Hava Durumu

EngelSİZsiniz!

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2017 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2017 06:03

Toplumumuzda engelli tanımı ile ilgili bölgesel farklılıklar da gösteren tanımlamalar vardır. Öncelikle genel kabul görmüş bilimsel tanımı hatırlatmakta fayda var. 'Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeni ile toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiye engelli diyoruz'

Gelelim ülkemizdeki tanımlamaların bazılarına; Kötürüm, çolak, topal, deli, kör, kanayaklı, ağsar gibi birçok tabir kullanılır. Engelli bilincine sahip olmayan toplumların bu ifadeleri kullanması beni çok şaşırtmıyor.

Bu tanımlar sadece halk dilinde değil elbette, siyasiler, bürokratlar, belediye başkanları, kısacası toplumun her kesimi. Hatta o kadar benimsenmiş ki bu bilinç, 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası ve 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü'nü kutlama mesajlarıyla geçiriyorlar. Sevince bak! Engelliler engelli oldukları için birçok kutlama mesajı alıyor! Sözüm ona, engellilerin yanındayız algısını yaratmak. Böyle bir saçmalığın sadece bizim ülkemizde olduğunu düşünüyorum.

İnsanlar kendilerine sunulan eşit hak ve koşullarda dünyaya gelirler. Yaşamları sürecinde de onlara sunulan koşullarda kısıtlama ya da engellemelere maruz kalmadan hayatlarını sürdürmeleri en büyük haklarıdır. Yani nefes alıp verdiğimiz sürece eğitim alma, sosyal haklardan yararlanma, toplumsal faaliyetlerde bulunma gibi her bireyin sahip olduğu haklar, Birleşmiş Milletler'in de bu yönde aldığı kararla desteklenerek ' nefes alan her birey topluma tam ve etkin olarak katılımının sağlanmasını önleyen çevresel ve davranışsal engeller arasındaki etkileşimle açıklayan sosyal yaklaşımı (modeli) kabul etmiştir' yol haritası belirlenmiştir.

O zaman nedir bu ayrım? Onlara acımadan, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, normal bireyler olduğunu kabul ederek, sadece fırsat eşitliği vererek, kendi kendine yeten, üreten, söz sahibi, katılımcı bireyleri toplumumuza kazandıralım, evlerinden dışarı çıkmalarını sağlayalım ve engellilik bilincini gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf edelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.