Hava Durumu

Seçim sandıkları ve 'sandık oturması'!..

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 07:48

Mutlu pazarlar değerli okurlar. Bugün büyük seçim için sandık başlarına gidip oylarımızı kullanacağız. Ülkemiz için hayırlı olsun.
Seçim sandıklarına ilgi çok olacak inancındayım. Sandık kurullarında görev alanlara da kolaylıklar diliyorum.
Geçenlerde folklorik temalı eski bir kitapta dikkatimi çekmişti. Bugün seçim sandıklarından söz edince aklıma geldi. Paylaşmak istiyorum.
Bilindiği gibi sandıkların önemi fazla. Örneğin her genç kızın bir 'çeyiz sandığı' vardır. İşlemeli, oymalı, sedef kakmalı, süslü püslü sandıklardır bunlar.
Yıllar yılı anne tarafından özenle hazırlanan çeyiz eşyaları bu sandıklara yerleştirilir.
Ve gün gelir çeyiz sandığı genç kızın yeni mutluluk yuvasına gönderilirken müstakbel gelinin arkadaşları o yıllarda 'sandık oturması' eylemine geçerler, sandık evden çıkmadan önce üzerine oturup türkü söylerler ve damat tarafının yakınlarından yüklüce bir bahşiş almaya çalışırlarmış.
Şimdilerde bu tür geleneksel durumlar var mıdır bilemem?.
Ama yine o kitaptan edindiğim bilgiler doğrultusunda, 'tıpış simidi' denilen bir tören de yapılırmış. Babaanne ve anneanne yeni doğan sevimli, minik torunları için yaparmış bu töreni. Semt fırınına büyükçe bir simit sipariş edilirmiş. Ve bebek yürümeye başladığı zaman konu-komşu, akrabalar eve davet edilir, minik bebek simidin içine oturtulup dualarla simit parça parça kırılırmış. Bebecik yürürken hiç düşmesin diye dualar edilirmiş.
Bir de 'tavuk kapma' olayı var. Düğün dernek, eğlence sonrası damat bey yeni evine adım atarken arkadaşları yolunu keser ve tavuk isterlermiş. Tavuk gelmeden de damat beyi eve sokmazlarmış.
'Diş buğdayı' işi de oldukça enteresan. Minik bebeğin dişleri pirinç tanesi gibi görüldüğü gün aile büyükleri evde hemen bir ziyafet hazırlarmış. Dualar okunurmuş. Sonra da aman bi şenlik bi şenlik!.
İlgimi çekti, onu da unutmadan yazayım. Örneğin bir de 'damat tıraşı' var ki enteresan..
Düğün günü erken saatlerde damat bey sazlı sözlü, vur patlasın, çal oynasın tıraş olurken arkadaşları ona yapmadıkları eziyeti bırkmazlarmış. Örneğin, kevgirle su taşıtıp (!), çiftetelli oynatırlarmış. Ve daha neler neler.
Evet, o günler bazı yörelerde devam ediyor mu halen bilmiyorum?.
Neyse, bugün farklı bir gün. Simdi seçim sandıklarına hadi bakalım marş marş!.. Atılan her bir oy güzel Türkiyemiz için hayırlı olsun.
Aman bugün oyunuzu kullanmayı ihmal etmeyin sevgili okurlarım. Çünkü, demokrasimizin hazine sandığıdır o sandıklar.

Yeni çıkan bir kitap
'İSTASYON ÇOCUKLARI:

Usta yazar Mustafa Hakkı Kurt, yeni gençlik romanı 'istasyon Çocukları' ile okurlarıyla buluşuyor.
Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayınlanan İstasyon Çocukları, 2017'de Yeşil Çekirgeler Zamanı romanıyla KYÖV (Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı) Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü alan Mustafa Hakkı Kurt'tan, akıcı kurgusuyla umutlu bir gençlik romanı.
Günümüzde unutulan dostluk ve değerleri hatırlatan 'İstasyon Çocukları' adlı eser çok naif karakterleri, edebi anlatımı ve akıcılığıyla dikkat çeken bir yapıt.

Güzel sözler
"Birinin gözlerine bakmak, onun rüyalarına girmektir. Sevmeye kabiliyetin yoksa, o gözlere bakma."

"Gül dediğin, solar gider. Ateş, kül olur gider. Gün, geçer gider. Ama sana olan sevgim sonsuz, ancak mezarda biter!."

"O kadar sevdim ki seni, o beklediğin olmak istedim hep. Kalbinde bir misafir değil, bir aşk gibi kalmak istedim."
(Internetten derleyen G.ATEŞ'e teşekkürler)

Pazar neşesi
'BOŞANMA
':Prof. hukuk sınavında öğrenciye 'nişanlı olduğunu ve nişanlının benimle birlikte olduğunu düşün. Bunun yasal sonucu ne olur' diye sorar.
Öğrencinin yanıtı: 'Boşanma davası olabilir hocam.'
Prof. 'İyi ama sen henüz evli değilsin ki!.'
Öğrenci hemen yanıtlar:
'Tamam Hocam ben evli değilim ama siz evlisiniz!.."
(Teşekkürler S.A)

Baba Yılmaz'a yaşam boyu başarı ödülü
Bursalı sanatseverlerin 'Baba Yımaz' diye övgüyle söz ettikleri şair, usta aktör Yılmaz Gruda'ya Amerika'dan büyük bir ödül geldi.
Sitare Yıldırım'ın yönettiği 'Batlır' adlı yapım, Amerika'da düzenlenen Julien Debugue Uluslararası Film Festivali'nde büyük ilgi topladı.
Filmde usta aktör Gruda sergilediği üstün performansla 'Yaşam Boyu Başarı' ödülünü kazandı.
Film ayrıca, 'En İyi Uzun Metraj Özel Mansiyon' ödülüne de değer görüldü.
Filmde görme engelli antikacı 'Ayhan Amca' rolü için Gruda, 'Senaryo çok güzel yaszılmıştı. Severek oynadım' diyor.
Yılmaz Gruda yıllar önce Bursa'da bulunmuş ve AVP Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve eski Müd. Emin Gümüşkaya'yı kendi evladına benzediği için çok sevmiş ve onu sanat yaşamında yönlendirmişti.
Ayrıca o yıllar Bld. Fen İşleri Müd. olan rahmetli mimar Basri Sönmez'le de Bursa'daki sanatsal etkinliklere katılıp katkıda bulunmuştu.
'Çarmıha Gerilen Yeri Memet' isimli şiir kitabındaki "Sevmek bir yerlerde sabah galiba/ Beni oraya götürmediler" mısraları da şiirseverlerin unutamadıkları dizeler arasındadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.