Hava Durumu

Amerika, patent ve Emir Ali Yıldız

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2019 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 08:53

Önce güzel bir haber aldık. BUÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde çalışmalarını yürüten Araştırma Görevlisi Ahmet Karaküçük, yaptığı bir çalışmaya Amerika'dan patent almış. Mutlu olduk.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Emir Dirik'in danışmanlığını yaptığı doktora tezi kapsamında Araştırma Görevlisi Ahmet Karaküçük'ün geliştirdiği yöntem ABD patent dairesinde patenti alınmış.


Özetle bu yöntem sayesinde fotoğraf makinesi ve video kullanan kişilerden onay alınmadan onları izlemek mümkün olmayacak.
Genç akademisyenimiz çalışması hakkında şu bilgiyi vermiş:
" Çalışma geliştirilmiş teknolojili 'Sayısal Fotoğraf Anonimleştirme Yöntemi' olarak tanımlanıyor. Günümüzde çekilen her sayısal fotoğraf ve videoda o kamera cihazı ile ilişkili bazı izler bulunmaktadır. Bu izler kullanılarak kişilerin onayları olmadan izlenmesi mümkün olabilmektedir. Bu buluş sayesinde örneğin bir haber fotoğrafı çeken kişinin anonim kalması mümkün olabilmektedir. Buluşun uluslararası alanda bir son kullanıcı ürünü haline gelmesi durumunda, insanların özel bilgilerinin onayları dışında kataloglanmasının engellenmesi mümkün olabilecektir"

ABD, PATENT VE EMİR ALİ YILDIZ

Bursa ve havacılık dendiğinde aklımıza gelen ilk isimlerden birisi Emir Ali Yıldız'dır. Yelken kanadın mucidi olarak tanımladığımız Bursalı Emir Ali Yıldız, ilk planörümüzü Bursa'da yapan kişidir. Daha sonra Sabiha Gökçen ile birlikte Rusya'ya eğitime gönderilen 7 kişiden biridir.


Emir Ali Yıldız yıllarca deneme pilotluğu yapmış, planörle dönemin havada kalma dünya rekorunu kırmış bir Bursalı'dır. Onun bu özelliklerinin dışında bir de mucit tarafı bulunmaktadır.
Uçaktan paraşütle atlarken, paraşütün otomatik olarak açılma mekanizmasını Emir Ali Yıldız icat etmiştir. Yanan, kanadı veya motoru kopan veya yaralanmış uçaktan atlayan pilotların yaşadığı riskleri ortadan kaldırmak için bu mekanizmayı geliştirmiştir.
1940'lı yıllardaki bu icadına Türk Hava Kurumu tarafından ihtira beratı(Bir bağlamda patent) verilmiş ama bir türlü üretime geçilmemiştir.
Aradan yıllar geçmiş ve 1952 yılında bu icadı Amerikan Patent Dairesi tarafından onaylanmış ve patent haklarını çok komik sembolik bir rakama Amerikalılar'a satılmıştır. Ayrıca uçakların pervane yapımları ile ilgili de çeşitli icatları olmuştur.
Bu yazıya önce deyip, başladım ve sonra da Emir Ali Yıldız ve icatlarını anlatarak devam ettim.
Amerika ve patent deyince bunlar aklıma geldi. Herhalde Bursa'dan ve ülkemizden alınan ilk Amerikan patentlerinden biriydi.
Genç kardeşimiz Ahmet Karaküçük'ü kutluyorum. Dileğim buluşunun(icadının) son kullanıcı ürün haline gelmesi.
Bu arada tez danışmanı hocası Doç. Dr. Ahmet Emir Dirik'i de kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.