Hava Durumu

Eker I Run beşledi

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2018 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2018 08:05

Sanayi devrimi ile başlayan süreç beraberinde yüzde 90'ların üzerinde olan genel üretimdeki fiziksel katkıyı, yüzde 20'lerin altına düşürdü. Bu da beraberinde insanları hipokinetik/hareket azlığı hastalıkları diye adlandırılan bir hastalıklar grubu ile tanıştırdı.
Birtakım kalp-damar hastalıkları, şeker hastalıklarının bir tipi, obezite(şişmanlık) oluşturan faktörlerden biri, duruş bozuklukları, bazı psikolojik rahatsızlıklar bu hastalıklar grubunun içinde yer almakta.
1960'lı yıllardan sonra yaşanan bu farkındalık toplumu fiziksel bağlamda harekete geçirmek için "Herkes için spor", "Sağlık için spor", "Kitle sporu" gibi çeşitli kavramlar ile birlikte "Aerobik", "Fitness/Welness", "Kardiyo", "Step", "Yol koşuları" gibi araçlarla topluma dinamik kazandırmaya çalıştı. Kuşkusuz beraberinde de yeni bir endüstriyi doğurdu. Ülkemizde ise bu farkındalık 1980 sonrası başladı.
Unutulmaması gereken temel kural genel bağlamda bilim dünyasının canlıyı tanımlamada kullandığı ilk enstrüman "hareket edebilme yeteneği"dir. Ayrıca insanın gelişme ve evrimleşme sürecinden günümüz modern dünyasına gelene kadar geçen süreçte insanoğlu beslenmek, hayatta kalmak ve türünü devam ettirmek gibi tüm temel güdü ve içgüdüleri için fiziksel bağlamda adeta bir savaş veriyordu.
Binlerce yıllık bu hareketliliğinin son 200 yılda hareketsizliğe dönüşmesi çok önemli bir yaşamsal tehdidi de beraberinde getiriyor.

EKER I RUN

Bundan beş yıl önce Bursa'nın ulusal bazdaki yerli markalarından Eker hareketin insan sağlığındaki önemine dikkat çekmek için "Eker I Run" isimli bir etkinliğe start verdi. Bu etkinlik bir yandan hareketsizlik bağlamında bir farkındalık yaratırken de bir yandan da çeşitli sosyal derneklere maddi ve manevi katkılar sağmakta.
Dün Bursa'da 5. Eker I Run Koşusu'na 500'ü çocuk olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişi koşarak ve yürüyerek katılırken, 2 bin 500 kişi civarında da bir izleyici kitlesi sporsever oluştu.
Bursa Orhaneli Yolu arasındaki Eker I Run Yol Koşusu, 15 kilometre, 5 kilometre ve 500 metre Minik Adımlar şeklinde 3 ana kategoride düzenlendi.
Bu önemli etkinliğe Eker ile birlikte Bursa Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Türkiye Atletizm Federasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURULAŞ ve Bursa İl Emniyet Müdürlüğü katkı koydu.
Koşucuların arasında yer alan Eker Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, "Çok güzel bir hava var. Minik adımlarla koşularımızı başladı. Burada çok güzel bir ortam var, her sene daha da iyileştirmeye çalışıyoruz. İnşallah seneye de daha iyisini, daha güzelini yapmaya çalışacağız. " diye konuştu.

EKER I RUN'DAN NOTLAR

Bu arada minik koşucular arasında yer alan Eker sahiplerinden Ahmet-Ece Ceylan Eker'in 7 yaşındaki kızları Ela Eker de geçen seneki gibi kategorisinde birinci oldu.
Etkinlikten elde edilecek gelir HETADER için kullanılacak. Ayrıca, birçok gönüllü sivil toplum kuruluşu da stant açarak ve etkinliğe katılarak katkı koydu.
Bu arada BUİKAD koşuya Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin Kır Çiçekleri(Lisesi olmayan dağ köylerindeki kızlarımız) için koştu ve etkinlik alanı olan Eker Meydan'da mavi pet şişe kapaklarının toplanması için yerler oluşturdu.
ÇEK'in Kır Çiçekleri etkinliğe hem stant açıp, hem koşup, hem de etkinlik boyunca moral sağlamak amacıyla oluşturdukları perküsyon grubu ile katıldılar. Bu grupta enstrümanların dışında Eker peynir tenekeleri ve Eker yoğurt kaplarından oluşturulan doğal enstrümanlar da vardı.
Bu güzel etkinlik için Eker Ailesi'ne katkı koyan kamu ve gönüllü kuruluşlara ve de katılımcılara teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.