Hava Durumu

40 yaş üstüne dijital eğitim şart!..

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2018 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2018 08:44

Dünyada dijitalleşme aldı başını gidiyor. Yapay zeka öylesine ileri boyutlara vardı ki insan aklının sınırlarını zorluyor.
Geliştirilen yeni bir yapay zeka, insan beyninin kıvrımlarındaki hareketliliği tespit edebilir hale gelmiş.. Bilgisayara atacağınız bir nazarla düşünceleriniz okunacak.
Gerisini siz düşünün artık...
Dünya bu hızla ilerlerken biz ne durumdayız?
Sosyal medya kullanıcı sayıları rekor üstüne rekor kırıyor ama aynı durum dijital platformlar üzerinden işlemlere gelince sınıfta kalıyoruz. Güvensizlik de cabası...
Televizyonlarda banka reklamlarının büyük çoğunluğu mobil kullanımlar odaklı. Sanal alışverişlere özendirme had safhada.
Alt soy üst soy merakı E-Devlet uygulamasını kilitleyecek hale getirdi. Peki, aynı uygulamanın kamudaki birçok işlemi yaptığından kaçımızın haberi var?
Dijitalleşme ile ilgili bir örnek vereyim.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olan Limak Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, şirketin Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'daki 2017'deki faaliyetlerini ve 2018 yılı projelerini anlattı. Limak, 3 milyon abonesiyle dev bir kuruluş ve 66 şehirde hizmet veriyor.
2017 yılında 100 binin üzerinde yeni abone Limak ailesine katılmış ve taşınan aboneliklerle beraber yılın genelinde yapılan abonelik işlem sayısı 386 bine ulaşmış.
Bu rakam 53 ilin her birinin abone sayılarının üzerinde. Geçen yılki artış yüzde 18 oranında.
Yeni tesis aboneliklerinde en yüksek artış oranı yüzde 29 ile Bursa ilk sırada bulunurken, Çanakkale'de ise bir önceki yıla göre yüzde birlik düşüş yaşanmış.
Limak, dijitalleşmeye önem veren bir kuruluş o yüzden müşteri memnuniyetini artırmak için online hizmetlere ağırlık veriyor.
Limak'ın tüm işlemleri artık dijital platformlardan online olarak gerçekleştiriliyor.
Merak edip soruyoruz; geçen yıl kaç elektrik kullanıcısı online işlemle abone oldu?
Yanıt sadece 10 bin. Yeni abone sayısının sadece yüzde 10'u. Taşınan abonelik sayısıyla birlikte 386 bine ulaşan rakamı dikkate aldığınızda oran daha da düşüyor.
Aslında bu kadar internet kullanıcısı varken çok yüksek bir rakam bekliyordum.
Beklentim boşa çıktı...
Nedenini Ali Erman Aytac'a sorduğumda gerçeği öğrendim. Yeni abonelerin büyük çoğunluğu 45-55 yaş aralığında olduğu için oran düşük. Ayrıca fatura yatırmada bile insanlar hâlâ geçmiş yıllardan kalan alışkanlıkla gidip sıra bekleyip resmi belgeyi eline almak istiyor.
Limak, bunu da dikkate alarak işlem merkezi sayısını artırıyor. Asıl hedef ise online işlemi özendirmek.
Ama insanları eski alışkanlıklarından vazgeçirmek zor. Bana göre bunun yolu, sosyal medya ile dijital ortama merak saran 40 yaş üstü bireyleri eğitimden geçirmek.
Kamuya bağlı kuruluşlarda nelerin eğitimi verilmiyor ki...
Böyle bir eğitim, hem kullanım kolaylığı, hem kaynak israfını engelleyecek hem de toplumu geleceğe hazırlayacak. Neden olmasın?

Kent Konseyi'nden Medya Okulu

Bursa'daki ilk uygulamayı geçen yıl Basın İlan Kurumu yapmıştı.
Basın İlan Kurumu Müdürü Osman Başeğmez'in büyük gayretleriyle düzenlenen 'Yeni Nesil Gazetecilik' kursuna katılan çok sayıda genç, medya kuruluşlarında kısa sürede iş buldu.
Türkiye genelinde ses getiren ve örnek olan proje, bu yıl yine İŞKUR işbirliğiyle devam edecek. Gazeteci adayı gençlere duyurulur.
Tam bu çalışmanın hazırlıkları devam ederken, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi de yine gazetecilikle ilgili önemli bir çalışmaya imza attı.
Büyükşehir Belediyesi ve Basın İlan Kurumu'nun desteğiyle düzenlenen 'Bursa Medya Okulu' projesini başlattı. Basın İlan Kurumu'nunki kadar kapsamlı olmasa da önemli bir çalışma 3 günlük kursa 33 genç katıldı.
Projenin amacı basın sektörüne adım atmak isteyenlerin bilgi ve becerilerini artırmak.
Önemli bir proje, çünkü teknolojinin ilerlemesiyle medya artık başka boyutlara taşınıyor.
Bursa basınının duayen gazetecileriyle birlikte ben de gençlere toplum haberciliği konusundaki deneyimlerimi anlatmaya çalıştım.
Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyelerini bu çalışmalarından ötürü kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.