Hava Durumu

Yeni bir başlangıç

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2019 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2019 08:05

Değerli okuyucularımız,
Biliriz ki bir köşe yazarının yazılarını okumak onunla canlı sohbet etmek gibidir.
Bugünkü sohbetimizde sizlere Hibrit Savaş'ı anlatmak istiyorum.Zaman zaman TV programlarımızda ülkemize yapılan bu saldırıların bir vekalet savaşı olmaktan çıkıp, kapsamlı bir savaş şekli olan Hibrit Savaş'ı anlamamız gerektiğini vurgulamışımdır. Bugünkü yazımda başlangıç olarak Hibrit.
Savaş'ın genel tanımını yapıp, diğer perşembe günlerinde devamını yazarak bu konuda bir nebze bilgi aktarabilirsem ülkem için faydalı olacağıma inanıyorum.
Hibrit Savaş nedir? Askeri yazında karma savaş terimi henüz yerleşmemiştir.Bunun
yerine ingilizce'de karma yada melez anlamına gelen "hybrid"sözcüğünün okunuşundan "Hibrit Savaş"terimi Türkçe'ye melez bir terim olarak aktarılmıştır.
Birden fazla savaş vasıtasının karmaşık bir biçimde kullanıldığı yeni bir savaş türü , 4. nesil kirli ve karma savaştır. Düzenli kuvvetler, gayri nizami yarı askeri kuvvetler, sivil unsurlar, terör örgütleri, suç örgütleri ve diğer unsurların bir arada bulunduğu bir çatışma şeklidir.
Bu savaşta devletler ve devlet dışı aktörler savaş alanında birlikte yer alırlar.
Hibrit Savaş konvansiyonel savaş, gayri nizami savaş, kriminalik ve siber savaşın iç içe girdiği bir askeri strateji olarak görülebilir. Kapsamlı savaş olarak da adlandırılabilir.
Barış durumunu beyaz, savaş durumunu siyah olarak ifade eder isek; gri bölgede
(Hibrit Savaş Alanı) askeri olmayan kapasitenin yönlendirilmesi ve yönetilmesi, konvansiyonel güç kullanımından çok daha etkili olmaktadır.
Askeri kapasite; elde edilen kazanımın korunması içindir. Hibrit Savaş 'ın asıl özünü ise ; düzenli askeri gücün savaş içerisinde kullanılmadığı süreçte kullanılan araç ve yöntemler oluşturmaktadır.
Kullanılan bu araç ve yöntemleri; bir sonraki perşembe günü sizlerle paylaşmayı umut ediyorum.
Kalın sağlıcakla...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.