Hava Durumu

2018'in mizanı ve umuda yolculuk

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.2019 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.2019 08:31

Çocukluk yıllarımda, komşumuzun babasının pehlivan tefrikaları için aldığı Tercüman Gazetesi'nin logosunun altında yer alan 'Her sabah dünya yeniden kurulur, her sabah taze bir başlangıçtır' cümlesi aradan neredeyse 50 yıl geçmesine rağmen hâlâ hafızamdaki ilk günkü tazeliğini koruyor.
Dünya yeniden kurulur mu kurulmaz mı bilemem ama erken uyanılan sabahların taze başlangıç ve umut taşıdığına inanırım. Tıpkı yeni yıla başlamak gibi...
Gerçi yazıyı kaleme aldığım saatlerde gazeteci arkadaşım Adnan Baştopçu, tüm takvim kavramlarının izafi olduğuna ilişkin derin araştırmalar içindeydi ama olsun.
Tıpkı muhasebedeki en önemli kontrol mekanizması olan mizan için bir nirengi noktasına ihtiyacımız gibi...
Biz de öyle yapalım...
Takvim yılı olarak 2018'in çok iyi geçmediği konusunda iktidarı muhalefeti herkes hemfikir.
Görüş ayrılıkları, krizin neden ortaya çıktığı konusunda...
İktidara göre, küresel tehdit ve oyunlar, muhalefete göre ise kötü yönetim.
Sakin geçmesi beklenen yaz ayları Türkiye'nin kâbus dolu günler yaşamasına neden oldu. Alınan çok sıkı tedbirler sayesinde, nispi iyileşme belirtileri olsa da önümüzdeki yıl küresel düzeyde belirsizlik ve risklerin devam edeceği bir dönem yaşayacağız.
Öngörüler de zaten bu doğrultuda. Faizler hâlâ yüksek, Türkiye'nin borç çevirme kapasitesiyle ilgili endişeler devam ediyor. Büyüme durma noktasına gelirken, iç piyasadaki durgunluk ve işsizlik oranlarındaki artış 2019'da da diken üzerinde olacağımızı gösteriyor.
Ekonomiye yön verenlerin beklentisi, 2018'in son çeyreğindeki dengelenmenin 2019'da toparlanma ve dönüşüme evrilmesi.
En karanlık günlerde bile insanı ayakta tutan güç, elbette ki umudu yitirmemek.

Türkiye'de İstanbul Airport, Bursa'da Panorama 1326

Geçen yıl ekonomik zorluklarla boğuşsak da, güzel gelişmeler de yaşadık. Türkiye açısından en önemli gelişme hiç şüphesiz 3'üncü havaalanı İstanbul Airport'un açılması, Bursa'da ise Osmangazi Belediyesi'nin son yıllarda en vizyoner eseri olan Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin tamamlanmasıydı.
İşler planlandığı gibi gitseydi geçen ağustos ayında Kent Meydanı ile Terminal arasındaki T2 tramvay hattı bitecek. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Kirazlıyayla'daki Uludağ Yaşamboyu Eğitim Merkezi hizmete açılacak hatta bakanlar kurulu burada toplanacaktı. Ekonomik kriz her iki yatırımı da bu yıla bıraktı.
2019'da yine işler planlandığı gibi giderse belki hızlı tren hattı tamamlanmayacak ama temmuz ayında Şehir Hastanesi, 29 Ekim'de de İzmir otoyolu ulaşıma açılacak.

Başvurular bir milyona ulaşabilir

İmar Barışı'nın son gününde 6 aylık uzatma kararı bu konuda beklentileri olan vatandaşları sevindirdi. Türkiye genelindeki başvuru sayısı 9,5 milyona ulaşırken, 14 milyar liralık da gelir elde edildi. Ancak ödemeler konusu beklentilerin altında kaldı.
Bursa'daki son durumu sorduğumuz Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Faruk Çolak, yasa çıktığında Bursa için öngörülen başvuru sayısının 600 bin olduğunu belirterek, geçen hafta itibarıyla 400 bin başvuru yapıldığını ve ödemelerin ise yüzde 20 civarında olduğunu söyledi.
Çolak, İstanbul için getirilen düzenleme ile uzatmanın kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, 'Uzatma sayesinde Bursa'daki başvuru sayısı bir milyona ulaşabilir. Çünkü vatandaş yasayı yeni öğreniyor' dedi.

' Tebessüm güzeldir'

Sosyal medyayı en aktif kullanan politikacılardan biri de AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen.
Özen, çektiği bir fotoğrafın altına kimi zaman Necip Fazıl'dan kimi zaman Nazım Hikmet'ten dizeler ekleyerek paylaşım yapıyor. Özen'in son paylaşımı ise kendisinin de not düştüğü gibi 'tebessüm güzeldir' cinsindendi. Sık sık yapılan bir Türkçe hatasının ortaya konulduğu fotoğraftaki yazıda tedbir yerine tekbir kullanılması, Özen'i bayağı gülümsetmiş olacak ki takipçileriyle paylaşmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.