Hava Durumu

Adaylık, curcuna ve kaos

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2018 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2018 08:09

Siyasetimiz hareketliliğini en üst düzeyde sürdürmekte. Bu mevcut durumu değerlendirmeye kalktığımızda durumu "curcuna ve kaos karışımı" bir durum olarak adlandırabiliriz.
Curcunanın çok gürültülü, karışık ve biraz da eğlenceli durumu ile kaosun; düzene girmeden önce içinde bulunduğu, biçimden ve düzenden yoksun, uyumsuz ve karmakarışık olan durumu bir araya gelip, şu anda siyasetimizin mevcut durumunu şekillendirdi. Cem Yılmaz'ın söylemi ile bu durum "Ortaya karışık" durumunu oluşturmuş biçimde.
Kaos teorisine göz attığımızda, kaotik durumun tüm bilimsel kavramlarla dolaylı ya da dolaysız ilişkili, aslında tamamen düzensiz olmadığını, hatta düzensizliğin bile belli kuralları olduğunu görürüz.
Olup bitenleri kısaca anımsayalım. Önce 2019'da yerel seçimler yapılacak, ardından da Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler yapılacaktı. Seçim ajandası böyleydi.
Ama her zaman olduğu gibi erken seçimlerin habercisi Devlet Bahçeli yine sahne aldı ve Cumhurbaşkanlığı ile Genel Seçimler öne alındı.

NE DEĞİŞTİ?

Bu hemen hemen herkesin hesaplarını bir anda bozdu. Şansını yerel seçimlerde deneyip, tutmazsa milletvekilliği hesabını yapanların oyunu bir anda bozuldu. Şimdi yeni stratejiler geliştirmek lazım. Özünde strateji geliştirecek kadar zaman da yok.
O eskiden ilçe ilçe dolaşıp, kendini tanıtmaya çalışan milletvekili aday adaylığı süreçleri bir anda yok oldu.

NEDEN BÖYLE OLDU?

Öncelikle doların dayanılmaz tırmanışının bir faktör olduğunu düşünüyorum. Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti'ye karşı bir hamlesi olabilir, bir de Cumhurbaş-kanı Erdo- ğan'ın yerel seçimlere Cumhurbaşkanı ve çoğunluk lideri olarak gitme arzusu olabilir?

Neden milletvekili adayı olunur?

Bu arada düşünürken bir insanın neden bir siyasi partiden milletvekili aday adayı olma arzusu duyabileceğinin nedenlerini bulmaya çalıştım.
Benliğinde bu ülkeye bir şeyler katabileceğine gerçekten inanan nitelikli insanlar; siyaseti meslek olmasa da meslek edinmiş veya edinme arzusunda olan insanlar; o pozisyonla kendisi veya işi için bir biçimde rant sağlamaya çalışanlar; CV'lerinde milletvekili aday adayıydı veya milletvekiliydi yazma arzusunda olan insanlar. Belki bu genel değerlendirmelere birkaç şey de eklenebilir.

BURSA'DAKİ DURUM...

Bursa özelinde olup bitenlere göz attığımızda nerede ise boşalmış yönetimlerle karşılaşmaktayız.
AK Parti'de il yönetim kurulundan 10 kişi, MHP'de 9, İYİ Parti il yönetiminden de 17 kişi milletvekilliği için istifa etti. Ayrıca, bu isimler arasında MHP ve İYİ Parti'de il başkanları da bulunuyor. Bu arada fire vermeyen tek parti CHP olarak karşımıza çıkıyor. Onlarda adaylık süreci bugün başlıyor.
Evet, herkesin yolu açık olsun. Kentimiz için ne hayırlı olacak ise o, olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.