Hava Durumu

Yine yeşillendi fındık dalları...

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2019 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2019 08:03

Neden 'Yine yeşillendi fındık dalları' dedim? 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nı çok şükür atlattık. Her yıl birbirini takip eden rutin organizasyonlar ramazan ayına denk gelince ne hikmetse Engelliler Haftası etkinlikleri, daha bir şaşalı ve kolay oluyor! Farkındalık çalışmalarının en göz alıcısı tabii ki iftar organizasyonları. Bir de engelli dernekleri bu iftarlara davet edilince bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor. Engelliler Haftası mesajlarını da araya sıkıştırdığımız zaman oh ne ala! "Farkındayız", "Sizleri çok önemsiyoruz" sloganları inanın ki iftar topundan daha güçlü patlıyor. Fotoğraf çekimleri sırasında patlayan flaşları da havai fişek sayarsak haftayı kurtarmış oluyoruz...
Bursa'da haftanın önemine binaen yapılan çalışmaların en göze batanları ve farkındalık yaratanlarına gelince... Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce 10 Mayıs Cuma günü Kızılay önünden Heykel'e farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Özel dövizlerle engellilerin sorunlarına dikkat çekilen yürüyüşün akabinde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Kent Müzesi önünde düzenlediği Engelsiz Sokak Festivali de onlardan biriydi. Engelli sivil toplum kuruluşları tahsis edilen stantlarda, yaptıkları çalışmaları anlatıp, biraz da ticareti işin içerisinde katıp, el emeği göz nuru çalışmalarını sergileyip gelir getirici çalışmalara imza attı. Tahsis edilen yerin darlığını hatırlatmak gerekir ayrıca.

Son ve en kapsamlı çalışma ise Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'ndeki 'Engelleri Aşacaksak, Birlikte Başaracağız! El Ele Göz Göze Yürüyoruz' adlı program oldu.
Bendenizin konuşmacı olarak katıldığı programı, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinden Orhan Mirza ve Üniversite Engelliler Birimi organize etti. Birbirinden değerli katılımcıların buluştuğu programda sırasıyla Uludağ Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hasan Arslan, Proje Lideri- Yazar Orhan Mirza, Psikolojik Danışman Gökçe Çokal, Gazeteci Ali Genç, Özel Eğitim Öğretmeni Aslı Doğan, BUGES Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Fencioğlu ve engelli yazar Alper Şirvan konuşmacı oldu.

Engellilikle alakalı tüm konuların işlendiği programın en önemli özelliği interaktif olmasının yanında, konuşma aralarında kurulan parkur ve atölyeler oldu. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Konuşma Bozukluğu Atölye Çalışması, Görme Engelli Parkuru, Görme Engelli Atölye Çalışması, Bedensel Engelli Parkuru, Disleksi Atölye Çalışması, İşitme Engeli Atölye Çalışması adlı parkur ve atölyelere katılımcılar dâhil olup, engelli bireylerin günlük yaşantılarını deneyimledi.

Yemek ve eğlence organizasyonların dışında daha gerçekçi ve engellilik bilincini öğretici, empatiyi tetikleyici çalışmaların yapılması dileğini yineliyorum. Burada en büyük görev, sivil toplum kuruluşlarına düşüyor tabii. Mülki amirlerle fotoğraf çekilip güzel anılara sahip olmak elbette önemli olabilir. Bu davranış şekilleri, yüklendiğimiz misyonun önüne asla geçmemeli. Fotoğraf karelerini doldurmak kalıcı olayı sağlamayacak, aksine duman olup uçmamıza neden olacaktır. Sorunlar ve çözümlerine yönelik, faydalı ve sürekliliği sağlanmış çalışmalar ile fırsat eşitliği verilmiş hayatı paylaşmak dileğiyle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.