Hava Durumu

Belediyelerimiz ve çöp toplama günü

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2018 08:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2018 08:41

Bundan 10 yıl önce Estonya'da bir hareket başladı. Ülke nüfusunun yüzde 4'ünün katıldığı bu hareket ile sokaklar çöplerden temizlendi. Orada başlayan bu hareket tüm dünyaya yayıldı. "Bir gün, bir ülke" mottosu ile çıkılan yolculuk tüm dünyada benimsendi.
Bu yıl da 15 Eylül tarihinde 150 ülkede milyonlarca gönüllü insan ormanlardaki, sahillerdeki, nehirlerdeki ve sokaklardaki çöpleri toplamak için bir araya gelecek. Yeni Zelanda'da başlayacak ve "Yeşil Dalga" olarak tanımlanan bu aktivite 36 saat sonra Hawai'de sona erecek.
Ülkemizde de bu hareketin öncülüğünü Şebnem ve Celal Çapa çifti yapmakta. Bu konu ile sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarında şunu dile getirdiler:
"15 Eylül Cumartesi Dünya Çöp Toplama gününde Türk halkı olarak biz de hep birlikte, tüm Türkiye genelinde çöplerimizi toplamak üzere harekete geçiyoruz. Sokağımızı, mahallemizi, çevremizi, parkımızı, sahillerimizi veya belirlediğimiz herhangi bir alanı tertemiz yapıyoruz. 15 Eylül günü dilediğimiz bir saatte, o gün bulunduğumuz şehirde, tek başımıza veya eşimiz, dostumuz, komşumuz, hatta hiç tanımadığınız insanlarla birlikte çöp topluyoruz. Hedefimiz farkındalık yaratmak. Bu yüzden o günü fotoğraflamanız ve sosyal medyanızda paylaşmanız çok önemli. Mesajımız net, 'Çöpünü sokağa atma, çöp kutusuna at'. Yaşasın temizlik. Hadi yapalım!"

YAŞADIĞIMIZ BİR DENEYİM
Uzunca bir süredir eşimin yönlendirmesi ile evimizde geri dönüşümlü çöpler ayrı olarak toplanıyor. Bu çöpleri evimizin bağlı olduğu Mudanya Belediyesi'nin sitelere ve yollara koymuş olduğu geri dönüşüm çöp kutularına atıyorduk.
Son 3-4 aydır bu çöp kutuları ortadan kalktı. Belediyeye yaptığımız başvurularda ihalenin süresinin dolduğu yeni ihale yapılacağı bilgisini aldık. Ama bir türlü bu ihale yapılamadı ve geri dönüşüm çöp kutuları artık yok.
Hal böyle olunca arabamızın bagajında taşıdığımız çöp toplarını , yollarda denk geldiğimiz geri dönüşüm kutularına atar olduk.
Size cumartesi günü başımıza geleni anlatmak istiyorum. Yine geri dönüşüm çöplerimiz ile yola çıktık. Bademli'nin içinden geçtik.
Geçit'i geçtik. Özhan'ın karşısından Balat'a girdik. Oradan hapishane yolundan ve NOSAB'ın içinden geçerek Özlüce'ye çıktık. Oradan Nazım Hikmet Kültürevi yolundan, ÇEK'in 3 Mart Azizoğlu okullarının olduğu yere vardık.
Bu güzergah üzerinde tek bir geri dönüşüm çöp kutusuna rastlayamadık. Sonra rotamızı Kurşunlu'ya annemi ziyarete döndürdük. Sonunda onun evinin karşısında Gemlik Belediyesi'ne ait bir geri dönüşüm kutusu bulduk ve çöplerimizi bıraktık.

ÇEVREÇİLİK VE GERİ DÖNÜŞÜM SÖZLE OLMUYOR

Bugün yerel yönetimlerimizin tümünün dilinde, okullarda ve STK'larda sürekli geri dönüşüm dile getiriliyor ve önemi vurgulanıyor.
Bunlarla ilgili seminerler, paneller düzenleniyor. Projeler açıklanıyor.
Ama bunlar hayata geçmedikten sonra neye yarar? Söylemler, eyleme dönüşmeden bir şey olmuyor. Lafta kalıyor.
Altı üstü istenilen bir geri dönüşüm çöp kutusu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.