Hava Durumu

Balkan ülkelerinde 500 milyar dolarlık pazar

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2017 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2017 09:07

Osmanlı, İstanbul'un fethinden önce Balkan ülkelerinin büyük bölümünü gönül erenleri sayesinde topraklarına katmayı başarmıştı. Bu topraklara kök salan Türkler, 100 yıl önce yaşanan acılar sonrası Türkiye'ye göç ettiler. Göçün en önemli adreslerinden biri, Osmanlı'nın ilk başkentlerinden Bursa oldu.
Balkan ve Rumeli'den göç edenler, bilgi birimleri ve çalışkanlıklarıyla hem Bursa, hem ülke ekonomisine katkı sağlamayı başardılar.
Bursa'da bugün hangi başarı öyküsüne bakarsanız altında bir göçmenin izlerini görürsünüz.
Artık Bursalı olan ama geldikleri topraklardaki hafızalarını da yitirmeyen göçmenler, sivil toplum örgütleri çatısında bir araya gelerek enerjilerini yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçirdiler.
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) son yıllarda yıldızı en çok parlayan sivil toplum örgütlerinden biri. Bu birlikteliğin içinden doğan kısa adı BEV olan BALKANTÜRK Eğitim Vakfı da çalışmalarıyla diğer sivil toplum örgütlerine örnek çalışmalar yürütüyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin 2017'deki son programının konukları olan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan ve BEV Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin, iki örgütün çalışmalarını anlattılar.
2011 yılında 41 kurucu üye ile yola çıkan BALKANTÜRKSİAD'ın üye sayısı 400'ü aştı. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve eski Bakan Mehmet Müezzinoğlu da derneği üyesi ve tüm projelerine destek veriyor.
Geçtiğimiz mart ayında yapılan genel kurulda başkanlık görevine seçilen Tunakan, belirlediği 4 hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bunlardan en önemlisi olan BALKANTÜRK Evi'nin yapımı tamamlanarak hizmete açıldı.
Vakıf da aynı binada hizmet veriyor. Bahçesi ise 12 Balkan ülkesinden gelen bitkilerle süslenecek. Bulgaristan'a yapılan en son gezide Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, Balkan Parkı için gül fideleri hediye etmiş.
Tunakan'a göre, Türkiye, 500 milyar dolarlık iş hacmine sahip Balkan pazarını değerlendiremiyor. Bu pazarın hareketlenmesi için ziyaretler büyük önem taşıyor.

Türkiye Ticaret Merkezi'ni Sofya istiyor

İhracatın artırılması ve Türk firmalarına kendilerini tanıtma fırsatı bulması için New York, Chicago, Tahran'da kurulan Türkiye Ticaret Merkezi için BALKANTÜRKSİAD öncülük yapıyor. Tunakan, Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ve BTSO ile görüşerek destek aldıklarını belirterek, merkezin kurulacağı Balkan ülkesi konusunda karar verilemediğini söyledi. En son yaptıkları Bulgaristan gezisinde merkezin Sofya'da kurulması için teklif aldıklarını kaydeden Tunakan, önümüzdeki günlerde buna karar verileceğini kaydetti.

Vakfın çelenk projesi tuttu

BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şahin, programda vakfın çalışmalarını detaylı biçimde anlattı. 200'ü aşkın öğrenciye burs veren vakıf, Balkan ülkelerindeki üniversitelerle işbirliğini geliştirmeyle ilgili önemli adımlar atıyor. Vakfın en önemli projelerinden biri de BEV çelenk hizmeti. Türk Eğitim Vakfı örnek alınarak geliştirilen projeye ilgi her geçen gün artıyor. Buradan elde edilen gelir de öğrencilere burs olarak gidiyor.

Büyükşehir'de ilk danışman Kenan Kibar

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ilk danışmanı Kenan Kibar oldu. 27 yıldır medyada ve kurumsal iletişim alanında başarılı çalışmaları bulunan Kibar, Başkan Aktaş tarafından "Başkan Danışmanı" olarak görevlendirildi. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyespor Kongresi'nde Yönetim Kurulu'na da seçilen Kibar, Büyükşehir Belediyesi'nde kurumsal iletişim çalışmalarının yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da çalışmalar yapacak.

"Sürekli Basın Kartı" sahibi olan Kibar, 2004 - 2009 yılları arasında dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in de "Basın Danışmanlığı" görevini üstlenmişti.
Bursa'yı ve basını yakından tanıyan Kibar'a yeni görevinde başarılar dileriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.