Hava Durumu

Çocuğunuzun ayakları toprağa bassın

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2019 14:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 14:07

Bizim çocukluğumuzda oyuncağa pek ihtiyaç duyulmazdı. Oyuncaklarımız zaruri olarak tahta ya da tenekeden kendimiz yapardık. Plastik oyuncak ve bebeklerimiz de vardı tabii ama yine de en çok sokakta oynamayı severdik. O zamanlar çim nerede her yer kum, toz ve topraktı. Saklambaç, körebe, yakar top ve evcilik...

Hele hele evcilik oynarken sahilde bulduğumuz salyangoz kabukları tabağımız, midye kabukları kaşığımız, denizin içinden aldığımız ıslak kum ise o akşamki enfes yemeğimiz olurdu. Ertesi gün aynı salyangoz kabukları kablolu telefonumuz olurdu, hayal gücümüz gerçekten sınır tanımıyordu. Dizlerimiz, kollarımız ve ellerimizde yara bereler hiç eksik olmazdı.

Günümüz çocukları boğazlarına kadar oyuncağa boğulmuş durumda, bizim ellerimizle mıncıklayarak yoğurduğumuz gerçek çamurların yerini slime hamurları aldı, yakalamacılık oyunu yerini tabletten canavar yakalama oyununa bıraktı. Bebeklere bile kıyafet giydirme tek bir parmak ucu dokunuşu ile yapılıyor.

Evet devir değişti değişmesine de sokakta oynamanın yararlarını kimse inkar edemez. Doğanın çocuklar için sihirli bir gücü var.

Pek çok uzman çocuğunuzu sokağa çıkarın dokunarak, deneyimleyerek oynasın, ayakları toprağa bassın, çamurla oynasın diyor.

Biz uzmanların söylediklerini yapabilen şanslı bir nesildik. Şimdi ise çocuğumuzu sokağa salmaya korkar olduk.

Anneler çocuğun üstü başı kirlenecek diye çocuklarının toprağa/çamura dokunmasını pek istemiyorlar ama gelişimi için oldukça önemli olan en eski sokak oyuncaklarımdan biridir. Uzmanlar, toprakla oynayan çocukların diğer çocuklara göre oranla bağışıklık sistemlerinin daha gelişmiş olduğunu söylüyorlar. Evet, bizlere ekstra iş çıkacak belki ama onun çocukluğu bir daha geri gelmeyecek. Ne kadar kaliteli geçirirse o kadar katkısı olacak. Bırakın çocuğunuz toprağa dokunsun.

Bir ağaçtan düşen dalla neler yapılmaz ki, üstene binerse at olur, toprağı kazarsa kürek olur ve daha nicesi... Hepsi onların yaratıcılığına kalmış, Her an her yerde karşımıza çıkan taş ile sayısız oyun oynanabilir. Taşları üst üste dizerek ve aralarına çamur koyarak ev ya da kuleler yapılabilir, üstleri boyanabilir, denizde ya da gölde taş sektirmece oynanabilir.

Tıpkı toprak gibi kumda çocuğun enerjisini atmak için müthiş bir oyuncaktır. Kum ile görkemli şatolar, kaleler yapılabilir, kova ve kürek yardımı ile mini barajlar, göller oluşturulabilir, kubbeli bir ekmek fırını yapılabilir, kamyon gibi oyuncaklarını da dahil ederek bir inşaat sahası oluşturulabilir. Ayrıca özellikle kız çocuklarının severek oynadığı pasta ve yemek yapma oyununda da kum çok uygun bir malzemedir. Çocuğunuz kum ile oynamaya başladığında uzun süre oyalanacak ve sıkılmaya vakit bulamayacak emin olun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.