Hava Durumu

Bursa'da Türkiye'nin ilk nakış müzesi var

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2019 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2019 07:15

Mutlu pazarlar değerli okurlarım..
Bugün biraz yıllar öncesine dönelim.. Necatibey Kız Sanat Enstitüsü konferans salonu hınca hınç dolu..
O dönemler büyük bir merakla beklenen Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün büyük defilesi var.
Zamanın ünlü mankenleri, enstitünün hazırladığı birbirinden ilginç modern kıyafetler ve otantik giysileri podyumda başarıyla alkış yağmuru altında sergiliyor. Giysiler hayranlık topluyor.
Defilenin finali el emeği göz nuru ile hazırlanan ve otantik çizgiler yansıtan şahane bir gelinlikle yapılıyor. Defile hanımlar tarafından günlerce dillerden düşmüyor.
Ve o yıllardan sonra günümüzde Bursa'da da açılan Olgunlaşma Enstitüsü'nün harikaları artık Tahtakale semtinde özel bir müzede sergileniyor.
Geçenlerde İl Milli Eğitim Müd. Sabahattin Dülger ve yardımcılarıyla Şube Müd. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Nakış El Sanatları Müzesi'ni ziyaret etti.


Enstitü Müdürü Nilüfer Karakoç, büyük bir emekle sergilenen eserler ve müzeyle ilgili geniş bilgiler verdi.
Karakoç, Bursa ve Marmara Bölgesi´nde yaşayan halkın, geleneksel kültürünü yansıtan yüzlerce yıllık nakışlarla sanatseverleri ağırlayan müzenin Türkiye´nin ilk ve tek nakış müzesi olma özelliğine sahip olduğunu belirtiyor.
Eserleri hayranlıkla inceleyen İl Milli Eğitim Müd. Sabahattin Dülger, "Müzeler milletlerin ortak hafızasıdır. Tarihin güzelliklerini içerisinde barındıran, kültürel gelişim noktasında bizlere rehberlik eden yegâne yerlerdir. Bursa Olgunlaşma Enstitümüzün kente kazandırdığı Nakış El Sanatları Müzesi başka bir yerde göremeyeceğimiz güzellikte ve Anadolu'dan günümüze ulaşan kültür mirasıyla tarih kokan muazzam bir derinliğe sahip.
Vatandaşlarımızı ve Bursa'yı ziyarete gelen konukları müzemizi görmeye davet ediyorum" diyor.
Müze, Bursa ve Marmara Bölgesi'ndeki Türk Halklarının, geleneksel kültürünü yansıtan yüzlerce yıllık el nakışları, replikaları ile sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Unutulmaya yüz tutmuş el nakışlarına yeniden farkındalık oluşmasını sağlayan ve Bursa'ya "Nakış El Sanatları Müzesi" olarak kazandırılan dört katlı tarihi konak, bünyesinde barındırdığı atölye alanı sayesinde ziyarete gelen konuklarına eserlerin işlenmesi sürecine tanıklık etme imkânı da sunuyor.

PAZAR NEŞESİ

CAN SIKINTISI:- İki arkadaş, sınavlara girmeden önce ders çalışırken birinin canı çok sıkılmış ve arkadaşına:
"Hadi gel yastık savaşı yapalım, biraz vakit geçsin" demiş.
Arkadaşı, "evde doğru dürüst yastık yok ki, neyle savaşacağız?" diye sorunca hemen yanıt vermiş:
"Sen buzdolabını al, ben de avizeyi söküp geliyorum!."
(Ahmet ERGUN'a teşekkürler)

ZEYNEP GÖĞÜŞ'ÜN İLK ROMANI: IŞIK ÜLKESİNDEN

Gazeteci, muhabir, ekonomi servisi şefi, Kanal 6 Televizyonu'nda bir dönem yorumculuk yapan, programlar hazırlayan ve çeşitli gazetelerde köşe yazarı olarak uzun yıllar basın dünyasında başarılı çalışmalarla tanınan, pek çok önemli ödül kazanan Zeynep Göğüş 'Işık Ülkesinden' isimli ilk romanını yayınladı.
Everest Yayınları'nca okurlara sunulan romanda Göğüş, Gaziantep doğumlu olan ve CHP milletvekili olarak Türkiye'de ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunan ünlü gazeteci ve 'Kim' isimli politik derginin kurucusu olan Ali İhsan Göğüş'ün kızı..
Bu nedenle Rumeli bölgesinde doğan annesi Nezahat Alemdar ve aslen Gaziantep'li babasından edindiği bilgileri ve anıları bu eserinde romanlaştıran Zeynep Göğüş'ün ilk romanı 'Işık Ülkesinden' yazarın dinlenmek için geldiği Bursa Çalikpalas Oteli'ndeki tatil günlerinde kurgulanmış, akıcı bir dille kaleme alınan başarılı bir eser. Zeynep Göğüş, yıllar önce Gaziantep'in tarihi Bey Mahallesi'nde ailesi ile kiracı olarak oturdukları eski bir evi de satın alarak burasını babasının adını yaşatan bir müze olarak hizmete açmıştı. Bu müzede babası rahmetli Ali İnsan Göğüş'ten geriye kalan çalışma yıllarına ait çeşitli objelerle, annesi Nezahat Hanım'la kendisinin temin ettiği Türk el sanatlarına ait dikkat çeken eserler de bulunuyor..
Müze; Gaziantep'e giden yerli ve yabancı turist gruplarından yoğun ilgi görüyor.

SEVEN BİR KADIN: SEDEN BOZBEY

'Her başarılı erkeğin arkasında ona destek olan bir kadın vardır' denir.
Bu sözün en somut örneğini bugünlerde Büyükşehir Bld.Bşk.adayı Mustafa Bozbey'in eşi Seden Bozbey yansıtıyor.
Bayan Bozbey, hafta içinde Cumalıkızık ve Hüdavendigar bölgelerinde kadınlarla buluştu. Üreten kadınlara destek olmak için projeler ürettiklerini söyleyen Seden Bozbey, eşi için kadınlardan destek istedi.


Mustafa Bozbey, kentte toplumun tüm kesimleriyle buluşurken eşi Seden Bozbey de kadınlarla bir araya gelirken büyük bir heyecan içinde ve:
"Eşim Mustafa Bey, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Ben de onun adına, kadınların birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yaşayacağı bir Bursa sözü vererek desteklerinizi istiyorum" diyor
Seden Bozbey, buradaki ziyaretin ardından tekstil ürünleri üreten kadınların bir araya geldiği Hüdavendigar Kadın Dayanışma Derneği'ni ziyarette de ürettilen ürünlerin satışındaki zorlukların aşılması için farklı projeler hazırlandığını söyledi ve dernek üyelerinden çok yakın ilgi gördü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.