Hava Durumu

Minicik tiyatroda büyük başarılar...

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2018 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2018 08:27

Bursa AVP Devlet Tiyatrosu çatısı altında minicik bir tiyatro daha var. Feraizcizade Oda Tiyatrosu..
Büyük başarıların sahnelendiği bu minicik tiyatro 1971 yılından bu yana adeta 'Bursa'nın konservatuvarı' olarak da hizmet veriyor.
Açılan Feraizcizade Mehmet Şakir Efendi Gençlik Kursları'nda genç yetenekler tiyatroyla tanışıyor, eğitiliyor, çeşitli oyunlarda rol de alıyor.
Minik tiyatromuz şimdilerde de Rus yazar Vassiliy Sigaryov'un yazdığı, Hüseyin Mevsim'in dilimize çevirdiği ve Murat Ozan'ın yönettiği "Yalan Makinası" isimli bir komediyle 22 Kasım Perşembe günü perdelerini açacak.
Sakladıkları maaşı bulmak için eve hipnozcu çağıran bir çiftin komik öyküsünün anlatıldığı oyunda; Halil Balkanlar, Berrin Kulya Balkanlar ve Diyar Gönülalçak rol alıyor.
Oyunun dekor ve kostüm tasarımı Cenk Oral'a, ışık tasarımı Ali Karaman'a, müzikleri İlhan Kurtaran'a ait.
Feraizcizade Mehmet Şakir Oda Tiyatrosu'nu rahmetli Tiyatro Müdürü, rejisör ve başarılı sanatçı Ali Cengiz Çelenk bu minik sanat kurumunu işlevsiz ve harap bir salonda açmıştı. Tiyatro'nun kapısına ilk tabelayı Müdür Çelenk, çocuk yaşlardaki kızı Fatma Çelenk'i boyu yetişmediği için kucağına alıp astırmıştı.
Ramp ışıkları donanımını yoktan var eden Ruşen Bölek, marangoz Niyazi Uzunboy birçok oyun da bu sahnede gerçekleştirilmişti.
Oda Tiyatrosu'nda aylarca sahnelenen ve unutulmayan oyun, Melih Cevdet Anday'ın 'Mikadonun Çöpleri' eseri olmuştu. Simay Küçük ve Murat Karasu'nun canlandırdığı başarılı performansın rejisinde vefat eden Ali Cengiz Çelenk'in eşi sanatçı Feyha Çelenk imzası vardı. Küçücük sahnede büyük önem taşıyan oyunda ışık tasarımları da müdür yardımcısı Adnan Açıkdüşünenler'indi.
Ali Cengiz Çelenk bir vefa adamıydı. Örneğin, vefat etmiş olan eski çalışanlarından marangoz Niyazi Uzunboy'un adını yaşatmak için tiyatrodaki bir dolaba vermişti.
Oda Tiyatrosu'nda önemli oyunlar izleyiciler tarafından büyük ilgi görürken, kurslarda yetişen pek çok sanatçıyı da Devlet Tiyatroları'nın diğer sahnelerinde ve TV dizilerinde izliyoruz.
Perşembe günü izleyiciyle buluşacak Yalan Makinası da dilerim bunlardan biri olur. AVP'nin genç ve başarılı Müdür ve Sanat Yönetmeni Arzu Tan Bayraktutan ile tüm çalışma arkadaşlarına alkışları bol olsun diyor ve sonsuz başarılar diliyorum.

NİLÜFER'DE 'BİLDİRİM'

Kültür ve sanat alanında etkinlikleriyle dikkat çeken Nilüfer ilçesinde
Belediye Kent Tiyatrosu, sezonu 'Kanlı Düğün' oyunuyla açtı ve şimdi de 'Bildirim' isimli yeni bir eserle izleyici karşısında.
Çek Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanı, ünlü tiyatro yazarı Václav Havel'in kaleme aldığı, yönetmenliğini de Işıl Kasapoğlu'nun üstlendiği ve Nazım Hikmet Kültürevi'nde sahnelenen oyun; korku, çıkarlar ve rekabetin egemen olduğu bir bürokrasi çarkında insanın benliğini koruyabilme mücadelesini bir kara komediyle anlatıyor. Oyunda, Adem Mülazim, Ayşe Gülerman, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, İbrahim Ersoylu, Melisa İclâl Yamanarda, Mert Tiryaki, Mesut Özsoy, Oğuzhan Ayaz, Pınar Hande Ağaoğlu ve Zeynep Çelik Küreş rolleri paylaşıyor. Oyun 24 Kasım'a kadar cuma günleri saat 20, cumartesi günleri de 15 ile 20' de sahnelenecek.

PAZAR NEŞESİ

'HOCA VE HEYBE:- "Nasrettin Hoca pazara gitmiş. Aldığı meyveleri heybesine doldurup omuzuna vurup eşeğine binmiş, evin yolunu tutmuş ve türkü söyleye söyleye giderken birisi:
"Efendi! Efendi!.. Niye heybeyi eşeğin semerine koyup da rahat rahat gitmiyorsun?' deyince Hoca başını iki yan sallayıp cevap vermiş:
"Hem hayvan bizi taşısın, hem de fazla olarak sırtına bir de heybeyi mi yükleseydim yahu?!.."
(Teşekkürler Hamza AY)

GÜZEL SÖZLER

"Biri seni derinden sevdiğinde sana güç verir. Birini derinden sevmek sana cesaret verir." - Lao Tzu
"Gerçek aşk için asla bir zaman ya da yer yoktur." - Sarah Dessen
"Aşk rüzgar gibidir. Göremezsiniz ama hissedebilirsiniz." - Nicholas Sparks
"Sevgiye sadık kalmaya karar verdim. Nefret etmek çok büyük bir yük."- Martin Luther King Jr
(Derleyen: Nilay T. ye teşekkürler)

YENİ ÇIKAN BİR KİTAP

'NEHİR KIYISINDAKİ EV':- Tüm dünyada 2 milyondan fazla satan yazar Lena Manta'nın yeni romanı 'Nehir Kıyısındaki Ev', Pena Yayınları etiketi ile raflarda yerini aldı. Yazar romanında, genç yaşlarında hayatları için cesur kararlar alan beş kız kardeşin öyküsünü ve yokluklarında Nehir Kıyısındaki Ev'in sessizliğinde yaşayan anneleri Theodora'nın acı dolu yaşam hikayesini anlatıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.