Hava Durumu

Esat Uluumay'ın ardından bir yazı

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2018 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 07:46

Bazı insanlar vardır, yaşama gelirler ve giderler. Bazıları çevrelerindeki insanlara dokunur. Bazıları içinde yaşadıkları kentte, bazıları da ülkeye dokunur. Ender olarak da dünyaya dokunan insanlar vardır.
İçinde yaşadıkları kente, çevresindeki insanlara dokunan kentimizin değerlerinden birini kaybettik. Esat Uluumay aramızdan ayrıldı.
Esat Uluumay 1939 yılında doğduğu Bursa'da ilk, orta ve lise eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. 32 yıllık iş hayatında muhasebecilik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
1963 yılında 15 yıl başkanlığını yaptığı Bursa Kılıç Kalkan Folklor Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Bu süreçte bir kaynaktan yoksun olduğunu gördüğü kıyafet ve takı konusunda derlemelere başladı. 1981 yılında Anadolu Folklor Vakfı'nı kurdu.
1984 - 94 yılları arasında Bursa Müzikleri ve Eski Eserlerini Koruma Derneği'nin başkanlığını yürüttü. 1998 - 99 yıllarında Bursa Atlı Spor Kulübü Başkanlığı'nı yaptı. Bursa Araştırmaları Vakfı yönetim kurulu üyesi ve Nuri Erbak Vakfı mütevelli heyeti üyesiydi.
Bursa ve İstanbul'da çeşitli folklor ve etnografya sergileri düzenledi ve konferanslar verdi. Sayısız makale, söyleşiye imza attı. Bursa "Kent Müzesi" açılışında danışmanlık yaptı.
1983 yılında İstanbul'da Avrupa Konseyi'nin 18. sanat sergisi olarak düzenlenen "Anadolu Medeniyetleri" sergisinde İstanbul Türk -İslam Eserleri Müzesi'nde 22 adet kıyafeti ve aynı serginin Topkapı Sarayı'nda yapılan "Çağlar Boyu Takı" sergisinde takıları sergilendi. 1985 yılında İstanbul'da yine Türk İslam Eserleri Müzesinde'ki Etnografya bölümünün kıyafetlerini düzenledi.
1992'de İspanya'nın Sevilla kentinde yapılan EXPO -92 fuarında TC. Devlet Bakanlığı'nın isteği üzerine takı koleksiyonunu sergiledi. Aynı yıl Bursa Yıldırım Belediyesi'nin isteği üzerine Bursa Cumalıkazık Köyü'nde bir Etnografya Müzesi kurdu.
2002 yılında Anadolu Folklor Vakfı Bursa Şubesi olarak Uludağ Üniversitesi'nde yaptığı teklif üzerine üniversite ile birlikte "1.Bursa Halk Kültürü Sempozyumu" düzenledi. 2.'si 2005 yılında yapıldı ve bu her iki sempozyum da Bursa'ya 5 ciltlik eser kazandırıldı.
Sonunda 40 yıllık özlemini Eylül 2004'te "Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi" adı altında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde izlenime açtı.
Başta Bursa ve Uluumay Ailesi'ne başsağlığı diliyorum.

GENÇ MÜSİAD'DAN BEBKA ZİYARETİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Gençlik Kurulu, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim'i ziyaret etti.
BEBKA Bursa merkezinde gerçekleşen ziyarete MÜSİAD Bursa Şubesi Gençlik Kurulu Başkanı Abdülkerim Demir ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Başkan Abdülkerim Demir toplantıda, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim'i Gençlik Kurulu'nun faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.
Gençlerle bir arada olmaktan ve onların fikirlerini dinlemekten mutluluk duyduğunu ifade eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, birlikte yapılabilecek ortak projeler olabileceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.