Hava Durumu

10 günlük tatil siyah inciri vurdu

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2017 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 08:42

Önceki gün Orhangazi Gedelek, dün Osmangazi Ovaakça. Palamut peşinde Ege'nin sularında yaşam mücadelesi veren arkadaşım Adnan Baştopçu'yu kıskandırmak için festivalleri dolaşmıyorum elbette.
Benimkisi bir nevi festivallerin en önemli unsuru olan tanıtım çalışmalarına destek vermek...
Gelelim Bursa Siyahı olarak da adlandırılan incire..
Bursa'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan Siyah incir, Osmangazi İlçesi'nin sadece 17 köyünde üretiliyor. Ovaakça, eskiden birinci sırada olan tahtını şehirle iç içe geçtiği için Çağlayan Mahallesi'ne kaptırsa da Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen festivali elinde tutmayı başarmış.
Mahallenin mesire yerindeki festival alanı sabahın ilk saatlerinden hareketli. Önce güreş yarışmaları ardından festivale adını veren incir yarışması.
Siyah incir Bursa'nın yaş meyve ihracatının önemli kalemlerinden biri 2014'te tüm zamanların rekoru kırılarak 42,6 milyon dolara ulaşılmış.
Üretimin büyük bir bölümü ihraç ediliyor. İhracatta sıkıntı yaşanınca da fiyatı düşse de iç piyasada hemen alıcı buluyor.

Festival alanında Ovaakça Merkez Muhtarı Hakkı Hiçdurmaz ve incir üreticisi Hacı Gözebe ile sohbet ediyoruz.
Bu yıl hasadın çok kötü bir tarihe gelmesinden yakınıyorlar. 10 günlük bayram tatili turizmcilerin yüzünü güldürürken, siyah incir üreticisine darbe vurmuş.
Bayram önce kilosu 10 liradan alıcı bulan siyah incir, bayram tatiline yakalanınca 4 liraya kadar düşmüş.
Bayram tatili nedeniyle gümrük kapılarında işlem yapılamadığı için ihracat gerçekleşememiş. Şimdi fiyatlar yeniden 5-6 lira seviyelerine gelmeye başlamış.
Hacı Gözebe'ye göre, üreticilerin birlik olmaması en büyük sorun. Üretim yapılan 17 köy bir araya gelip, satış ve pazarlama konusunda işbirliği yapacak örgüt oluşturmalı. Satış konusunun özellikle altını çiziyor. Çünkü gübre ve ilaç bir şekilde temin edilir.
Önemli olan üreticilerin satış konusunda ihracatçı ile masaya oturma gücünün olması.

Sinek mucizesi

Muhabirlik yıllarımda siyah incirin oluşumunda en önemli unsurun sinek olduğu konusu aklımın bir köşesinde kalmıştı. Bir türlü üreticilerden sorup işin aslını tam olarak öğrenememiştim.
Fırsat bu fırsat diyerek sohbet sırasında, Muhtar Hiçdurmaz ve Hacı Gözebe'ye soruyorum.
Sinek gerçekten de siyah incirin olmazsa olmazıymış. Dölleme ve meyveye dönüşüm onun sayesinde gerçekleşiyormuş. Arı veya diğer böcekler, incirdeki döllenmeyi sağlayamıyorlarmış.


Geçmiş yıllarda bu sineğe bölgedeki doğal ortamda olduğu ve ticari üretim yapılmadığı için ihtiyaç duyulmuyormuş. Gözebe'nin deyişiyle "Olursa Allah olmazsa yallah".
Şimdi çok önemli bir tarımsal ürün olduğu için gübresinden ilacına her ayrıntıya dikkat ediliyor. Sinek için de başvurulacak adres Aydın. Aydın'dan içinde erkek sinek larvalarının bulunduğu incirler getirilerek dallara asılıyor. Birkaç gün için olgunlaşıp uçmaya başlayınca çiçekleri dölleyip incire dönüşmesini sağlıyorlar.

Tanesi 2 dolar

İngiltere'deki süper marketlerdeki kornerlerde doğal cinsel güç artırıcı, afrodizyak olarak reklamı yapılarak satılan siyah incirin hâlâ tanıtımı konusunda eksikleri var.
Ovaakçalı üretici Gözebe'ye göre, Avrupa, Amerika, hatta Japonya bir yana Bursa çevresi dışında Türkiye henüz siyah inciri tanımıyor. Eğer tanıtım yapılırsa dünya marketlerinde tanesi iki dolara satılır.

Kraliçe tatmış, gelinine önermişti

Siyah incirin bir dünya markasına dönüşmesinden İngiltere Kraliçesi Elizabeth Alexandra Mary'nin katkısı büyük.

Kraliçe, 14 Mayis 2008'de Bursa'ya yaptığı ziyaret sırasında Bursa siyah incirini tadarak çok beğenir. Aradan yıllar geçtikten sonra 2013 yılında Düşes Kate Middileton da hamilelik döneminde bulantılarının geçmesi için siyah inciri önerir. İngiliz Kraliyet ailesinin Bursa siyahı incirine ilgisi ürünün tanıtımını uluslararası bir alana taşınmasına ve dış satışlarda rekor kırılmasına katkı sağlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.