Hava Durumu

Mesleki eğitim ve güçlü Türkiye

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2019 08:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 08:38

Nitelikli eleman yetiştirilme konusundaki önemli aşamalardan birisi de iyi verilen mesleki eğitimdir. Mesleki eğitimin niteliğinin artırılması noktasındaki önemli bir konu da teori ile pratiğin bir arada hayata geçirilmesidir.
Türkiye'de birçok konuda olduğu gibi bu konuda da öncülüğü Bursa yapmıştır. 1970'li yılların başında Bursa'da Tofaş Personel Müdürü Yalçın İpbüken, Oyak Renault Personel Müdürü Selim Aral ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri bir araya gelerek, ülkemizde meslek liselerindeki öğrencilerin sanayi kuruluşlarındaki stajlarının temellerini atmışlardır. Daha sonra Osanor projesi adını alan proje tüm ülkeye yayılarak meslek liselerindeki zorunlu staj başlamıştır.


Evet, bu konuda özel sektörde de Vehbi Koç'un liderliğinde Koç Holding, "Meslek Lisesi, Memleket Meselesi" projesini hayata geçirmiştir.
Sonraki süreçlerde de çeşitli sanayi kuruluşları gerek kendi bünyelerinde kurdukları mesleki eğitim merkezleri ve/veya meslek liseleri ile işbirlikleri ile bu konuyu geliştirmişlerdir.

ÖNEMLİ TOPLANTI

Geçtiğimiz günlerde BTSO , Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki eğitim konusunda bir protokol imzalamıştı. Bu protokol kapsamında iş dünyası olarak ve bütün sivil toplum kurumlarımızla birlikte nitelikli insan kaynağı yaratma için projeler oluşturulmasını içeriyordu. Dün de BTSO Altıparmak yerleşkesinde Bursa Valiliği, BTSO, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BEBKA ortaklaşa düzenledikleri bir mesleki eğitim proje tanıtım toplantısı yapıldı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, BTSO YK Başkanı İbrahim Burkay, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ortaklaşa düzenledikleri bu toplantıda konu SİAD ve OSB yetkililerine anlatıldı..
Burada öncelikle 11 meslek lisesi pilot okul olarak seçildi. Bu 11 meslek liseleri şunlardı:
"BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi, Atatürk MTAL, Demirtaşpaşa MTAL, Hürriyet MTAL, Tophane MTAL, BTSO Hayri Terzioğlu MTAL, Şehit Ömer Halisdemir MTAL, Şehit Erol Olçok MTAL, Yeniceabat MTAL, Hüseyin Özdilek MTAL ve TSO Gürsu MTAL."
Bilindiği gibi BEBKA'nın bu yıl açmış olduğu destek programlarından biri de mesleki eğitimle ilgili. Bu kapsamda BEBKA bünyesindeki 3 il için 17 milyonluk bir kaynak ayrıldı.

BURKAY NE DEDİ?

Toplantıda açış konuşmasını yapan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki eğitim konusunda yaptıkları protokolü anımsatarak " 11 pilot okul belirledik. Onların farklı alanlarda bir temada geliştirilmesi noktasında projeler hazırlanıyor. Bu projeler BEBKA tarafından açılan destek programları kapsamında değerlendirilecek. Bir ayağında okul, bir ayağında BTSO, bir ayağında bir iş dünyasından sivil toplum kuruluşu yer alacak. Maddi konuda sıkıntısı olan STK'larımıza biz BTSO olarak ayrıca destek vermeye hazırız." dedi.
İbrahim Burkay'dan sonra konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa'da 100 meslek lisesinin, 48 farklı alanda, 5131 öğretmen ile 55.600'ün üzerinde öğrenciye hizmet verdiğini ifade etti.
Daha sonra da BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim konunun işleyiş süreci hakkında teknik detayları anlattı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın konuşmasının ardından da sunumlar yapıldı.
BTSO'yu bu konudaki çalışmalarından ötürü kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.