Hava Durumu

İmamoğlu kaldığı yerden...

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2019 08:05

Türkiye 31 Mart seçimlerinin ardından uzun bir süre seçimle yüz yüze kalmaz diye düşünenlerdendik.
Bu süreçte ilk önce YSK tarafından iptal edilen üç ilçede seçimlerin ardından seçmenler haziran ayı başında sandığa gitti.
Dün İstanbul'daki seçmenler...
İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gerçekleşen seçimde Cumhur İttifakı'nın (AK Parti) adayı Binali Yıldırım, Millet İttifakı'nın (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi'nin adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi'nin adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday yarıştı.
Öte yandan 31 Mart seçimlerine katılan bazı isimlerin dün gerçekleşen seçimlere katılmayıp partileri ve bazı bağımsız adayların çekildiğini de hatırlatalım.

***

Bursa açısından değerlendirdiğimizde ise gerek AK Parti gerekse CHP Bursa milletvekilleri seçimlerde aktif görev yaptılar.
Propaganda döneminde de İstanbul'u mesken tutan vekillerle beraber dün de her iki partinin Bursa özelinden bakarsak parti yönetimlerindeki birçok isim de dün İstanbul'da idi..
Hatta her iki parti de İstanbul'da oyunu kullanmak isteyen seçmenlere ulaşım desteği verdi. Bu arada Bursa'dan İstanbul'a gidip görev alanların mesaisi akşam saatlerine kadar devam etti.

***

Benim seçimlerden önceki tahminim bu seçimlerin anahtarını bir önceki seçimlerde oy kullanmayan ve memleketlerinden dönen seçmenlerin belirleyeceğine yönelikti.
Genel anlamda baktığımızda okulların kapanmasının ardından Anadolu'ya giden seçmenlerin büyük bir kısmı dönmedi.
Bu da AK Parti'nin aleyhine bir sonuç doğurdu.
Yine, bir önceki seçimlerde sandığa gitmeyen seçmenin tekrarlanan seçimlerde de sandığa gitmediğini de söylemek müneccimlik olmaz.

***

Yine başka bir hatırlatmada bulunalım:
31 Mart 2019 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısının 10 milyon 570 bin 939 olduğunu seçime katılım oranında yüzde 83,86 olarak gerçekleştiğini de hatırlatalım.
Diğer bir deyişle 8 milyon 549 bin 822 seçmen sandığa gitmişti.
Bu yerel seçimi farklı kılan diğer bir unsur ise adayların karşılıklı olarak açık oturumda bir araya gelmesiydi.
Dün gerçekleşen seçimlerde ilk açılan sandıklarda İmamoğlu önde başladı ve öyle devam etti. Neticede seçimleri İmamoğlu kazandı.
Öte yandan 12 ilçede sandıklardan AK Parti önde çıkarken 27 ilçede CHP önde çıktı.
Bunun yanısıra AK Parti birçok yerde beklentilerin altında oy aldı.
Kısaca CHP ve İYİ Parti'nin kurmaylarının beklemediği 800 bin oy farkla Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu seçimi kazandı ve mazbatasını aldıktan sonra kaldığı yerden devam edecek.
31 Mart seçimleriyle mukayese ettiğimizde Binali Yıldırım'ın oyu yaklaşık 235 bin düşerken, Ekrem İmamoğlu'nun oyu da yaklaşık 500 bin artış gösterdi.
Oluşan fark da 750 binli rakamları geçti.

***

Aslında seçimin ayrıntısına girmeden seçime katılım oranı, Cumhur İttifakı'nın diğer partisi MHP seçmeninin tavrı bu seçimlerin , sonucunda etkili olduğunu düşünüyorum.
Sonuç noktasına baktığımızda ise;
Bu seçimlerden sonra bugünden itibaren siyasette yeni oluşumlardan bahsedenlerin oranı artabilir.
Hatta ana muhalefet partisi CHP ve İYİ Parti erken seçimi gündeme getirebilir.
AK Parti açısından değerlendirdiğimizde ise başta İstanbul olmak üzere birçok ilde de teşkilat bazında değişim olacaktır.
Kabine değişikliği de sürpriz sayılmamalı....
Bursa özelinden baktığımızda ise AK Parti'nin en büyük büyükşehir belediyesi Bursa oldu. Bu seçimlerin dünyaya verdiği en önemli mesaj ise Türkiye'de demokrasinin eksiksiz ve tam işlediğini göstermesi adına da oldukça önemliydi. Bundan sonraki süreçte bize de hayırlı olsun demek düşer...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.