Hava Durumu

'Bozkırın Tezenesi' ile Anadolu kokan ezgiler...

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2019 08:07

Mutlu pazarlar,
Pazar yazımızda bu hafta birbirinden güzel ve anlamlı türkülerimizle ilgili notlar var.
Evet; türkülerimize gönül veren tüm okurlarıma müjde.
9 Şubat gecesi Bursa'da merakla ve özlemle beklenen büyük bir konser var. Bu etkinlikte Türk Halk Müziğimizin büyük ustası 'Bozkırın Tezenesi' diye ünlenen Neşet Ertaş, anılacak.
Tezene; 'kiraz ağacı kabuğundan yapılmış mızrap'a verilen ad.
Konser, Bursa Marmara Yozgatlılar Federasyonu'nca Büyükşehir Bld. Orkestra Şube Müd. Türk Halk Müziği Bölümü ile ortaklaşa düzenleniyor.
Anadolu'nun sevinç, hüzün, acı ve mutluluklarını haykıran türküleriyle ünlenen usta sanatçı Neşet Ertaş anısı için düzenlenecek büyük konserde, Kırşehir Abdallar Topluluğu, Şef Altan Göl önderliğinde Büyük Usta'nın buram buram Anadolu kokan en güzel türkülerini seslendirerek dinleyicilere bir müzik ziyafeti sunacak.
Marmara Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aslan bu konudaki açıklamasında UNESCO tarafından 'yaşayan insan hazinesi' kabul edilen merhum sanatçı Neşet Ertaş'ı yadetmenin çok güzel ve onur verici olduğunu belirtiyor ve "ceketinin önünü açmak için bile seyircisinden izin isteyen, dinleyicisine 'ayaklarınızın türabı, gönüllerinizin hizmetçisiyim' efendim diye seslenen, konserini iyice uzattıktan sonra da 'evde hanım bekler, onun sıcaklığına da ihtiyacım var müsaade buyurursanız' diyecek kadar bir tevazu ustasıydı Neşet Ertaş" diyor.

Sanatçının türküleriyle, binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu'nun rengârenk seslerini nesillerden nesillere aktaran ve eşsiz bir kültür elçisi olduğunu vurgulayan Ahmet Aslan ayrıca "Neşet Ertaş ve temsil ettiği abdal geleneğinin ifade ettiği kardeşlik, dostluk, sevgi, birlik, beraberlik, bugün her zamandan daha fazla ihtiyaç duyduğumuz duygular. Modernlik adına, savaşın, yıkımın, umutsuzluğun, nihilizmin olduğu bir çağda Neşet Ertaş'ın temsil ettiği geleneğin mesajının bugün insanlık için çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Neşet Ertaş'ı bilenle bilmeyen bir olmaz. O buram buram Anadolu kokan türküleri bir kere değdi mi yüreğinize artık Neşet Ertaş'la büyürsün, Neşet Ertaş'la aşık olur, Neşet Ertaş'la yuva kurarsın, Neşet Ertaş'la çocuğunu büyütür ve Neşet Ertaş'la ölürsün. Dolayısıyla Bozkırın Tezenesi'nin türküleri, aşka, dostluğa, sevgiye, birliğe, beraberliğe, kardeşliğe bulanmış gönüllerin marşıdır" diye ekliyor.
Büyük Usta Neşet Ertaş'ı Anma Gecesi 9 Şubat 2019 Cumartesi günü saat 20'de Merinos AKKM Osmangazi Salonu'nda gerçekleşecek.

YENİ BİR KİTAP

'KİRAZ AĞACI VE ARAMIZDAKİ MESAFE':- Okulların sömestr tatiline girdiği günümüzde çocuklara armağan edilebilecek güzel bir kitap. Paola Peretti'nin yazdığı 'Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe' adlı eserde her gün okuluna giderken yoldaki kiraz ağacını selamlayan dokuz yaşındaki Mafalda altı ay içinde görme yetisini kaybedecek. Ama karanlık bir gelecekte yolunu bulabilmek için attığı adımları anlatan güzel bir öykü. Genç Timaş Yayınları.

ÖZLÜ VE GÜZEL SÖZLER

"Gelmeyeceğini bile bile beklemek saflık değil, bir aşktır." - Nazım Hikmet
"Dost, acı söyleyen değil, acıyı tatlı söyleyebilen insandır." - Mevlana
"Affetmek geçmişi değiştirmez ama geleceğin de önünü açar." - Paul Boese
"Şikâyet ettiğiniz yaşam, belki de başkasının hayalidir." - Tolstoy
"Takdir ediyorsan değil, eğer taklit ediliyorsan başarmışsın demektir."- Einstein
(Derleyen İlker BARTU'ya teşekkürler)

PAZAR NEŞESİ

Temel ile Dursun Almanya'ya okumaya gitmiş. Okulun son haftası Temel Türkiye'ye dönmeye karar vermiş. Dursun'a:
"Dursun, sen benim karneyi al bizim eve telefon et, babamın anlamaması için de bir zayıf varsa bir Ahmet'in, iki zayıf varsa iki Ahmet'in selamı var de."
Temel Türkiye'ye döndükten sonra Dursun karneyi almış ve Temel'e telefon açmış.
"Ula Temel, Ahmetler'in sana çok selamı var.."
(Teşekkürler Kerim ÖZGEN)

TÜRKÜLERİN SICAKLIĞINDA

Kültür etkinlikleriyle dikkat çeken Gürsu'da ilçe belediyesi düzenlediği Türkü Geceleri'yle büyük övgü topluyor.
Gürsu Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Gürsu Yusufeli Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin ev sahipliklerindeki Türkü Gecesi'nde Anadolu'nun en güzel türküleri seslendirildi.
Özel gece bölge sakinleri tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Konuklar zaman zaman da türkülere eşlik ederek unutulmaz saatler yaşadılar.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, türkü gecesinde yaptığı konuşmada "Bizi biz yapan en önemli değerlerimizden olan türkülerimizin sıcaklığında hemşehrilerimizle bir araya geldik. Türkülerimiz; örfümüzü, adetimizi, geleneklerimizi, törelerimizi anlatan en büyük zenginliğimiz" dedi.
Ozanların sazıyla dile gelen türküler siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, derneklerin yönetici ve üyeleri ile Gürsuluları bir araya getirdi ve unutulmaz bir gece yaşandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.