken Makedonya'nın artık Avrupa Birliği yolculuğu başlıyor. O yüzden bu ülke önümüzdeki yıllarda Türkiye yatırımcısının AB'ye açılan kapısı haline gelecek.
Refik Özen, yeni bakana hayırlı olsun ziyareti yaptığını belirterek, işadamlarıyla birlikte yaptığı görüşmede, yatırım ve işbirliği konularının ele alındığını söyledi.
Özen, seçim sonrası daha geniş katılımın olacağı bir heyetle Balkan gezisine çıkacaklarını da kaydetti.

BİLDEF'TEN ADAYLARA SİTEM

Kısa adı BİLDEF olan Bursa İl Dernekler Federasyonu bünyesinde 34 il derneği bulunuyor. Kayseri ve Iğdır ise üyelik için sırada bekliyor.
Bursa'nın belki de en geniş sivil toplum örgütü olma özelliği taşıyan BİLDEF Başkanı Mustafa Dursun, dün gazetecilerle bir araya gelerek federasyonun çalışmalarını anlattı. Federasyonun Bursa'da birlik beraberlik ve kardeşliğin temsilcisi olduğunu vurgulayan Dursun, federasyonun 'doğulan yer ile doyulan yer arasında köprü kurduğunu' söyledi.
En büyük sivil toplum örgütü olmalarına rağmen hiçbir siyasi parti ve adayın istişare amacıyla kapılarını çalmadığı siteminde bulunan Dursun'un iddiasına göre, Bursa siyaseti Balkan ve Karadeniz lobisinin etkisi altında.
Meclis üyelikleri için federasyon bünyesindeki derneklerden 5 arkadaşlarının başvurduğunu ve bunlara listelerde yer verilmesini istediklerini kaydeden Başkan Dursun, Tahtakale'deki federasyon binasıyla ilgili yüksek kira artışı nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını da anlattı.

TAHRAN'A TURİZM ÇIKARMASINDA BURSA DA VAR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliği'nce (AATTAI) iki ülke arasındaki turizm potansiyelini geliştirmek ve turist sayısını artırmak amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı.
Tahran Turizm Fuarı dolayısıyla bu ülkeye yapılan ziyarette TÜRSAB heyetinde Bursalı Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdem ile TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu da yer aldı.
Turizm fuarı öncesi Hasan Erdem ve Murat Saraçoğlu'nun da aralarında bulunduğu heyet, Tahran Bölgesi Acenteler Birliği Başkanı Yaqoub Kasimi, Yardımcısı Ali Shifai ile görüşme yaptı.
İran'dan yılda yaklaşık 8 milyon turist yurtdışına çıkıyor. Bunun 2 milyona yakın bölümü ise Türkiye'ye geliyor. Türkiye'den İran'a gelen turist sayısı ise yüzde 4'ün altında. Görüşmelerde turizm alanındaki işbirliğinin artırılmasının yanı sıra tek yönlü olan turizmin çift yönlü hale getirilmesi planlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.