Hava Durumu

Önce siyasetçiler başlamalı...

Yazının Giriş Tarihi: 06.08.2018 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.08.2018 08:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıklamış olduğu 100 günlük eylem planında dikkat çeken açıklamalardan biri de şuydu:
100 günlük icraat programımızı bütçe disiplininden taviz vermeden hazırladık. Kamu kurumlarının mali kaynaklarını tek hesapta izleyerek, kamu nakit verimliliğini planlıyoruz. Yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağını tek hesaptan yöneterek ilave gelir elde etmeyi planlıyoruz. Milletime diyorum ki, yastık altından gelin dövizlerinizi çıkarın. Dolarlarınızı avrolarınızı çıkarın, altınlarınızı çıkarın. Gelin bunları TL'ye nakde dönüştürün. Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.
Bu açıklamanın altına düşünmeden imza atarım.
Üzerime düşen bir şey olursa da fazlasıyla yapmaya hazırım.

Lakin bu açıklama sonrası en büyük sorumluluk siyasetçilere düşüyor.
Bugünden başlamak üzere;
Bu bağlamda son seçimlerde AK Parti'den başta olmak üzere milletvekili seçilen siyasetçiler, önceki dönem milletvekilleri, bakanları kendilerinin ve birinci derece yakınlarına ait her türlü altın başta olmak üzere dolar ve avroyu Türk Lirası cinsine çevirmesi gerekiyor.
Ardından bu halkaya önce AK Partili, belediye başkanları, il başkanları, diğer partilerin milletvekilleri ve belediye başkanları ve toplumun tüm katmanları da dâhil olmalı.
Bir de buna yurtdışında yaşayan Türk işçileri de ilave etmek gerekir.

Misal olarak;
Yurtdışında yaşayan Türk işçiler ortalama 10'ar bin dolarlık Türkiye'de hesap açsa bu hesaplarına iki yıl dokunmasa en az ülke içine 40 milyar dolarlık döviz girişi sağlanır.
Bu sayede ülkemizin dövizle imtihanı başarıya ulaşır.
Ama önce siyasilerden başlamak şartıyla...
Dış güçler ekonomik kaos yerine avcunu yalar.
Ben böyle düşünüyorum, sevgili dostlar ya siz?

DÖVİZİ YÜKSELTMEMENİN YOLLARI

Ekonomi yazarı değilim pek haddime de değil. Amma velakin dövizdeki hareketlilik toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiriyor.
Buna dur demenin zamanı geldi geçiyor...
Hatırlatmakta fayda var: En basitinden dolar ve Euro üzerinden borçlanan büyük belediyelerin borçları son altı ayda Türk Lirası bazında en az yüzde 30 yükselmiş oldu.
Bir tarafta bu gerçek varken diğer tarafta da işlerin yürümesi gerekiyor.
Asıl bu süreçte ne yapılabilir;
Misal olarak bundan sonraki süreçte ihalelere kim girerse girsin yerli ürün kullanma şartı yüzde 80 olmalı, Öte yandan yine ihaleler milli para cinsinden gerçekleştirilmeli.
Bir de Türkiye'de üretimi olan malların ithalatına yüksek oranda gümrük vergileri getirilmeli. Bunların yapılmasıyla önemli rahatlamalar olacağını düşünenlerdenim.

DEVLET MEMURLARI YASASININ DEĞİŞİMİ

15 Temmuz kalkışması sonrası kamuda görevden el çektirilen memurların sayısı oldukça fazla. İşsizlerin de umudu boşalan kadrolar.
Ama bu konuda birkaç cümle bir şeyler yazmak gerekiyor.
Öncelikle bu tür FETÖ yapılanmaları karşısında çok uyanık olmak gerekiyor. Bu bilinçle hareket edilmeli.
Bir de gerçek olan şu:
Halkımızın devlet memurluğuna bakışı:
Devlete kapıyı attın mı, kralı gelse seni atamaz...
En fazla sürerler, ama maaşın garanti mantığı...
Böyle bir mantık olunca ülkede devlet memuru olmayana kız vermezler...

Öncelikle 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın süratli bir şekilde değişmesi gerekiyor. Yeni yasada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalı:
Yasa çalışanın hakkını korurken, çalışmayanın da devletle ilişiğini kesmeli.
Öte yandan yine yasaya ilave edilmesi gereken bir diğer nokta ise emeklilik yaşının her geçen yükseldiği ülkemizde devlet memurluğuna yaş giriş şartının tecrübe ile doğru orantılı olarak yükseltilmesinde fayda var. Bu konuların bir an önce yasal düzenleme ile gerçekleşmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.