Yeryüzünde besin değeri en yüksek olan doğal madde, arı sütü. Bilindiği gibi Kraliçe arıyı beslemek için 10 - 15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgılanan özel ve çok değerli bir maddedir. Arı sütünün hammaddesi; binlerce çiçeğin çiçek poleni, bal özü ve bal arılarının enzimlerinden oluşmakta.
Arı sütünün içinde A, C, D ve E vitaminlerinin haricinde B vitamini kompleks, fosfor, çinko, magnezyum, selenyum ve amino asidi gibi pek çok faydalı mineral vardır.
Bursa'nın arı sütü üretiminde Türkiye özelinde özel bir yeri bulunmakta. Türkiye'de, Bursa ili ve ilçelerindeki arı sütü üretimi, yerli üretimin yaklaşık yüzde 85'ini oluşturuyor.
Bu noktada üreticinin en büyük problemi üreticiden tüketiciye ulaşma sürecinde ürünün soğuk muhafazaya ihtiyaç duyması. İşte bu aşamada Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyeleri Tarım Bakanlığı tarafından da onaylanan bir proje geliştirdi.
Proje Yürütücüsü BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aycan Cınar, "Arı sütü sezonluk bir ürün. Dolayısıyla üretim olmadığı dönemde tüketiciye ürün temin etmek için ürün kalitesinin bozulmaması için dondurarak muhafaza kullanılan en yaygın yöntem. Yerli arı sütü üreticilerini soğuk zincir zorunluluğundan kurtaracak 'Mikroenkapsüle Arı Sütü Üretimi' projemizle ürünün üretim şekli ve depolama konusunda üreticiyi rahatlatacak bir yöntem geliştirmiş olduk." dedi.
Bu çalışmaya katkıda bulunan bilim insanları da şunlar:
"Dr. Öğr. Üyesi Aycan Çınar, Yardımcı Araştırmacı Doç. Dr. Rasim Alper Oral, Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Adnan Fatih Dağdelen, Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Neslihan Dündar, Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner, Yardımcı Araştırmacı Arş. Gör. Hüseyin Demircan, Yardımcı Araştırmacı Arş. Gör. Seda Altuntaş, Yardımcı Araştırmacı Neslihan Ordu (Yüksek Lisans Öğrencisi)."
BTÜ'yü bu çalışmasından ötürü kutluyorum.
BTSO Yüksek İştişare Kurulu
BTSO bir yeniliğe daha imza atarak, kent ekonomisinin önüne konulacak vizyonu ortak akılla belirleyecek bir "Yüksek İstişare Kurulu"nu oluşturdu.
BTSO Yüksek İstişare Kurulu'nun 22 kişiden oluşacağını belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay özetle şunları söyledi:
"Yüksek İstişare Kurulumuzda stratejik nitelik taşıyan konularda görüş ve önerileri değerlendirme fırsatı bulacağız. Bursa ekonomisi, bilgi ve deneyimle birlikte dinamizmini de çok güçlü bir şekilde hissettirerek gelecek hedeflerine kararlılıkla yürüyecektir."
İbrahim Burkay başkanlığındaki BTSO Yüksek İstişare Kurulu şu isimlerden oluştu:
"Ahmet Özkul, Ali Moral, Cavit Çağlar, Celal Sönmez, Erol Türkün, Faik Çelik, Fatma Durmaz Yılbirlik, Hasan Aslanoba, Hüseyin Özdilek, Mehmet Burkay, Mehmet Celal Gökçen, Muhammed Etkeser, Muharrem Yılmaz, Mustafa Gürses, Nezir Gencer, Oya Coşkunöz, Ömer Kızıl, Önder Matlı, Sabahattin Gazioğlu, Steven Young ve Yusuf Akkaş."