Hava Durumu

İdeal Öğretmen

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2019 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2019 08:06

Çarlık Rusyası'ndayız. 1880'li yıllarda Moskova Üniversitesi´nin bütün profesörleri, öğrencileri ve Moskova´nın aydınlar grubu, büyük bir şaşkınlık yaşar. Üniversitenin en genç Matematik Profesörü S. A. Raçinski, üniversitedeki kürsüsünden istifa edip ayrılır.
Rusya´nın Smolenska Eyaleti´nin Tatevo Köyü´nde öğretmenliğe atanması için, Eğitim Bakanlığı´na bir dilekçe verir.Bilim dünyası onunla övünürken ve birçok matematik bilgini ondan önemli buluşlar beklerken, bu genç profesör, kendi arzusu ile üniversitedeki eğitim ve öğretim çalışmalarını bırakır.

O neden sorusuna "Bir köyde, sıradan bir köy öğretmeni olmak için!.." yanıtını verir. Grigory Petrov, İdeal Öğretmen kitabında, Prof. Dr. S. A. Raçinski'nin öğretmen ve öğrencilere örnek olacak gerçek hayat hikayesini anlatır.
Kitap özetle eğitimin hedefinin soyut bir idea gibi sürekli yükseklere bakarken asıl eğitilmesi gereken halk içindeki insanların unutulmasının yanlışlığını vurguluyor. Bildiği bir doğruyu hayata geçirmek uğruna, kendi menfaatlerinden vazgeçmeyi ve döneminin hâkim anlayışının tersine hareket etmeyi başarır.
Raçinski'nin Tatevo köyüne giderken inancı ve kararlılığı tamdır. O şöyle der:
"Hayır bütün bilgi ve deneyimlerimi uçuruma atmaya değil, kabiliyetler bulup yetiştirmeye gidiyorum. Devletin temeli halk olduğuna göre bu temeli çürük ise devlet yaşamaz. "

YÜCEL, YAŞARGİL VE BİR DÜZELTME

Türk Milli Eğitim tarihinin simge isimlerinden biri öğretmen, eski Milli Eğitim Bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusu Hasan Ali Yücel'dir. Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, oğlu Can Yücel yerine daha sonradan dünyaca ünlü beyin cerrahı olan Prof.Dr.Gazi Yaşargil'i yurtdışına burs ile gönderdiği konuşulur.
Gazi Yaşargil 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi'nde meslektaşlarıyla yaptığı bir söyleşide şöyle der:
"Can Yücel yerine bana burs verildiği çok söyleniyor. Ama ne bana burs verildi ne de Can'a. Hasan Ali Yücel, Temmuz 1943'te yanıma gelerek 'Gazi Bey, Can bana söyledi Viyana'ya gitmeye karar vermişsiniz. Ben de Can'ı İngiltere'ye göndereceğim. Lütfen onu ikna edin' dedi. Ben de ikna ettim, yol gösterdim sadece. Ama ikimize de burs verilmedi. İkimiz de ailemizin imkânlarıyla yurtdışına çıktık."

ÖĞRETMEN NEDİR?

Öğretmen bir ustadır. Onun sanatı her şeyden önce kendine teslim edilen tertemiz ruhlara, dimağlara şekil verme sanatıdır.
Öğretmen bir fütüristtir. Geleceği inşa edecek beyinleri, inşa eder.
Öğretmen bir kaşiftir. Elinde bulunan malzemenin içindeki cevheri keşfeder.
Öğretmenlik ise öğrenciler tarafından, hiçbir karşılık beklemeden sadece ve sadece yürekten verilen ve yıllar geçtikçe unutulmayan, eskimeyen ve değerini kaybetmeyen bir payedir. Tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.