Hava Durumu

Genel Sağlık Sigortası primlerinin faizsiz ödenebilmesi için son gün 31.12.2018

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2018 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2018 08:22

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 01.01.2012 tarihinden itibaren çok istisnai durumda olanlar hariç vatandaşlarımızın tamamını Genel Sağlık Sigortası kapsamına almıştır. Kapsama alınan sigortalıların nüfusa oranı itibariyle gelişmiş ülkelerden daha iyi bir seviyeye ulaşmış ve dünyada örnek gösterilen bir sistem haline gelmiştir. Kapsama alınanlar içerisinde 01.01.2012 tarihinden sonra herhangi bir sosyal güvence kapsamında çalışması olmayanlar ile bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu bir yakını olmayanlar, bu yasa kapsamında gelir durumuna göre Genel Sağlık Sigortalısı olanlar da yer almaktadır.
Öncelikle bu durumda olan vatandaşlarımızın gelir testi için ikametinin bulunduğu kaymakamlığa giderek gelir testi yaptırması gerekmektedir. Aylık geliri brüt asgari ücretin 1/3'ünden yani 676,50 TL'den daha az ise herhangi bir prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlamaktadır. Ancak geliri yapılan test sonucu, brüt asgari ücretin 1/3'ünden daha fazla çıkarsa bu kez kendisi aylık 60,89 TL ödeyerek genel sağlık sigortalısı olacaktır. Genel sağlık sigortalımızın bakmakla yükümlü olduğu yakınları için ayrıca gelir testi yaptırmalarına gerek yoktur. Sadece 60,89 TL ödeyerek tüm aile fertleri sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
2018 Mayıs ayında yapılan yasal düzenleme ile birlikte prim borçlarının yapılandırılması imkânı getirilmiştir. Bu durumda olduğu için primini kendisi ödemek zorunda olan vatandaşlarımızın birikmiş prim borçlarını faizsiz ödeyebilmesi için 7143 sayılı yasa ile tanınan süre 31.12.2018 tarihinde sona eriyor. Vatandaşlarımızın bu süreyi geçirmeden bu haktan yararlanmalarını tavsiye ediyorum.

Okuyucularımızdan gelen sorular;

Soru Üniversite 3. sınıf öğrencisiyim. Yaşım 22. Sağlık hakkımı kaybetmemek için her yıl öğrenci belgemi Sosyal Güvenlik Kurumu'na teslim etmem gerekiyor mu? Mezun olduğumda hemen işe başlayamazsam Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalır mıyım? (Deniz KIRIMLI)

Cevap Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu durumdaki öğrenciler için önemli bir kolaylık getirmiştir. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile yapmış olduğu protokol neticesinde öğrencilerin kayıtlarının otomatik görüntülenmesi sağlanarak her yıl kayıt sonrası öğrenci belgesi getirmelerine gerek kalmamıştır.
Yapılan yasal değişiklikle birlikte üniversite öğrencileri 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha prim ödemeden sağlık hizmeti alabilmektedir.

Soru 15.10.2008 tarihinde ilk kez çalışmaya başladım. 30 yaşındayım. Farklı işyerlerinin insan kaynakları birimlerinde görev yaptım. Toplamda 1556 günüm bulunmaktadır. Geçen yıl tatil için gittiğim Uludağ'da kayak yaparken kaza geçirdim ve omurgam zedelendiği için artık çalışamıyorum. Malulen emekli olabilir miyim?
(Figen ÇALIŞKAN)

Cevap Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Malulen emeklilik için en az 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödenmiş olması ve Sağlık Kurulu tarafından en az % 60 oranında çalışma gücünüzün kaybettiğinizin tespiti gerekmektedir. İşe giriş tarihiniz itibariyle 10 yıllık süreyi doldurduğunuz ancak 244 gün eksiğiniz olduğu anlaşıldığından maluliyet için hastaneye sevkiniz yapılamayacaktır. Ancak rahatsızlığınızın iyileşme ihtimali yoksa eksik kalan 244 günü öncelikle ilk işe giriş tarihinizden sonra varsa doğum borçlanması yaparak, yoksa isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle tamamlayarak maluliyet tespiti için hastaneye sevkinizin yapılmasını talep edebilirsiniz. Bunun için bizzat gelmenize gerek yoktur. Başvuru formunu imzalayarak en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne posta yoluyla gönderebilirsiniz.

Soru Geçen aybaşında çalıştığım işyerinde ufak bir iş kazası geçirdim. Doktor 10 günlük istirahat raporu verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) daha önce hastalandığımda ilk iki günün parasını kesiyordu ancak bu kez kesilmemiş. Bana fazla ödeme mi yapılmıştır. İade etmem gerekir mi? (Adem BOZDOĞAN)

Cevap Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan geçici iş göremezlik ödemeleri hastalık nedeniyle yapılmışsa istirahat süresi hesaplanırken ilk iki gün düşülür. Ancak istirahat raporunun nedeni iş kazası veya meslek hastalığı ise rapor süresinin tamamı için hesaplama yapılır. İade etmenize gerek yoktur.

Soru Meslek lisesinde son sınıf öğrencisiyim. Üniversite okumayı düşünmüyorum. Hemen çalışma hayatına atılmak istiyorum. 18 yaşımı doldurduğumda hemen iş bulamazsam babamın üzerinden sağlıktan faydalanma hakkım sona erer mi? (Bekir DİLBAZ)

Cevap Lise ve dengi okul mezunları 20 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha sağlık hizmetinden faydalanmaya devam ederler.

Soru En son ayrıldığım işyerinde sadece 25 gün çalışabildim. İşten ayrılır ayrılmaz Genel Sağlık Sigortası ödemeye başlayacak mıyım? (Ahmet DEMİR)

Cevap İşten ayrılanların sağlıktan faydalanmaya devam edebilmeleri için dikkate alınan temel kriter son bir yıl içindeki prim gün sayısıdır. Yani en son çalıştığı işyerindeki primi 30 günden az olsa bile etkisi yoktur. İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 9 gün daha sağlıktan faydalanmaya devam edersiniz. Tedavi almak istediğiniz tarihten geriye dönük son bir yıl içinde aynı işyerinden veya farklı işyerlerinden toplamda en az 90 gün priminiz varsa işten ayrıldıktan sonraki 99 gün daha sağlıktan faydalanmaya devam edebilirsiniz. Bu süre içerisinde gelir testine müracaat etseniz dahi geliriniz asgari ücretin 1/3 ünden fazla çıkarsa prim ödemeye bu 99 günlük süre bittikten sonra başlarsınız.

Soru 1990 yılı ocak ayında sigorta başlangıcım var. 1967 Şubat doğumluyum. 6015 gün primim bulunmaktadır. Ne zaman emekli olabilirim? (Mehmet AKINCI)

Cevap 25 yıl 52 yaş 5525 gün şartlarına tabisiniz. Gün ve süre şartını doldurduğunuz anlaşılmakla birlikte ancak 52 yaşını doldurduğunuz 2019 şubat ayında emekliliğe başvurabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.