Hava Durumu

Anılar anılar şimdi gözümde canlandılar

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2018 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2018 07:25

Mutlu pazarlar sevgili okurlarım;
Kentin geleneksel yaşam kültüründeki örf ve adetlerin canlandırmalarla anlatıldığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Yaşam Kültürü Müzesi, her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekiyor.
Çeyiz geleneğinden sünnet adetlerine geleneksel yaşam kültürünün gözler önüne serildiği müzeyi geçenlerde ziyaret eden Gökçen Huzurevi sakinleri, anılarla geçmişe yolculuk yaptı.
Cumhuriyetin ilk dönemlerinden günümüze ışık tutan ve 18. YY. geleneksel Türk mimarisinin güzel bir örneği olan tarihi konakta ziyaretçilerini ağırlamayı sürdüren müzeye hayran kalan huzurevi sakinleri, duygusal anlar yaşadılar.
10 oda ve 2 büyük sofası ile 472 m2'lik alana sahip tarihi konağın 'orijinaline sadık kalınarak projelendirilen' tüm bölümlerini dikkatle inceleyen ziyaretçiler, adeta gençlik yıllarını yaşadılar.
Geçmişin derinliklerinde anlamlı bir yolculuğa çıkan yaşlılar, gelin ve sünnet odalarındaki materyal ve eşyaları da yakından incelerken müze bölümlerindeki canlandırmaların gerçekçiliği karşısında zaman zaman gözyaşlarını tutamadılar. Huzurevi sakinleri, ziyaret sonunda konağın başodasında kendilerine sunulan çay ve kahve ikramıyla yorgunluk attılar.
Şehre ait değerlerin gelecek kuşaklara aktarılma hedefiyle projelendirilen ve geleneksel hayatta kullanılan objeler ve canlandırmalarla zenginleştirilen Yaşam Kültürü Müzesi, pazartesi hariç her gün saat 9-17.30 arasında gezilebiliyor.
Bu arada müze renkli bir sergiye ev sahipliği de yaptı.
Bursalı Mimar Öğretmen Filiz Yıldız'ın 'Bezden Hayatlar Sergisi'nde 50'ye yakın parçadan oluşan koleksiyon 30 Nisan'a kadar açık kalacak.
Evet, ilginç bir müze bu..
Gelin şimdi bu müzeyi gezerken Coşkun Sabah'ın "Anılar, anılar, şimdi gözümde canlandılar / Anılar, anılar, beni bu akşam ağlattılar" şarkısını anımsamayın bakalım. İmkansız..

Yeni çıkan bir kitap

'KÜÇÜK CADI MELİS TATİLDE':
Yazar Fatma Meriç Demirel'in hayal gücünü yalın ve akıcı bir dille çocuklarla paylaştığı "Küçük Cadı Melis Tatilde" küçük okurların ellerinden bırakamayacağı bir kitap.
Pena Yayınları'nca okurlarla buluşan kitap, Büyükada'daki yaz kampında geçen bir hikaye.
Aketya gezegeninden gelen ve sihirli güçleri olan Melis'in eğlenceli bir kamp hayali kurması, okul arkadaşlarıyla heyecan dolu bir maceranın ortasında kalması kitabın ilginç konusu.

Özlü sözler

"Kendinizle barışana dek sahip olduklarınızdan hoşnut olamazsın." - Doris MOTMUN
"Sen anılması güzel bir söz ol. Çünkü insan kendi hakkındaki güzel sözlerden ibarettir." - MEVLANA
"Kendine yardım edene Tanrı da yardım eder." - Benjamin FRANKLİN
"Cümleler doğrudur sen doğru isen. Doğruluk bulunmaz sen eğri isen." -Yunus EMRE
(Derleyen Erol GÜRÇAY'a teşekkürler)

Pazar neşesi

'BERBER':- Evin yumurcak çocuğu kapıyı açıp konuğu karşıladı ve sordu:
"Babamı görmeye mi geldiniz?."
"Evet yavrum.."
"Berber misiniz?"
"Hayır.. Neden sordun yavrum?"
"Babam sizi camdan görünce Ahmet yine tıraşa geliyor dedi de!.."
(Teşekkürler Burhan YILDIRIM)

'Nerdee böyle enginarlar?..

Eskiye özlemi dile getiren 'nerdee o eski enginarlar' şeklinde bir söz vardır.
Ama fotoğrafta gördüğünüz insan boyuna ulaşan bu önemli bitki için "nerdeee böyle enginarlar?" derseniz Nilüfer Belediyesi'nin Ürünlü Mahallesi'nde kurduğu Küçük Ölçekli Kent Bostanları'nda yetiştiriliyor ve görenleri de şaşırtıyor.
Çeşit ve verimlilik denemesi yapılan Bayrampaşa melezi enginarı, iki metreye yaklaşan boyuyla adeta bir 'enginar ağacı'nı anımsatıyor .
Bayrampaşa enginarını yetiştiren Organik Tarım Teknikeri Hasan Çetin Özbayram, "Bursa'da az ekilen, tohumdan fideyle çoğaltılan ve iki yıl ürün verip, daha sonra yeniden fide ile dikilmesi gereken bir çeşit bu.
Görsel olarak çekici, ancak Hasanağa enginarına göre daha küçük," diyor..
Bayrampaşa melezi enginarının, yetişme şartları bakımından çiftçiler tarafından tercih edilmeyebileceğini belirten Özbayram, sakız enginarını da anaç olarak yetiştirdiklerini söyledi.
Hasan Çetin Özbayram "bizim burada deneme yapmadaki amacımız, daha önce Bursa'da denenmeyen çeşitli ürünlerin, bölge şartlarında nasıl bir tepki vereceğini görmek. Son olarak denemesini yaptığımız Bayrampaşa melezi enginarının da Bursa şartlarında yetişebildiğini gördük.
Ancak iki yıllık kök ömrünün olması, yetiştirilebilmesi için daha geniş alana ihtiyaç duyulması ve daha az verimliliğinden dolayı, çiftçiler tarafından tercih edilebilecek bir ürün olmayabilir.
Sakız enginarı, verimli ancak küçük tablalı ve pazarda pek tutulmuyor" diyor.
Evet, mevsim sofralarının nadide ürünü enginar. Pazaryerlerinde artık görülmeye başlandı. Karaciğerin de dostu. Bol bol tüketmek gerek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.