Hava Durumu

Kentsel dönüşümlerde engelliler unutulmamalı...

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2019 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 08:26

Önceki gün bir mahallede engelli kardeşimizin yaşadıklarını öğrenince üzüldüm.
Malum 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası.
Gerçek olan şu: Dünyaya sağlam olarak gelen her bireyin engelli olma olasılığı her zaman vardır. Yolda yürürken başına bir kiremit düşer ya da trafik kazası geçirirsin ya da yolda yürürken kalçanı kırabilirsin. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün....
Bir tarafta bunların olabilme ihtimalinin yanı sıra bir de dünyaya doğuştan engelli olarak gelebilirsin. Allah neyi yazdıysa hep beraber yaşayacağız. Ama yaşarken de engelli çocukların ebeveynlerinin en büyük korkularından biri de engelli çocuklarının kendilerinden sonra bakımlarının nasıl yapılacağı. Gerçi AK Parti iktidarıyla bu anlamda önemli mesafeler katedildi.
Ancak yeterli mi?
Bu soruya vereceğimiz yanıt tabii ki de hayır...


O zaman ne yapılmalı?
Bu konuda yerel yönetimler ile merkezi idare ortak noktada buluşup kararlar almalı. Öncelikle bu kararları da kentsel dönüşümlerle beraber uygulayabilmeli.
Peki, bu konuda nasıl bir model geliştirilmeli?
Misal olarak kentsel dönüşüm yapıları mahallelerde toplam yapı stokunun yüzde 2'si gibi bir rakamda mutabık kalınarak o mahallede engelli yurttaşlarımızın yatılı kalma olanağının da olacağı otel konforunda merkezler kurulmalı.
Burada engelli yurttaşlarımızın fiziksel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirilmeli.
Öte yandan; Bu merkezlerin yönetiminde yerel yönetimlerle beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bulunmalı. Öte yandan yine engelli ailelerin çocuklarıyla beraber gidebilecekleri Türkiye'de tatil köyleri açılmalı. Tüm engelli yurttaşlarımızın bilgileri için veri bankaları oluşturulmalı. Onların günlük, aylık, yıllık periyodik sağlık bakımları buraya kaydedilmeli. Olağanüstü bir durum olduğunda anında müdahale edilebilmeli. Hatta sadece engellilerin gidebileceği hastaneler kurulmalı.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Biz önerimizi yaptık. Bundan sonrası devleti yönetenlere düşüyor. Bekleyip görelim.

AK PARTİ TEŞKİLAT İFTARI 26 MAYIS'TA

AK Parti'de dikkat çeken konulardan biri de il başkanı Ayhan Salman'ın geçmiş yöneticilerle mevcut yöneticilerin bağlarını kuvvetlendirmeye yönelik çalışmaları.
Seçim zamanı eski yöneticilerle istişarede bulunan Salman yine bu bağlamda pazar akşamı geçmişten bugüne kadar geçen süre zarfında il yönetiminde görev yapan yöneticiler ve milletvekillerinin davet edildiği iftar programı düzenledi.


İftara katılım oldukça yüksekti.
İftarda kürsüye gelen İl Başkanı Ayhan Salman, Kurucu İl Başkanı Şevket Orhan, önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yine önceki dönem İçişleri Bakanı Efkan Ala ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu birer konuşma yaptılar...
Konuşmalarda birlik beraberlik mesajları öne çıktı.
Öte yandan AK Parti il teşkilatlarına verilecek iftar tarihi de belli oldu. O tarih 26 Mayıs 2019 Pazar Günü Merinos AKKM Fuaye alanında gerçekleşecek.

ORHANELİ'DE BAŞKAN YARDIMCISI BELLİ OLDU

Yerel seçimlerin ardından göreve başlayan belediye başkanları ekiplerini belirlemeye devam ediyor. Bu bağlamda belediye başkan yardımcısını belirleyen isim de Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt oldu.
Aykurt, yardımcılığına uzun yıllardır beraber siyaset yaptığı belediye meclis üyesi Ömer Nasuhi Özen'i atadı.
Bizler de Özen'e hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.