Hava Durumu

BUMİAD ve Tohum Ana

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2018 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2018 07:30

Bu toplumun değişik alanlarda yurtiçi ve yurtdışından uğradığı saldırılar karşısında ayakta durmasının temel nedenlerinden birisi de, isimlerini bilmediğimiz farklı alanlarda gönüllü girişimlerde bulunan, yerel veya ulusalda küçük de olsa belirli bir kamuoyu yaratan kahramanlardır. Bunların sayıları da çok değildir. Ama toplumun temel taşlarıdır. Her türlü övgü, saygı ve desteği hak ederler.
Size geçtiğimiz pazartesi günü BUMİAD'ın kısa adı SETASE olan Sosyal Siyasal Ekonomik Teknolojik Araştırmalar ve Stratejiler Enstitüsü'nün toplantısında tanıdığım bu insanlardan birini anlatmak istiyorum.
Toplantı başlangıcında açılış konuşmalarını BUMİAD Başkanı Orhan Efe ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu yaptı. Daha sonra konunun teknik boyutu ve bu konuda Nilüfer Belediyesi'nin yaptıklarını Ekoder kurucu başkanı ve Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay 'dan dinledik.

TOHUM ANA VE TOHUM ATADAN
Toplantının ana konuşmacısı olan Tohum Atadan Projesi'nin kurucusu Jale Eren hanımefendi bizi doğal tohum konusunda bilgilendirdi.
Jale Eren emekli matematik öğretmeni. Yedi yıl önce doğan torunu Ekin Belgin'in doğal beslenmesi için kendisine ait tarlaya yerel tohumlar ekerek doğal ürünler yetiştirmeye başlar. Sonra "Tüm çocuklar evladım" sloganıyla herkese ulaşmak için ülkenin dört bir yanındaki ailelere ücretsiz tohum göndermeye başladı. Sonra sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurduğu, "Muğla Yerel Tohum Grubu", atalık tohumların yeniden hayat bulması mücadelesine başlar. Ve 7 yılda her bölgeye yaklaşık 80 bin tohum gönderir.
Önce Muğla Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesinde "Yerel Tohum Çalışma Grubu"nu kurar. Bu noktada yerel tohumlara sahip çıkmak, üretici ve tüketiciyi bilinç-lendirmek, tüketimi artırmak, eski tatlara ve sağlıklı besinlere yeniden kavuşulması amacıyla konferans ve paneller düzenleyerek, farkındalık oluşturmaya başlar. Bu grup çalışmaları kapsamında KKTC, Küba, Almanya, Hindistan, Kanada, Arabistan ve Balkan ülkelerine tohumlar gönderilir.
Muğla'da 2011 yılından beri Yerel Tohum Takas Şenlikleri düzenlenmesini sağlar. Menteşe Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber üç yıllık "Bir Tohum Ek" projesini hayata geçirdi. Onu bu projeye yönlendiren ise bir konuşmasında öğrencilere sorduğu "Fasulye nerede yetişir?" sorusuna aldığı "Pamukta yetişir." cevabı olur.
İzmir'de kendisi ile aynı düşüncedeki kişilerle Yerel Tohum Derneği'ni kurup, yönetim kurulu ile Türkiye genelinde şubelerinin açılması çalışmalarını yaptı.
Şu an 600 çeşit yerli tohumdan hazırlanmış 15 bin 643 tohum paketi, yeni sahiplerinin ellerinde toprakla buluşmaya hazır durumda.
Eren, çalışmaların son basamağında taleplere kulak vererek, 'Tohumu Atadan" adı altında doğal gıda markasını oluşturdu. Burada atalık tohumla ilaçsız üretim yapan çiftçilerden alınan hammaddeler, imalathanede işlenerek paketlenecek ve bir sanal dükkan (www.tohumuatadan.com) aracılığı ile tüketiciye ulaştırılacak.

SONUÇ
Jale Eren'den öğrendiğim kadarıyla Anadolu dünyanın ilk tohumlarının yeşerdiği toprakların başında geliyor. Ve bu topraklarda bize atalarımızdan gelen bu binlerce yıllık mirasın yüzde 95'ini kaybetmiş durumdayız. Korumaya çalıştığımız sadece kalan yüzde 5. Gerek AB uyum yasaları gerekse, çıkarılan tohum yasaları karşısında doğal tohumlarımızı korumak, atalarımızın emanetine sahip çıkmaktır.
Tohum Ana iyi ki varsın. Tohum Ana Jale Eren'e destek olalım. Bizleri onunla buluşturan BUMİAD'a teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.