Hava Durumu

Kemal Atatürk'ün eşyaları Sağlık Tarihi Müzesi'nde

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2019 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2019 07:12

Mutlu pazarlar değerli okurlar;
Tarih deposu müzelerimize yenileri de ekleniyor ve Bursa 'müzeler kenti' olma yolunda.
Büyükşehir Bld. eski Başkanı Erdoğan Bilenser'in girişimleriyle tarihi müzelere eklenen 'Kent Müzesi'yle başlatılan yeni müzeler arasında Sağlık Tarihi Müzesi'nin yeri çok başka.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'da tedavi gördüğü yıllarda kullandığı mobilyalar ve çalışma masası Sağlık Tarihi Müzesi'nin kütüphanesinde sergilenmeye başlandı.
Büyükşehir Bld.'nce projelendirilerek geçen yıl 14 Mart Tıp Bayramı'nda açılan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, çok özel bir koleksiyona ev sahipliği yaparak daha da önem kazandı. Müzede, Atatürk'ün Bursa Asker Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada kullandığı mobilyalar da var.
Bursa'yı 17 kez ziyaret eden, 1926 yılında da parmağındaki yanık nedeniyle Bursa Asker Hastanesi'nde tedavi gören ve kaplıcalarda şifa arayan Atatürk'ün, hastanede kaldığı sürede kullandığı mobilyalar, Bursa Sağlık Tarihi Müzesi envanterine alındı. Bursa Asker Hastanesi'nde, 'Atatürk Odası' olarak korunan mobilyalar, Büyükşehir Bld. ve CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil'in girişimleriyle Sağlık Tarihi Müzesi'ne nakledildi.
Konsol, duvar ve boy aynası, gardırop ve 2 çalışma masası mobilyalar, Sağlık Tarihi Müzesi'ndeki kütüphane bölümünde teşhir ediliyor.


Bu mobilyaların tarihi çok eskilere dayanıyor. 19. YY.'ın ikinci yarısında Bursa'da hizmet veren Splendid Oteli'nden Bursa Asker Hastanesi'ne sevk edilen tarihi mobilyalar, el işçiliğiyle dönemin zarafetini gözler önüne seriyor.
1922 - 1950 yılları arasında Asker Hastanesi olarak kullanılan otel, 1960 yılında tamamen yıkıldı. Dönemin birçok ünlü isminin konakladığı ve eski Bursa'nın sembolleri arasındaki otelden günümüze sadece bu eski fotoğraf Boyugüzel Hamamı kaldı.

YILDIRIM'DA 25 BİN SAĞLIKLI KADIN...

"Spor seferberliği başlatan Yıldırım Bld. 'Kadın Spor Merkezleri'nde kadınları sporla buluşturuyor.
Çeşitli semtlerde açılan dört kadın spor merkezi geniş ilgi görüyor. Bugüne dek 25 bin kadın merkezlerde sağlıklı yaşama adım attı. Uzmanlarla gerçekleşen eğitimlerde pilates, step, aerobik ve fitness çalışmaları yapan kadınlar, profesyonel hizmet alıyor.
Bld.Bşk. İsmil Hakkı Edebali modern merkezlerin aynı zamanda kadınların buluşma ve komşuları ile görüşme mekanı da olduğunu belirtiyor ve 'bu merkezler donanımda birçok imkana sahip. Profesyonel salonlarda bulunan spor ekipmanlarını Yıldırımlı kadınların hizmetine sunduk" diyor.

PAZAR NEŞESİ

ÖĞRENCİ MERAKI:- "Köylü, yeni doğan sıpayı kucağına alıp evine dönerken, iki ortaokul öğrencisi önünü kesip kendisine takılmış ve: 'Hayrola amca, oğlunu nereye götürüyorsun böyle?' diye sormuş. Adam, kendine yapılan bu saygısızlık ve terbiyesizliğe hiç aldırmadan cevap vermiş: "Gittiğiniz okula götürüyorum, kaydını yaptıracağım!".
(Derleyen B. Suat YILMAZ'a teşekkürler)

GÜZEL SÖZLER

"Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz."
"Kadınlar sözleriyle değil, gözleriyle konuşur aslında. Bu yüzden onları anlamak için dinlemek yetmez, izlemek gerek yalnızca."
"Birinin uykusundan önce ettiği duada yer almak, hayatta olabileceğin en güzel yerlerdendir."
"Bir defa görmek,yüz kere sormaktan daha da iyidir.."
(Derleyen Ali Murat ERYILDIZ'a teşekkürler)

CAZA DOYULMAZ

"Nilüfer Bld.'nin düzenlediği Uluslararası Nilüfer Caz Tatili'nde usta müzisyen Mehmet Güreli, özel bir konser verdi.
Bu yıl 4.sü düzenlenen ve caz müziğinin ustalarını sanatseverlerle buluşturan etkinlikte sanatçı Mehmet Güreli 'Sevgililer Günü' nedeniyle özel konseri Nazım Hikmet Kültürevi'nde verdi. Konser öncesi Nilüfer Bld. Tango Atölyesi dansçılarından İrem Güzel ve Hüseyin Öztaş Arjantin tango performansıyla sanatseverlere güzel bir sürpriz de yaptılar.


Resim, sinema ve edebiyat eserleri de üreten sanatçı Güreli, sevilen şarkılarını müzikseverler için bu kez caz formunda sunarken izleyenler keyif dolu bir gece yaşadı.
Güreli'nin ayakta alkışlandığı gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi başkan adayı Turgay Erdem, sanatçıyı etkileyici performansı için çiçek vererek kutladı.
Kentin sosyal ve kültürel yaşamına farklı bir soluk getiren Uluslararası Nilüfer Caz Tatili, bugün Nazım Hikmet Kültürevi'ndeki Omer Avital Qantar konseri ile sona erecek.

YENİ BİR KİTAP

'SON İNSAN':- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın eski genel sekreterlerinden Tolga Yücel; Feyza, Deniz ve Nil Azra'ya ithaf ettiği ve özenle hazırladığı kitabında dijital akımın yoğunlaştığı günümüze farklı bir açıdan bakıyor.
Tolga Yücel'in,'Son İnsan/ Dijital Bir Gelecekte Hayatta Kalmanın Yolları' isimli ilginç kitap akıcı bir dille kaleme alınmış. Tebrikler Yücel.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.