Hava Durumu

Cumhuriyet, BBDSO ve Atatürk'e Ağıt

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2018 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2018 08:00

Türk edebiyat dünyasının ünlü şairi Cahit Külebi'nin(1917-1997) "Atatürk'e Ağıt" adını taşıyan şiiri şu dizelerle başlar:
"Edirne'den Ardahan'a kadar
Bir toprak uzanır
Boz kanatlı üveyikler üstünden uçar
Ardahan'dan Edirne'ye
Edirne'den Ardahan'a kadar."
..... ve şu dizelerle sona erer:
"Bu toprak bizim yurdumuzdur;
Deli gönül yücesine çıkar.
Bir üveyik olur, uçar gider
Ardahan'dan Edirne'ye
Edirne'den Ardahan'a kadar."
Evet, pazartesi günü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yılını kutluyoruz. Bu nedenle, bu hafta ve sonraki hafta çeşitli etkinliklerimiz var. Bu etkinliklerden biri de kentimizin önemli değeri ve ülkemizin ilk Bölge Senfoni Orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın vereceği konser.
Orkestramız yarın Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yıldönümünü özel bir konserle kutluyor. Hayal Şahin'in projelendirdiği konserde Cahit Külebi'nin "Atatürk'e Ağıt" şiiri Cem İdiz'in "Töre" bale müziği eşliğinde değerli tiyatro sanatçıları İbrahim Şahin, Arzu Tan Bayraktutan, Aydın Sigalı ve Funda Anika İlhan tarafından seslendirilecek.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nı Dağhan Doğu yönetecek. Ayrıca konser Ewa Diyaroğlu'nun koreografisini yaptığı danslarla ve coşkulu marşlarla süslenecek.
Bu konser 25- 26 Ekim Perşembe ve Cuma akşamı saat 20:00'de Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde iki defa tekrarlanacak.
Bu etkinliğin sponsorluğunu TOFAŞ yapıyor.

BBDSO ÜZERİNE

1995 yılında dönemin Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl'ın desteği ile üniversite bünyesinde, bir "Yaylı çalgılar oda orkestrası" kurulur. 1996 yılında da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in desteğiyle "Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı" nın finanse ettiği "Nefesli ve vurma çalgılar topluluğu" hayata geçer. Bu iki topluluk üniversite ve belediyenin desteği ve ortak kararı ile birleştirilerek 1998 yılında "Bursa Senfoni Orkestrası" adını alır. Bu orkestra Azerbaycanlı besteci Hasan Adıgüzel'in yönetiminde düzenli olarak konserler vermeye başlar.
1998 yılında orkestra şefi Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet Şimşek'in girişimi ve özverili çalışmaları sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine katılarak "Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası" doğar. Orkestramız ülkemizin 6. Devlet Senfoni Orkestrası'dır.
BBDSO'nun. 2017 yılından beri şefliğini Dağhan Doğu yapmaktadır.
Orkestra 2012 yılında Andante Dergisi tarafından düzenlenen Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 200'ün üzerinde profesyonelin oylarıyla Yılın Orkestrası Ödülü'ne layık bulunur,. Böylece BBDSO bu ödülü kazanan ilk ve tek "devlet" orkestrası olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.