Hava Durumu

Hibrit savaş siber saldırı

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2019 08:07

Değerli okuyucularımız, Her çağ kendi savaş biçimini yaratıyor. Konvansiyonel savaşlar devri kapanmıştır. Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey'in ısrarla üzerinde durduğu beka mevzu ve ifadesinin iyi anlaşılması gerekiyor.
Günümüz savaş biçimi olan hibrit savaşı anlatmaya devam ediyoruz. Hibrit savaş geçmişte yöntem olarak uygulansada artık kavramsal yapıya bürünmüştür. 27.yüzyılın savunma planlamacılarını çok daha karmaşık yapılar beklemektedir.
Hibrit savaş sınırları ve ahlaki kısıtlamaları olmayan fakat yöntemleri disipline edilmiş bir şiddet hareketidir. Bu savaş türünde her türlü uygulama birbiri içine girmiştir ve aralarında hiçbir mesafe bırakılmamıştır.
Bir ülke veya ülkelerin diğer bir ülkenin topraklarına silahlı kuvvetlerince saldırı düzenlediğinde saldırıya uğrayan ülkenin insanlarının vereceği tepki bellidir, ve topyekün savunma iradesi devreye girecektir.
Ancak hibrit savaş saldırısında; gerek siber saldırı, gerek bilgi harbi veya özel kuvvetlerince yapılan saldırıda savunmadaki ülkenin en iyi yönteminin ne olacağı tam olarak belirlenmiş değildir.
Bu tehditler başta terörizm olmakla birlikte düşük yoğunluklu asimetrik çatışmalar,göç dalgaları sınırı aşan organize suçlar, deniz haydutluğu, (sırada hava ve denizaltı haydutlukları) demografik sorunlar, yolsuzluk, etnik çatışmalar, ülkenin tarımına ve hayvancılığına müdahaleler, toprakların verimsizleştirilmesi, yeni geliştirilen yönlendirilmiş enerji silahları, elektronik savaş, bankalara ve enerji santrallarına saldırılar, kur atakları ve ekonomik kaynakların çökertilmesi, uzaya konuşlu silah sistemleri, toksik ve radyoaktif saldırılar.
Petrol doğalgaz gibi taşıyıcı hatlara saldırılar, medya yönlendirmeleri, hep bir ağızdan ifade edilen politik ifadeler, özellikle bundan sonra daha sık görebileceğimiz başka ülke mensubu yabancı savaşçıların bireysel olarak sahada sık görülmesi gibi sayfalarca yazabileceğimiz şemsiye bir kavram savaşıdır.
Evet değerli okuyucular erkek- seniz tek tek gelin devri çoktan kapanmıştır. Ükemize yapılan bu tür saldırılara karşı; karşı koyan stratejileri uygulayacak komuta ve karar yapılarının, stratejik düzeyde kurumlar ve kuvvetler arası bir nitelik kozanması gerektiği açıktır, Askeri - sivil icracıların savaşın yeni, özellikleri kapsamında eğitilmeleri çok önemlidir.
Bu savaşa karşı sahip olunacak askeri-sivil vasıtalar, ancak eğitilmiş siyasi ve askeri kadrolarca belirlenir. Ülkemizde yaşanan güncel kriz kapsamında hibrit savaşa karşı savunma arayışında kendi hassasiyetlerimizi görmek ve bunları giderici tedbirleri almak durumundayız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.