Hava Durumu

'Goalball'da milli heyecan başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2017 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2017 08:45

Görme engellilere özgü sportif oyun olan goalball, 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle tarafından, 2. Dünya Savaşı'nda gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmişti. Goalball oyunu, ilk olarak 1976 yılında Kanada'da yapılan Paralimpik Oyunlar'da (Engelliler Olimpiyat Oyunları) dünyaya tanıtılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan paralimpik oyunların hepsinde ve diğer uluslararası şampiyonalarda oynanmaktadır. Goalball, ilk dünya şampiyonası 1978 yılında Avusturya'da gerçekleştirilmiş ve o yıldan itibaren 4 yılda bir yapılıyor...
Goalball, üçer kişilik iki takım ile oynanır. Her takımda en fazla üç yedek oyuncu vardır. Oyun, 18x9 metre ebatlarında (voleybol sahası) bir orta çizgisiyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçiminde bir kapalı salon sahasında, 9 metre eninde, 1.30 cm yüksekliğinde kale, 1 kilo 250 gram ağırlığında zilli topla oynanır. Maçlar 12 dakikalık 2 devre halinde oynanır. Oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına karşı, her takımın topu el ile yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmesi yani gol atmasıdır. (Kaynak: Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu)
Goalball oyunu, görme engellilerin ana sporu olarak kabul edilir. Bağımsız hareketi geliştirmesi, problem çözme, sosyal iletişim, fiziksel gelişim, hızlı düşünme, çabuk karar verme gibi birçok özelliği geliştirerek görme engellilerin günlük yaşamını kolaylaştırmaktadır. Bu kadar önemli bir spor dalında dünyanın bir numaralı takımına sahip olduğumuzu söylemekten gurur duyarım. 2016'da Rio'da yapılan Paralimpik Oyunlar'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde takım sporlarında olimpiyat şampiyonu olarak ilk altın madalyayı alan Türkiye Kadın Goalball Milli Takımı, 2017'de de dünya çapında gerçekleşen anket sonucunda dünyanın en iyi takımı seçildi.
Şimdi sıra, 18-22 Eylül'de Finlandiya'da yapılacak Goalball Avrupa Şampiyonası'nda boy göstermede... 2015'te kadın ve erkek takımlarımız, çifte Avrupa şampiyonluğu yaşatmıştı bizlere. Takımlarımız, çalışmalarını tamamlandı. Finlandiya'ya giden kafilemiz şu isimlerden oluşuyor: Kadın Goalball Milli Takımı: Sevda Altınoluk (dünya ve olimpiyat gol kraliçesi), Neşe Mercan, Zeynep Çıkla, Kader Çelik, Reyhan Yılmaz, Şeymanur Kaplan. Antrenörler: Zafer Adem, Yıldırım Güçlü, Özlem Türkmen. Kafile sorumlusu Nursel Özdemir. Erkek Goalball Milli Takımı oyuncuları: Tuncay Karakaya, Abdullah Aydoğdu, Ekrem Gündoğdu, Sercan Kaya, Barış Tosun, Tekin Okan Düzgün. Antrenörler: Salih Sayyıdan, Latif Bayrakçı, Hüseyin Atmaca. Tercüman, Eren Yıldırım. Fizyoterapist, Ömer Sertoğullarından. Kafile sorumlusu Orhan Tanrıkulu.
Millilerimize sonsuz başarılar diliyoruz. Yaptınız, yine yaparsınız. Fakat her şampiyonadan şampiyon olarak ayrılma imkanı olmadığını da söylemek isterim. Sonuç ne olursa olsun sizler bizim milli takımımızın oyuncularısınız. Sonuç ne olursa olsun sizleri, seviyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.