Hava Durumu

Nilüfer Tiyatro Festivali

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2018 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2018 08:08

Ülkemizin en büyük eksiklerinden biri olan sanat çeşitli biçimde sınıflandırılmakta. Klasik sınıflandırmada Plastik Sanatsal, Fonetik Sanatlar ve Ritmik(Dramatik-Karma) Sanatlar olarak 3 ana kategoride değerlendirilir. Modern veya çağdaş sınıflandırmada ise karşımıza 6 kategori çıkar. Bunlar da Yüzey Sanatları, Hacim Sanatları, Ses Sanatları, Dil Sanatları ve Dramatik Sanatlar ve Eylem Sanatları'dır. Tiyatro iki sınıflandırma içinde Dramatik Sanatlar arasında yerini almaktadır.
Kentimizde tartışmasız sanat ve kültür etkinlikleri en yoğun olduğu belediye Nilüfer Belediyesi'dir. Bu belediyemiz bütçesinin önemli bir kısmını sanatsal ve kültürel etkinliklere ayırmakta.
Nilüfer Belediyesi'nin geleneksel etkinliklerinden biri de bu yıl 6'sını düzenleyecekleri Nilüfer Tiyatro Festivali.
Bu yılki festivalle ilgili olarak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bugün Nilüfer 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek festivalin detaylarını basınla paylaşacak.
Nilüfer Tiyatro Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayacak ve bir ay devam edecek.
Festivalde 50'yi aşkın tiyatroyu izleme fırsatı bulacağız.
Bu arada 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Bursa'daki tüm tiyatrolar saat 12.00'de Atatürk Anıtı'na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunacaklar.
Bakalım bu yıl dünyada ve ülkemizde Dünya Tiyatrolar Günü bildirgesini kimler yazacak ve okuyacak.

Türkiye'de tiyatro

Türkçe yazılmış ilk oyun, yazarı, kimi kaynaklarda "Iskerleç", kimi kaynaklarda "Dombay" olarak geçen üzerinde "Ketebe el Fakir iskerleç" ibaresi bulunan Vak'ayi-i Acibe ve Havâdis-i Garibe-i Kefşer Ahmed (Pabuççu Ahmed'in Garip Vak'aları) 'dir. Prof. Fahir İz'in Viyana Milli Kütüphanesi'nde tesadüfün bulduğu bu piyesin, konusu Bağdat'ta geçmektedir.
İlk Türk Tiyatro eseri ise Şinasi tarafından yazılan ve 1860'ta Tercüman-ı Ahval Gazetesi'nde yayınlanan Şair Evlenmesi'dir.
Türkiye'de 1842 yılından itibaren Avrupalı yazarların piyesleri tercüme edilmeye başlanmış ve ilk olarak Moliere'in "Bourgeois Gentilhomme" (Kibarlık Budalası) ve "Le Malade imaginaire" (Hastalık Hastası) tercüme edilmiştir.
Ülkemizde sahnelenen ilk tiyatro oyunu, Namık Kemal'in yazmış olduğu Vatan yahut Silistre'dir.
Bursa'da ise Ahmet Vefik Paşa, 3 Şubat 1879 günü Bursa'ya vali olarak atandıktan sonra Tomas Fasulyeciyan da 1878 yılında Osmanlı Tiyatrosu'ndan ayrılmış ve kendi adıyla kurduğu kumpanya ile Bursa'ya turne yapmıştır. Fasulyeciyan Kumpanyası, Bursa'da Ahmet Vefik Paşa'nın uyarladığı "Meraki" ve "Zor Nikâhı" adlı oyunları sahnelemiştir.
Tiyatro çok önemli bir sanat dalıdır.
Tiyatroya gönül veren tüm sanatçı ve gönüllüleri kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.