Hava Durumu

Yeni yıl ve çocuklar

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2018 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2018 08:21

Mutlu pazarlar değerli okurlar;Yeni bir yıla daha büyük umutlar ve heyecanla giriyoruz.
Bayram kutlamaları gibi yılbaşı etkinlikleri de bilindiği gibi en çok çocuklarımızı heyecanlandırıyor.
Çocuklara göre yılbaşı, yetişkinlerden farklı olarak bambaşka bir anlam taşıyor. Özellikle 'Noel Baba, çam ağacı süsleme, hediye verme, hindi yeme' gibi etkinlikler çocukların tüm bunların neden yapıldığı şeklindeki sorgulamalarına neden oluyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı bu konuda özetle 'Yeni yıl, çocuklara yeni başlangıçların geleneksel kutlaması olarak anlatılmalı, bu etkinliklerin neden yapıldığına dair somut örneklerle yeni bir yılın yeni güzellikler getireceği aktarılmalı" diyor.
Evler, alışveriş merkezleri ve okul süslemeleri, ışıklandırma, her yerin rengârenk ve cıvıl cıvıl olması çocukları mutlu ettiği gibi bunların neden yapıldığı konusunda da çocuklarımızda merak uyandırırken uzman Çakmakçı:
"Yılbaşı, okul çağı çocukları için, arkadaşlar arası hediye çekilişleri yapılan, aileden hediye taleplerinin olduğu gün olarak algılanır. Okul öncesi -henüz zaman kavramı gelişmemiş- çocuklarda yılbaşı kavramı eğlence günü, etkinlik günü, hediyeleşme günü, sabaha kadar abur-cubur yiyip oturabileceği bir geceymiş gibi düşünülüyor" diyor.
Figer Karayalçın Çakmakçı, yeni yıl kavramı ile ilgili çocuklardan gelebilecek can alıcı olası sorular ve onlara verilmesi gereken cevapları da açıklıyor ve "yeni yıl nedir? Yılbaşı nedir? Niye kutlanır? Niye bu kadar hazırlık yapılır?" gibi merak ettikleri sorularına da:
"Yeni başlangıçlar hepimizi heyecanlandırır. Sen, okula ilk başladığın gün çok heyecanlanmıştın, çünkü okulun ilk günüydü. Senin için yeni bir başlangıçtı. Senin için iyi olmasını istemiştik. Yeni başlangıçlarda her şeyin güzel olmasını, istek ve hayallerimizin, yapmak isteyip yapamadıklarımızın gerçekleşmesini ümit ederiz. Yeni bir yıl da iyi dileklerin olmasını dilediğimiz zamandır. Ailemizle, sevdiklerimizle bir arada olabildiğimiz, hedeflerimizi tekrar gözden geçirip beraber olabildiğimiz bir başlangıç noktasıdır yılbaşı gibi çok ayrıntıya girilmeden açıklamalar yapılmalı" şeklinde konuşuyor.

Fotoğraflarla iş yaşamları

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi'nin düzenlediği 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması sergisi açıldı.
BAOB yerleşkesindeki açılışa HKMO Bursa Şb. Bşk. Ali Faruk Çolak, Büyükşehir Bld. Bşk. Vekili Zehra Sönmez, geçmiş dönem HKMO Bşk. Celil Çolak, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şb. Bşk. Necla Yörüklü ile birlikte akademik odalar üyeleri katıldı. HKMO Bursa Şb.'nce düzenlenen yarışmaya, Türkiye'nin dört bir yanında görevli Harita ve Kadastro Mühendisi katıldı. Sergide, harita ve kadastro mühendislerinin iş yaşamları fotoğraflarla anlatılırken, 45'e yakın başarılı fotoğraf beğeniye sunuldu.
Sergide konuşan HKMO Bursa Şb. Bşk. Ali Faruk Çolak, "İlkini düzenlediğimiz bu yarışmanın gelecek yıllarda devamını arzuluyoruz. Ulusal çaptaki yarışmamıza Türkiye'nin her yerinden katılım oldu ve bizleri mutlu etti. Meslektaşlarımızın iş yaşamlarını anlattığı fotoğraflar harita ve kadastro mühendislerinin hayatlarına ışık tutan sanatsal değeri yüksek çalışmalar. Yarışmamıza katılan tüm fotoğrafçılara teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Yıldıztepe'den poyraz: 'Kesin Mustafa Bozbey'

Yıldıztepe, Mudanya'nın en muhtşem yeri. Güneşin doğuşu ve batışı da en güzel bu tepeden izlenir.Ayrıca ilçenin ünlü poyraz rüzgarları da burada daha iyi hissedilir..
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da Baia Otel'deki Sönmez Medya Buluşmaları'ndaki sorum üzerine adeta poyraz rüzgarları gibi esti ve
"31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı kesinlikle Nilüfer Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey olacak ve kazanacak" dedi ve poyrazı estirmeye şöyle devam etti:
"Uzun yıllardan beri insanlarla iç içe olan ve başarılarıyla gündemde kalan Sayın Bozbey'e zaten tabanda da bir özlem var. Tüm Bursalılar artık Nilüfer'in sloganı olan 'gülümsemek' arzusu içinde. Bozbey, 31 Mart'ta kesin kazanacak ve Mudanya'da gerçekleştireceğimiz projelerde de bizleri destekleyeceğine inanıyorum. Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutluyor, sağlık, mutluluk ve barış dolu bir dünya diliyorum."

Yeni çıkan bir kitap

'BÜYÜLÜ AFRİKA':- Ünlü gazeteci Hıfzı Topuz'un bazı gazetelerdeki büyük ses getiren röportaj dizileri 'Kara Afrika'dan seçilen bölümler 'Büyülü Afrika' adlı yeni bir kitapta toplandı. Remzi Kitabavi'nce hazırlanıp okurlara sunulan kitapta Afrika'daki sömürgecilik döneminden anılar ve başlıca gelenekler okurlara sunuluyor.
Afrika'yı tanımak isteyenler için ilginç bir yapıt.

Pazar neşesi

'HOCA'NIN HEYBESİ'- Hoca pazardan aldığı sebze ve meyveleri heybesine doldurmuş ve omuzuna vurup merkebine binmiş. Evin yolunu tutmuş gidiyormuş. Yolda birisi: 'Efendi!. Niye heybeyi eşeğin semerine koyup da rahatça gitmiyorsun?' deyince Hoca cevabı yapıştırmış: 'Hem hayvan bizi taşısın, hem de fazladan sırtına bir de heybe mi yükleyelim!.. (Teşekkürler Mevlüt BAY)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.