Hava Durumu

Kestane kebap yemesi sevap... Ama dikkat!..

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2017 07:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2017 07:42

Mutlu pazarlar sevgili okurlarım..
Bu soğuk kış günlerinde çıtır çıtır kızarmış, sıcacık bir kestaneye karşı koymak çoğumuz için imkansızdır neredeyse.
'Kestane kebap yemesi sevap' diye bir söz vardır ama kış aylarının bu cezbedici lezzetine kanarak ölçüyü aşmamak, kararında tüketmek çok önemli.
Zira yüksek karbonhidrat içeren kestanenin üç tanesi bir dilim ekmeğe eşit! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E ve C vitamini gibi birçok besin ögesi bulunduran kestanenin mutlaka kontrollü tüketilmesi gerektiğini belirtirken "Kestane vitamin, mineral ve posa kaynağı sağlık deposu bir yiyecek ama yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kontrollü tüketilmesi gerekiyor. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları hekimine danışmadan kestane tüketmemeli. Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane tüketirken porsiyon konusunda çok dikkatli olmalı. 3 kestane 1 dilim ekmek yerine geçiyor" diyor.

Kestanenin mangalda yapılması durumunda dikkat edilmesi, ateşe yakın pişirilmesiyle kanserojen etki göstereceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Uzman Deniz "kestanenin 100 gramı yaklaşık 160-180 kalori civarında ve yaklaşık 40 gram karbonhidrat içeriyor. Yüksek karbonhidrat içeriği ve barındırdığı yüksek lif ile tok tutucu özelliğe sahip. Fakat 3 kestane 1 dilim ekmek yerine geçtiği için porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya neden olabileceğini unutmayın. Bireysel özellikleriniz ve beslenme düzeninize göre değişmekle birlikte 3-6 adet kestaneyi ara öğün alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Kestanenin yanında süt veya sütlü kahve içerek; tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Ancak kestanenin miktarını kaçırdıysanız gün içerisinde tükettiğiniz ekmek, pilav, makarna gibi yiyeceklerin miktarını uygun ölçüde azaltarak denge kurun' diye uyarıda bulunuyor.
Kastane konusundaki uyarıyla tüm okurlarıma sağlıklı güzel günler..

Başkan Özkan'dan tablo harekatı

Karacabey Bld. Bşk. Ali Özkan'ın bugünlerde yoğun bir 'tablo trafiği' var. Başarılı Bşk. Özkan geçenlerde Nilüfer Bld. Bşk. Mustafa Bozbey'e bir nezaket ziyareti yaptı ve o gün filografi çalışmasından yapılmış ve Karacabey Longozu'nda çekilmiş çok hoş bir 'Nilüfer Çiçeği' tablosunu Bozbey'e armağan etti.

Ve birkaç gün sonra bu kez Bursa Hayvan Hakları Dayanışma Platformu ile Kimsesiz Hayvanları Koruma Drn. Bursa İl Temsilciliği üyeleri ilçe Bld.'ne yaptığı ziyarette Bşk. Özkan bu kez onlara da günün anısı için Karacabey Harası'nda yetiştirilmiş atlarla ilgili güzel bir tablo sundu.

Güzel sanatların en güzel örnekleriyle yapılan bu güzel dostluk ziyaretlerini güzel kere güzel diye vurguluyor ve devamını diliyorum.

'Türkiye'den Kareler'

Bursa Kadın Ressamlar Derneği'nin Nilüfer Bld. Halkevi Sergileme salonunda düzenlediği 'Türkiye'den Kareler' isimli karma resim sergisi geçen çarşamba izlenime açıldı.
Birbirinden başarılı ressamların eserlerinin hayranlıkla izlendiği serginin açılış kokteylinde kalabalık bir sanatsever grubu da hazır bulundu.
Tüm hanım ressamlarımızı kutluyorum. Dilerim, daha nice güzel sergilere imza atarlar..

Yeni bir kitap

'UZAKLAR':Atasoy Ailesi'nin 'Uzaklar' ismini verdikleri yelkenli tekneleriyle 5 yıl boyunca dünyayı dolaştığı yolculuk hala ilgi çekiyor.
Samimi ve edebi diliyle Uzaklar (Atasoylar'ın Dünya Seyahati) Türk denizciliği için önemli bir eser.
Okurlar da bu ilginç kitapla engin denizlere adeta yelken açıyor. Osman Atasoy'un masmavi sularda dünya gezisi ile ilgili notlarını içeren kitap Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından okurla buluşuyor.

Burası neresi?

Okuyucularım, zaman zaman trajikomik altyapı sorunlarını da konusuz olarak köşemize fotoğrafla belgeleyip gönderiyorlar.

Yer ve sokak ismi belirtilmeyen bu foto da onlardan biri. Umarım daha geniş kaldırımlar ve engelsiz kaldırımlar yaygınlaşır ve bu tip trajikomik sahneler artık bu şehirde görülmez.
(Teşekkürler Nihat KALE)

Okurlarımın dikkatine!

Değerli okurlarım,
Çeşitli sorunlarınız, dilekleriniz ve teşekkür mesajlarınızı ilgililere ulaştırmak için bu köşeye gönderdiğiniz e'mail, fotoğraf, faks ve telefon iletilerini geliş sırasına göre yayınlıyorum.
Önemli ricam; tüm iletilerin altında gerekirse size ulaşabilmek için ad-soyad ve tlf.no'larının bulunması.
Adınızın açıklanmasını istemeseniz bile bu bilgileri lütfen yazın ve 'adım yayınlanmasın' şeklinde bir not ekleyin.
İyi pazarlar..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.