Hava Durumu

Karacaali turizminde Arşimed'in payı büyük

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2017 01:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2017 01:34

Mutlu pazarlar.

Gemlik kıyılarının en güzel bölgesindeki Karacaali Bölgesi'ne Büyükşehir Bld. çok güzel bir yazlık tesis kazandırdı. (Fotoğraflarda)
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nce kullanılan ancak son yıllarda harabe haline dönüşen 12 bin m2 genişliğindeki alandaki tesisler Büyükşehir Bld.'ce satın alındı ve yapılan çalışmalarla Karcaaali'nin güzelliklerine güzellikler katmaya başladı.
Tesisler 52 odalı, 180 kişi kapasiteli. 2-3-4 ve 5 kişilik odalarda yarım pansiyon konaklayabilir, çam-çınar ağaçları arasından tertemiz denize girebilirsiniz. Ayrıca bir mescit, geniş-temiz sahili, çocuk oyun alanları var. Bu kavuran sıcaklarda adeta kente en yakın bir cennet.

Böylesi bir tesis Bursa'ya kazandırılırken Karacaali'nin geçmişini de anımsayalım:

Karacaali'nin ilk tesisi Çamlık Deniz Kampı idi. (Bu tesislerin yanında) Onu Bursa'ya kazandıran da Çelebi Mehmet Orta-okulu'nda uzun favorileri, tertemiz, uyumlu giyimi ile her zaman dikkat çeken, 'Arşimed' lakabıyla ünlenen fizik öğretmenimiz rahmetli Lütfü Kutluözen'di.
Lütfü Bey, çok titiz, mesleğine aşık bir öğretmendi. Fizik laboratuvarında bizlere vida ağzını bozmadan tornavida nasıl kullanılır, zil, priz fiş, duy ve elektrik anahtarları nasıl bağlanır hepsini eksiksiz öğretmişti.
Oturduğu Yeşil, Dereboyu Caddesi'nde komşu çocuklarını da iyiye güzele, saygıya, yardımseverliğe yönlendirmekten bıkmazdı.
Lütfü Hocam, emekli olduktan sonra oluşturdu Çamlık Deniz Kampı'nı. Kamp Bursalılar'ın vazgeçemedikleri bir yazlık oldu. Büyük emekler verdi buraya.. Restoranı, çocuk oyun alanları, spor sahaları, küçük çocuklar için özel eğitim etkinlikleri, akşam üzerleri özel börek-çöreklerle nefis ikramlar, tavşan kanı çaylar hepsi bu kampta mevcuttu.
1970'lerin ortaları o dönem. Ve o yıllar böylesine özel otomobil furyası yok. Gündüz Bursa'ya işe gelenler, akşam minibüs veya otobüslerle Gemlik'e geliyorlardı. Ama Karacaali'ye ulaşım büyük sorun. Çünkü yeterli yol yok. Çok dar, keskin virajlar ve uçurumlarla dolu. İki araç karşılaşsa sorun yaşanıyor.


Bunun da çaresini bulmuştu Lütfü Bey. Özel bir deniz teknesi her gün akşam üzeri Gemlik İskelesi'nden Çamlık yolcularını alıp deniz yoluyla ulaşım yapıyordu.
İşin en güzel yanı, şimdilerde ünlü bir doktor olan Bora Aykaç, bu yolculukta gitarıyla çok güzel çalar, şarkılar söyler, tüm yolcular da coşkuyla ona eşlik ederdi.
Karacaali, Narlı, Büyük ve Küçük Kumla'nın tanınması, gelişmesi Lütfü Bey'in Çamlık Deniz Kampı ile başladı desek abartmış olmayız.
Lütfü Bey, daha sonra Yenal Pasajı'nda açtığı Çamlık Pastanesi ile bu konudaki başarısını da kanıtladı Bursalılar'a.
Allah rahmet eylesin, ışıklar içinde olsun.
Keşke Gemlik Belediyesi, bir vefa örneği sergileyip Karacaali'deki bir sokak veya caddeye onun adını verse..

Oto klimaları için çok önemli uyarı...

"Aracınızın motorunu çalıştırdıktan sonra klima açmanın tehlikesini biliyor musunuz?.
Çoğu kişi araca oturur oturmaz hiç düşünmeden klimayı açar. Bu sizin ve yanınızdakiler için çok tehlikeli.
NEDENİ; arabayı dışarıda bıraktığımız zaman camları kapatmamızdır. Gölgede bıraktığımız zaman arabanın içinde 400 ila 800 mg benzen birikir.


Örneğin, aracınızı 16 dereceden yüksek bir hava sıcaklığında güneşe koyduysanız, araçta biriken benzen miktarı 2000 ila 4000 miligrama kadar yükselebilir. Bu da izin verilen seviyenin neredeyse 40 kat daha fazlası.
Camlar kapalı oturduğunuz an benzen solursunuz. Bu da karaciğeri, kemik dokuları ve böbrekleri etkiler. Organizmadan benzenin atılması çok uzun sürer. Otonuzun kullanım kılavuzlarında klimayı çalıştırmadan önce camları açmalısınız diye yazar ama nedeni yazmaz.
Tıbbi açıklama şöyle:
Klima, soğuk hava üflemeye başlayana dek, öncelikle içeride ısınan havayı ve beraberinde benzeni dışarı üfler. Benzen kansere yol açan zehirli bir madde.
Araca oturduğunuzda, garip bir koku almasanız bile, önce 1-2 dakika camları açın sonra klimayı çalıştırın. Arabayı çalıştırdıktan sonra da pencereleri bir süre daha açık tutun.
Bu paylaşımı göğüs cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Tülin Durgun Yetim'in teyidini alarak paylaşıyorum. Faydalı olacağı ümidiyle..

Güzel sözler

- "Yapamadığın gönlü sakın yıkma.."
- "Yalan dünya.. Yalanını sevsinler. Yalansız dönmüyor dünya.."
- "Her salatalıkla gelene tuzlukla koşma.." Sn.Nevzat COŞKUN'a teşekkürler

Yeni bir kitap

TÜRK RESMİNİN KÖŞE TAŞLARI

Şeker Ahmet Paşa'dan günümüze Türk resim sanatının önemli isimlerine ait ürünlerini Islık Yayınları tarafından hazırlanan bu albümde bulabilirsiniz.
Ayrıca Türk resim sanatının ilginç tarihi de ilk defa özenle hazırlanan bu eserde. Resim sanatına ilgi duyanlar için kitaplıklarında bulunması gereken bir eser.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.