Hava Durumu

Aktaş, 60 milyonu çöpe atar mı?

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2017 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2017 08:08

Başlıktaki soruyu biraz değiştirerek şöyle de sorabiliriz; Yalova Yolu'nda yapımı devam eden Kent Meydanı ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasında sefer yapacak 'T2 Hattı'ndan vazgeçilebilir mi?

Önce bazı bilgileri paylaşayım;
130 milyon lira ihale bedelli inşaatın yüzde 70'i tamamlanmış, bugüne kadar harcanan para ise 60 milyon. Hat uzunluğu dokuz buçuk kilometre ve 11 istasyon bulunuyor. Bu hatta çalışacak İpekböceği adlı tramvayın imalatları da devam ediyor.
Tramvaya karar verildiğinde büyük eleştiriler alan ihaleye, itiraz edilince inşaat durmuş, tartışmalar yeniden başlamıştı.
Hattın öncelikle yeraltından metro, kaynak bulunamazsa metrobüs olarak yapılması isteniyordu.
Sonra inşaatla birlikte yeni tartışmalar da başladı.
Hattı karayolundan izole etmek için yapılan beton perdeler yüksek bulununca önce kesildi, ardından her ne hikmetse üstüne demir parmaklıklar kondu.
Tartışmalar, Alinur Aktaş'ın göreve başlamasıyla tekrar alevlendi.
Konu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği Kent İçi Ulaşım Sempozyumu'nda detaylı olarak yeniden ele alındı. Sosyal medyada da Aktaş'ın kararının ne olacağı konusunda tartışmalar sürüyor.
Şimdi soru şu: Göreve başlar başlamaz tasarruf konusuna yoğunlaşan, bu amaçla kiralık araçları parklara çektiren, fuar programlarını iptal ettiren Aktaş, gözünü karartıp, 60 milyonu çöpe atar mı?
Çok zor...
Beklenti bu hatla ilgili iyileştirmeler yapılmasında.
Kimileri hemen üstünün kapatılıp, metrobüs hattına dönüştürülmesini, kimileri ise yeraltından metro yapılmasını öneriyor.

20-30 milyon daha harcanıp HRS'ye dönüştürülsün

Sempozyumda konuyu dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası Ulaşım Komisyonu üyesi Cengiz Duman hattın Bursaray'da olduğu gibi hafif raylı sisteme (HRS) dönüştürülmesinden yana. Duman'a göre, zaten bu hat ile ilgili çalışma sırasında yanlış yolcu hesaplaması yapılmış. 2-3 yıl sonra tramvay yetersiz kalacak. Çünkü 42 bin DOSAB çalışanı var. Terminalin yolcu sayısı 30 bin. Anatolium, AS Merkez 'in yanı sıra yol boyu kentsel dönüşüm çerçevesinde gökdelenler ve iş merkezleri yükselmeye başladı. Fuar alanı bu bölgede, üstelik yeni adliye sarayı da bu hat üzerinde yapılıyor.
Duman, hattın iptal edilmesi yerine 20-30 milyon daha maliyeti artırarak HRS'ye dönüştürülmesini öneriyor. Yapılması gereken mevcut hattaki istasyonların uzatılması, üstgeçitlerin yükseltilmesi.
Bir hatırlatma da benden. Kent Meydanı AVM'nin altında Bursaray'ın İstanbul yolu bağlantısı için tünel bırakılmıştı.
Bakalım Aktaş bu hayati konuda ne karar verecek?

Tiflis'te cumhuriyet gecesi

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 30 Ekim'de yapılan 'Cumhuriyet Balosu'nda Bursa sofrası kuruldu.
Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü'nün teklifi üzerine Burfaş, aylar süren hazırlık sonrası başta Genel Müdür Muhammet Gümüşsoy olmak üzere 9 kişilik ekiple bunu gerçekleştirdi. 500-600 kişinin beklendiği baloya bine yakın katılım olmasına rağmen hazırlıklı giden Burfaş ekibi kimseyi Bursa lezzetlerinden geri bırakmadı. Brüksel Büyükelçiliği'ne atanan Zeki Levent Gümrükçü'nün bir nevi veda yemeği olan baloda, konuklara Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, zeytin, kestane tatlısı, Gedelek turşusu, şeftali, deveci armudu ve incir tatlısı ikram edildi.

Gümüşsoy'un verdiği bilgiye göre, baloya Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı da katıldı. Bakü'de demiryolu projesinin açılışı olmasa devlet başkanı da katılacakmış.
Bursa'dan da AK Parti milletvekilleri Hüseyin Şahin ve İsmail Aydın da gecenin hem konuk hem de ev sahipliğini yaptı.
Gece sadece balo ile de sınırlı kalmadı. BUSMEK ürünleri sergisi açılırken, davetlilere Bursalı firmaların ürünleri bedava dağıtıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.