Hava Durumu

Bakan Selçuk, protokol müjdesini Bursa vekili Işık'a verdi

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2018 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2018 08:39

Bursa'nın denize açılan kapılarından Gemlik, geçmişten gelen zeytin ticaretinin yanı sıra sanayisi ve limanıyla önemli bir kent. Otoyolun açılmasıyla da İstanbul'a 45 dakika, Bursa'ya 15 dakika mesafedeki ilçe önümüzdeki yıllarda Marmara'nın parlayan yıldızlarından biri olacak.
24 Haziran seçimlerinde Gemlik, uzun yıllar sonra parlamentoya Zafer Işık'ı göndererek, temsil konusundaki yaşanan bir eksikliği giderdi.
Geçmiş dönem milletvekillerine haksızlık etmeyelim onlar da Gemlik ile ilgili sorunların çözümü için ellerinden geleni yaptılar ama insanın yaşadığı ve nefes aldığı kenti temsil etmesi ayrı bir özellik.
Zafer Işık, TBMM'de görev yaparken, Bursa ile birlikte Gemlik'in de çözüm bekleyen sorunları için özel çaba gösteriyor, bazen de diğer milletvekillerinden de destek alarak Gemlik lobisi olarak çalışıyor.
Bu görüşmelerinden birini de toplumun tüm kesimlerinin ne yapacağını merakla beklediği ve geçtiğimiz günlerde açıkladığı vizyon belgesiyle gündem oluşturan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'la gerçekleştirdi. Tesadüf bu ya hem 30 Ekim'de hem de dün yapılan AK Parti grup toplantısında Ziya Selçuk ile yan yana oturan Zafer Işık, bakanı önümüzde ay yapılması planlanan Lojistik Lisesi'nin temel atma töreni için Gemlik'e davet etti.
Ekim ayındaki grup toplantısında, okulların salonlar başta olmak üzere spor tesislerinden vatandaş ve spor kulüplerinin de yararlanması konusunu soran Zafer Işık, bu haftaki sohbette bunun yanıtını aldı.
Bakan Selçuk, önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı ile protokol imzalayacakları müjdesini verdi. 'Okullar Hayat Olsun Projesi' kapsamında imzalanacak protokolle okullardaki spor tesislerinin hafta sonu ve mesai saatleri dışında kullanılmasını sağlamak için Gençlik ve Spor Müdürlükleri tarafından personel görevlendirilecek. Bu sayede okul idarecilerinin endişeleri de giderilmiş olacak.
2011 yılında başlanan ve 2016 yılında 3 yıl uzatılan 'Okullar Hayat Olsun Projesi' ile okullar velilerin ve mahallenin eğitimi amacıyla kullanılıyor. İmzalanacak bu protokolle okulların spor tesisleri de vatandaş ve spor kulüplerine açılmış olacak.

ZEYTİN, GERÇEKTEN HAYATIN TADIYMIŞ...

Zeytin, Akdeniz havzasına tabiatın verdiği en güzel armağan. Kutsal kitaplarda da övgüyle anlatılan zeytin konusunda zengin bir ülke olmamıza rağmen maalesef bunu yeterince değerlendiremediğimiz rakamlarla ortada. Gerçi Marmarabirlik son yıllarda yaptığı atakla 49 ülkeye zeytini ihraç etmeyi başardı ama hâlâ bir İspanya, İtalya ve Yunanistan kadar katma değerli ürün haline getiremedik.
Hafta sonu Nilüfer Belediyesi'nin Büyükbalıklı'da bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Zeytin Festivali'ndeki zeytinli lezzetler yarışmasındaki jüri üyeliğim sayesinde zeytinin ne güzel bir doğa armağanı olduğunu bir kez daha anladım.
Öylesine bir ürün ki her zerresi değerlendirilebiliyor. Neredeyse sıfır atık. Üstelik sadece tuzlu olarak da değil, tatlı türlerinde de lezzetli hale gelebiliyor. Marmarabirlik'in ürettiği zeytinli çikolatanın ardından Büyükbalıklılı kadınlar da zeytini, 'Padişah yastığı' adını verdikleri yaş pastadan, Erzurum'un kadayıf dolmasına kadar tatlılarda başarılı şekilde kullanmışlardı.
Tuzlularda ise kadınların yaratıcılığı takdire yaşandı. Güneydoğu'nun içli köftesinde veya hamur işi mantıda zeytin kullanılması yemeklere ayrı bir lezzet katmıştı.
Gerçekten hayatın tadı olan zeytinin hak ettiği değere kavuşması için başta Marmarabirlik olmak üzere tüm yerel yönetimlerin bu tür yarışmalardaki kadınların yaratıcılığını kitap veya diğer etkinliklerle desteklemeleri gerektiğine inanıyorum.

SAKER'DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYARISI

Büyükşehir eski Başkanı Erdem Saker, görev yaptığı dönemde Bursa'ya çevreyi korumak adına önemli eserler bıraktı. Hayvanat Bahçesi ve Botanik Park olmasaydı bugün o bölge tıpkı çevresindeki yerleşim birimleri gibi kaçak yapıların işgaline uğrardı.
Saker, başkanlığı sonrası da çevre konusundaki duyarlılığını sürdürmeye devam ediyor. Ekohaber Gazetesi'ndeki köşesinde çevre ve şehircilik üzerine yazılar kaleme alan Saker, bu kez iklim değişikliği ile ilgili gerçekleri anlattı. Bilim adamlarının öngörülerine göre böyle giderse 2040 yılında hava sıcaklığı ortalamasının bir buçuk derece yükseleceği tahmin ediliyor. Bunun doğuracağı sonuçlardan milyonlarca insan zarar görecek.
Saker'in yazısından Paris İklim Sözleşmesi'nin henüz TBMM'nin onayından geçmediğini öğreniyoruz. Dünyada bunu meclisinden geçirmeyen sadece 15 ülke kalmış. İmzalayan ülke sayısı ise geçen hafta sözleşmeyi parlamentosundan geçiren Afrika Gine Bissau Cumhuriyeti ile birlikte 182'ye yükselmiş.
Çok geç kalmadan bu sözleşmenin imzalanması gerektiğini vurgulayan Saker, 'Bizler ve ülkemizi yönetenler, yerkürenin yüz yüze kalacağı bu acı gerçeğin farkına varır ve gerekenleri yapmaya başlarız' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.