Hava Durumu

'Avrupalılar stratejik tembel, biz amaçsız çalışkanız'

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2019 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2019 08:40

Başlıktaki cümle 14 günde 4 bin 500 kilometre otomobil kullanarak, Polonya, Kaliningrad (Rusya Federasyonu'nun Rusya ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısındaki kenti) Litvanya, Letonya, Estonya, Belarus'u tarım ve gıda konularıyla ilgili dolaşan BTSO Meclis Başkanvekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit'in geziyle ilgili yorumu.
6 ülkenin tarım yapılan dağları, ovalarını dolaşan Bayizit neler görmemiş ki;
Tek parça 7 bin hektar çilek ve ahududu üretilen tesislerden tutun da 2'nci Dünya Savaşı döneminin en meşhur dondurma fabrikasına kadar. Adını bile ilk defa duyduğu orman meyvelerinin tadına bakarken boş duran ormanlarımız aklına gelmiş.


Altı üstü 4 ton üretilen ahududu için Bursa'da yapılan protokol toplantılarını hatırlayan Bayizit, 110 ton ahududu üreten bir ülkenin tarlalarında üzüntü hissetmiş.
Avrupa Birliği'ne girmenin vizesiz seyahat avantajından daha fazla anlam taşıdığını Polonya'daki fabrikaları görünce bir kez daha anlamış. Bursa'nın yarısı nüfusa sahip Estonya'nın stratejik bir planlama ile nasıl zengin bir ülke haline geldiğini dinlerken hep gülümseyen Bayizit, nüfusunun hemen hemen tamamı asker olan, her yanı füzelerle dolu, Rusya'nın Avrupa Birliği'nin içine gömdüğü caydırıcı unsur toprağı Kaliningrad'a girmek için sınırda 6 saat beklemek zorunda kalmış.
Sözün özü; Baltık gezisi boyunca görülen insanların günlük yaşadıkları evlerinin temizliği, düzeni ve insan kalitesi dikkat çekmiş.
'Tecrübe edindik, dostlar kazandık, sipariş aldık, yeni ürünler gördük, işimizi geliştirdik, ticari diplomasi yürüttük' diyen Bayizit'e göre, Türkiye aslında çok avantajlı bir ülke. Sadece bunun farkında değiliz. Bu avantajı faydaya nasıl çevireceğimizi planlayamıyoruz.
Böyle devam edersek de asla yapamayacağız...

TARIM ÜNİVERSİTESİ TEKLİFİ SES GETİRDİ

Geçen hafta Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Karacabey'deki TİGEM'in tarım üniversitesine dönüştürülmesi teklifini yapmış, ben de ''Tabelayı değiştir tarım üniversiten olsun' başlığıyla bu köşeye taşımıştım.
Tarım üretiminin önünü açacak bilimsel altyapı için TİGEM'in biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tayar, bu iş için büyük yatırıma da gerek olmadığını ve haranın bir üniversite için gerekli tüm imkanlara sahip olduğunu ifade etmişti.


Gıda güvenliği konusunda uzman olan Prof. Dr. Tayar'ın yaptığı teklife, Bursa kamuoyundan destek verenlerin yanı sıra eleştirilen de oldu.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanlığı yapan ve CHP'den 24'üncü dönem milletvekilliği de yapan İlhan Demiröz ve yine Ziraat Mühendisleri Odası eski Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, teklife sıcak bakmazken, tarımın geniş ölçekli ve uzun vadeli projelerle geliştirilmesi fikrini savunan Bursa eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'den de tarım üniversitesi yerine uygulamalı tarım ve hayvancılık meslek okulu önerisi geldi.
Daha önce de Karacabey harasının tarım ve hayvancılık kooperatiflerine açılması teklifini yapan Saker'e göre, tarımın gelişmesinin üç ayağı var; Kooperatifleşme, çiftçi eğitimi ve pazarlama. Bu bölgedeki kooperatifleşme, ardından çiftçi çocuklarının meslek okullarında eğitimi üniversiteden daha yararlı olacak projeler.

BURSA'NIN GÖÇ TABLOSU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün 2018 yılına ilişkin 'Uluslararası Göç İstatistikleri'ni yayımladı. Buna göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,8 artarak 577 bin 457 kişi oldu. Türkiye'den göç eden kişi sayısı geçen yıl 2017'ye göre yüzde 27,7'lik artışla 323 bin 918 olarak kayıtlara geçti.


Merak edip TÜİK'in internet sayfasına başvurarak göçmen kenti olarak nitelendirilen Bursa'daki sayılara baktım.
2 milyon 994 bin 521 kişi olarak kayıtlara geçen Bursa nüfusunun 44 bin 798'i yabancı uyruklulardan oluşuyor. 2018 yılında Bursa'ya yurt dışından 2 bin 654'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 22 bin 660 kişi göç etti.
Bursa'dan göç edenlerin toplam sayısı ise 3 bin 343'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 5 bin 904. Net göç rakamı ise 16 bin 756. Bursa bu oranlarla göç konusunda da dördüncü sırada yer aldı.
Araştırmama rağmen Bursa'ya yurtdışından göç edenlerin geldikleri ülkeleri bulamadım. Göç edenlerin büyük çoğunluğunun Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleri vatandaşları olduğunu tahmin ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.