Hava Durumu

İlave istihdam teşvikinde kapsam genişletildi. 01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasındaki bu fırsatın kaçırılmaması gerekir

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2019 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2019 07:59

2018 yılının ilk yarısında çıkartılan 7103 sayılı yasa ile SGK primi ve gelir vergisinde teşvik düzenlemesi yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan işverenlerin üzerindeki prim yükü hafifletilmiştir. Bu tür düzenlemelerle istihdamın artırılması, işverenlerin rekabet gücünün ve ihracatın artırılması, ithalatın dolayısıyla cari açığın azaltılması, işsizliğin azaltılarak refah seviyesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ancak 2018 in ikinci yarısında dış etkenlerle meydana gelen döviz kuru dalgalanması, çalışma hayatına da olumsuz yansımıştır. Bu nedenle 7166 sayılı yasa ile istihdam verilerinde meydana gelmiş veya gelebilecek negatif etkileri azaltmak adına yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Bu yeni yasa ile iki önemli farklılık öne çıkmaktadır. Bunlar teşvik verilecek işveren kapsamının ve verilen teşvik miktarının artmasıdır. Birçok kişi farkına varmadığı için üzerinde durmadı ama iyi düşünülmüş ve uygulamada olumlu yansımaları olacağını tahmin ettiği kapsamın genişletilmesi hususu üzerinde önemle durmak istiyorum. Bu nedenle öncelikle vurgulamak istediğimiz kapsamın genişlemesi konusunu biraz daha açıklamakta fayda var. 7166 sayılı yasal düzenleme neticesinde 01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasındaki üç aylık dönemde ilave istihdam sağlayan işverenler için büyük avantajlar ortaya çıkmıştır. 7103 sayılı yasada işe alınan bir işçinin ilave istihdam sayılabilmesi için işe giriş tarihinden önceki takvim yılının ortalama işçi sayısına ilave olması gerekmektedir. Ancak yeni düzenleme ile belirtilen 3 aylık süre içerisinde işe alınan işçiler için ise işe giriş tarihinden bir önceki takvim yılındaki en düşük aydaki işçi sayısına ilave olması teşvikten yararlanmasına hak kazandırmaktadır. Yıl boyunca çalıştırılan işçi sayısının aritmetik ortalaması ile yıl içerisinde en düşük aydaki işçi sayısı arasında yer alan işyerlerini de teşvik kapsamına dahil eden bir değişiklik söz konusudur. Örnek vererek açıklamak gerekirse; işyerinin 2018 yılı işçi sayısı aritmetik ortalaması 50, en düşük işçi çalıştırdığı ay olarak ta kasım ayının 41 olduğunu varsaydığımızda, 01.03.2019 tarihinde şartları sağlayan bir işçi işe alındığında 7103 sayılı yasaya göre bir önceki yılın aritmetik ortalaması olan 50 nin üzerinde ise teşvikten yararlanabilecekken, yeni düzenleme ile birlikte en düşük ay dikkate alınacağından kasım ayı sayısı olan 41 e ilave olarak işe alınan işçilerde teşvikten faydalanabilecektir. Bu düzenleme doğal olarak teşvikten yararlanabilecek işyeri sayısını otomatik olarak artıracaktır. Çünkü bazı işyerleri hala geçen yılın aritmetik ortalamasının altında yer aldıkları için ilave işçi alsalar dahi teşvikten yararlanamıyorlardı. Ama bu 3 ay içerisinde ortalama değil de en düşük ay dikkate alınacağı için büyük bir avantaj elde edilmektedir.
Teşvikten yararlanabilecek işyeri sayısında artışa neden olduğu gibi verilen teşvik miktarını da artırarak bir anlamda işverenin toplam prim yükü aşağıya çekilmektedir. Bu konuyu da detaylı açıklamakta fayda var. Yukarıda belirttiğimiz üç ay içerisinde şartları sağlayan işçileri işe alan işverenlere sigorta primi, gelir vergisi yanında ücret desteği de verilecektir. Günlük asgari ücretin neti kadar yani 67,36 TL üzerinden hesaplanarak toplamda 3 aylık destek sağlanacaktır. Çalışma hayatında ücret desteği ikinci kez verilmektedir. Hatırlanacak olursa geçen yıl esnaf için verilen bir senden bir benden teşvikinde de ücret desteği sağlanmıştı. Bu teşvikten yararlanabilmek için işe alınan işçinin en az 9 ay işe devam etmesi gerekmektedir. İşçi devam ettiği sürece kadın, engelli veya 18-25 yaş arası erkekse toplamda 18 ay diğerleri için ise 12 ay boyunca İşveren, sigorta primi ve gelir vergisi teşvikinden yararlanma devam edecektir. İşverene bir ay için verilecek teşvik tutarı işçi başına 3.006,12 TL dir. 12 ay boyunca 19.000 TL tutarında toplam teşvikten faydalanma imkânı bulunmaktadır. Bu tutar işverenin SGK prim borcuna mahsup edilecek olup kendisine ödenmeyecektir.

Son olarak işe alınacak işçilerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olmaları, son üç ay işsiz olmaları gerektiğini de hatırlatmakta fayda bulunmaktadır. SGK Potansiyel teşvik sorgulama ekranından sorgulama yaparak işlem yapmanızı önemle tavsiye ederim.

OKUYUCU SORULARI

SORU: Eczane de kalfa olarak çalışıyorum. 2018 de sağlıkçılar için çıkan yeni yasa kapsamında Fiili Hizmet Zammından faydalanabilir miyim? (Elif BEYAZ)

CEVAP: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde eczane teknikeri/teknisyeni eğitimini tamamlamış olmanız halinde yeni çıkan yasada yer alan düzenlemeden faydalanmanız mümkündür. "3213.02-Eczane Hizmetleri Teknikeri" meslek kodu ile bildiriminizin yapılması gerekmektedir.

SORU: E-devletten hizmet dökümüme baktığımda meslek kodumun yaptığım işe uygun olmadığını gördüm. Nerden düzelttirebilirim. Neye göre kod verilmektedir? (Hanife AYDINLI)

CEVAP: İşvereniniz veya mali müşaviri e-bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesini SGK' ya bildirirken çalışanların yaptıkları işe göre meslek kodu da bildirmektedir. Bu kodu hiç girmemenin veya yanlış girmenin aylık işçi başına 255 TL cezası bulunmaktadır. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız işvereninize başvurmanız halinde düzeltilecektir. Düzeltilmez ise gerekli belgelerle birlikte SGK' ya başvurmanız gerekmektedir.

SORU: Yıllardır inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız. Daha önce başımıza hiç gelmemişti ama işyerimizin 2018 Haziran ayından beri prim borçlarını ödeyemedik. Yaklaşık 450 Bin TL borcumuz bulunmaktadır. 48. Madde taksitlendirmesi yapmak için teminat istenilmektedir. Bankalardan teminat almakta zorlanıyoruz. SGK'ya teminat vermeden taksit yaptırmamız mümkün müdür? (K. Ş.)

CEVAP: SGK' nın yeni getirmiş olduğu bir imkân bulunmaktadır. Primlerini düzenli ödemekle birlikte son bir yıla ilişkin borçlarını ödeyememiş işverenler bu imkandan faydalanabilir. Son 3 yıl prim hizmet belgelerinizi düzenli vermişseniz ve borç dönemi son bir yıla ilişkinse 6183 sayılı yasanın 48/A maddesine göre 500 Bin TL ye kadar borçlarda teminat istenilmemektedir. SGK' ya başvurunuzu 48/A başvurusu olarak yapmanız halinde şirket rasyonuzun durumuna göre gerekli taksitlendirme teminat alınmadan yapılabilecektir.

EMEKLİLİK HESAPLAMA

SORU: Türkiye'de 1987 yılında yaklaşık 6 ay kadar sigortalı bir işte çalıştım. Daha sonra Almanya'ya yerleştim. 15.11.1989 tarihinde Almanya'da ilk sigorta başlangıcım var. Ben yurt dışı borçlanması yaparsam emeklilik şartlarım hangi tarihe göre hesaplanacak. Hangi şartlarla emekli olabilirim? (Kemal BOZGÜNEY)

CEVAP: Türkiye'deki sigorta başlangıç tarihiniz daha önce olduğu için 1987 yılındaki giriş tarihinize göre hesaplama yapılacaktır. Buna göre 25 yıl 50 yaş 5375 gün şartlarını sağladığınızda emekli olabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.